Ενα τολμηρό αλλά προνοητικό πείραμα για δραματικά επερχόμενα: Στο Μπορντό στερούν από τα δένδρα το νερό για να συνηθίσουν στην ξηρασία λόγω κλιματικής αλλαγής [videos]

Ο θάνατος των δασών λόγω ξηρασίας και κλιματικής αλλαγής via youtube




Πώς θα είναι τα δάση του αύριο; Ιδιαίτερα ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή, τα δέντρα έχουν ήδη δει τη θνησιμότητα τους να αυξάνεται σχεδόν κατά 80% σε δέκα χρόνια στη Γαλλία, σύμφωνα με την εθνική απογραφή δασών.

Ένα φαινόμενο που θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι βροχοπτώσεις γίνονται πιο σπάνιες το καλοκαίρι.

Για να προβλέψει αυτή την κλιματική αλλαγή, μια ομάδα ερευνητών της Gironde δημιούργησε ένα πειραματικό δάσος για να δοκιμάσει την αντοχή στην ξηρασία διαφορετικών θαλάσσιων πεύκων (σημ τα γνωστά αρμιρίκια) και αρκετών φυλλοβόλων δέντρων.

«Το έργο FORLand είναι ένα έργο για τη δημιουργία ενός πειραματικού δάσους για τουλάχιστον οκτώ χρόνια», εξηγεί ο Sylvain Delzon, ειδικός στην εξελικτική οικοφυσιολογία και επικεφαλής του έργου FORLand στο Floirac (Gironde), στη μητρόπολη του Μπορντό.

Αυτός και η ομάδα του μελετούν «την προσαρμογή των δασών στην κλιματική αλλαγή και τις φυσιολογικές διεργασίες που οδηγούν στο θάνατο του δέντρου όταν υπάρχει ξηρασία», για να εξασφαλίσουν την επιτυχία των μελλοντικών δενδροφυτειών και των μεγάλων γεωργικών καλλιεργειών. Για να γίνει αυτό, εγκαταστάθηκε μια ειδική συσκευή “αποκλεισμού βροχής”.

Για να διασφαλιστεί ότι τα δείγματα παρέμειναν στεγνά, εγκαταστάθηκε ένα ξύλινο υπόστεγο 200 m² ύψους 10 μέτρων με αφαιρούμενη οροφή. Αυτό θα ελέγχεται από μετεωρολογικό σταθμό. Γύρω από τη συσκευή σκάφτηκε επίσης μια τάφρος, με την εισαγωγή πλακών πλεξιγκλάς βάθους έως και ενός μέτρου.

Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να στερεί από τα δέντρα περίπου το 60% της βροχόπτωσης κατά τις ηλιόλουστες μέρες, «που αντιστοιχεί περίπου στις κλιματικές προβλέψεις για το τέλος του αιώνα», εξηγεί ο Sylvain Delzon. Τα επόμενα χρόνια, 80 θαλάσσια πεύκα από οκτώ διαφορετικές τοποθεσίες θα περάσουν τις ηλιόλουστες μέρες χωρίςνερό, πριν ενωθούν με περίπου τριάντα διαφορετικά είδη σκληρού ξύλου (βελανιδιά, σημύδα, οξιά κ.λπ.).

Ένα εκατομμύριο εκτάρια πεύκων στα νοτιοδυτικά

Χάρη σε πολυάριθμους αισθητήρες, η ακριβής παρακολούθηση αυτών των δέντρων που στερούνται βροχής θα παρέχει σημαντικά δεδομένα (αριθμός μπουμπουκιών ανά άτομο, ροή χυμών, παρατηρήσεις φύλλων με κιάλια κ.λπ.). Αλλά το έργο FORLand δεν είναι μια μεμονωμένη πρωτοβουλία. «Κάτω από αυτήν την αίθουσα, θα υπάρχουν περίπου 80 δέντρα, αλλά η γύρω φυτεία έχει 800», προσθέτει ο Sylvain Delzon.

Παράλληλα, η INRAE ​​διενεργεί παρακολουθεί το «δασικό περιβάλλον» σε δύο οικόπεδα 16 εκταρίων θαλάσσιων πεύκων, που προέρχονται από τις ίδιες τοποθεσίες με εκείνες που δοκιμάστηκαν στο FORLand, με συνολικά 36.000 δείγματα, επιτρέποντας «τη μελέτη σε μεγάλης κλίμακας της επιβίωσης και της ανάπτυξης σε ένα δασικό περιβάλλον», καθώς και «την ανταπόκρισή τους στις περιβαλλοντικές παραλλαγές».

Με πληροφορίες από lefigaro.fr

Η υπόγεια αυτοκρατορία του θανάτου βγαίνει στο φως: Πρώτη στα χρονικά έρευνα για τις Κατακόμβες του Παρισιού * Έξι εκατ. νεκροί στο σκοτάδι κάτω από την Πόλη του Φωτός [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: