Έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας συγκάλεσε ο Νετανιάχου: «Έχουμε ανοιχτά 7 πολεμικά μέτωπα – Όχι άλλη 7η Οκτωβρίου» * Νέα επιδρομή κατά Χεζμπολάχ στη Βηρυτό [videos]

epa11647234 View of a damaged building following an Israeli strike at Qamatiyeh village in Aley, southeast of Beirut, Lebanon, 07 October 2024. EPA/STR




Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή για να αποτρέψει να συμβεί μια άλλη 7η Οκτωβρίου, έναν χρόνο μετά την άνευ προηγουμένου τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυαν νέες επιθέσεις στη νότια Βηρυτό, στην γειτονιά όπου σκοτώθηκε ο διάδοχος του Νασράλα την περασμένη εβδομάδα.

«Αλλάζουμε την πραγματικότητα της περιφερειακής ασφάλειας στο πεδίο για χάρη των παιδιών μας, για το μέλλον μας και για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ μια άλλη 7η Οκτωβρίου», τόνισε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια κυβερνητικής συνεδρίασης, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου, αφότου αναφέρθηκε στα «επτά μέτωπα» που πιστεύει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ότι αντιμετωπίζει η χώρα του (Γάζα, Δυτική Όχθη, Λίβανος, Συρία, Ιράν, Υεμένη και Ιράκ).

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός  συγκάλεσε εκτάκτως συνάντηση για την ασφάλεια μετά την κυβερνητική συνεδρίαση για την επέτειο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στους Times of Israel.

Η συνάντηση φαίνεται να είναι επείγουσα, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση του υπουργού Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντερμέρ και του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό αναβλήθηκε την τελευταία στιγμή.

Νωρίτερα σήμερα περισσότερες από 35 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τον Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, ενώ σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, ο Νετανιάχου πρότεινε στη διάρκεια της συνεδρίασης την αλλαγή του ονόματος της επιχείρησης «Σιδερένια ξίφη» σε «Πόλεμος της Αναγέννησης».

Νέα επίθεση στη Βηρυτό

Αεροσκάφος της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στη γειτονιά Dahieh της Βηρυτού σήμερα το απόγευμα , ανακοίνωσε ο IDF. Πράγμα που δεν συνηθίζεται –  δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης στους κατοίκους της περιοχής πριν από την αεροπορική επιδρομή.

ΜΜΕ στο Λίβανο ανέφεραν ότι η επίθεση έπληξε την περιοχή al-Marija, την περιοχή όπου ο Χασέμ Σαφιεντίν,  διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, στοχοποιήθηκε και πιστεύεται ότι σκοτώθηκε σε προηγούμενες επιθέσεις του Ισραηλινού Στρατού την Παρασκευή.

Ο 60χρονος Σαφιεντίν ήταν ξάδερφος του Νασράλα και τον περασμένο μήνα διορίστηκε διάδοχός του. Πριν από το διορισμό του, ο Σαφιεντίν, υπηρέτησε ως επικεφαλής του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Χεζμπολάχ. Ο αδελφός του, Αμπντουλάχ, είναι απεσταλμένος της Χεζμπολάχ στο Ιράν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν στα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας ότι το εύρος της επίθεσης την Παρασκευή δεν αφήνει «κανένα περιθώριο» στον Σαφιεντίν να γλιτώσει τη ζωή του.

Το σαουδαραβικό κανάλι Al Hadath ανέφερε επίσης ότι «αξιωματικοί των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σκοτώθηκαν επίσης μαζί με τον [Σαφιεντίν]». Αναφέρθηκε επίσης ότι «ο Σαφιεντίν σκοτώθηκε στην επίθεση μαζί με τους βοηθούς του, με Ιρανούς διοικητές και με τους αντικαταστάτες διοικητές της Χεζμπολάχ στον Λίβανο».

Δεν επιβεβαιώνει … ακόμη το Ισραήλ

Το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν ο διάδοχος του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Σαγιέντ Χασάν Νασράλα έχει σκοτωθεί, δήλωσε σήμερα κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς εάν το Ισραήλ μπορεί να επιβεβαιώσει τον θάνατο του Χασέμ Σαφιεντίν, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νταβίντ Μένσερ απάντησε : «Δεν έχουμε αυτήν την επιβεβαίωση ακόμη. Όταν επιβεβαιωθεί… θα αναρτηθεί στον ιστότοπο των IDF (ισραηλινού στρατού)».

 

 

Βαλλιστικός πύραυλος από τους Χούθι της Υεμένης στο κεντρικό Ισραήλ

Ένας βαλλιστικός πύραυλος που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη προς το κεντρικό Ισραήλ αναχαιτίστηκε επιτυχώς από την ισραηλινή αεράμυνα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, σήμερα.

  • Ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς Arrow.

Νωρίτερα ο στρατός τόνισε ότι ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους από την Υεμένη εκτοξεύτηκε προς το κεντρικό Ισραήλ και αναχαιτίστηκε επιτυχώς.

Από την επίθεση ενεργοποιήθηκαν σειρήνες προειδοποίησης εισερχόμενων πυραύλων που ήχησαν σε πολλές περιοχές του κεντρικού Ισραήλ, στέλνοντας τους κατοίκους γρήγορα στα καταφύγια.

«Μετά τις σειρήνες που ήχησαν σε ορισμένες περιοχές στο κεντρικό Ισραήλ, ο πύραυλος εδάφους-εδάφους που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη αναχαιτίστηκε επιτυχώς» από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία, τόνισε ο στρατός, χωρίς να αναφέρει ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο.

Με πληροφορίες από  AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ/ Israel National News/The Times of Israel

 

«Η ώρα για κατάπαυση του πυρός είναι τώρα, ακριβώς ένα χρόνο μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις (της Χαμάς), αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά» διαμηνύει ο Μπορέλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: