Έκλεισαν οι κάλπες με ρεκόρ συμμετοχής προσελεύσεως ψηφοφόρων: Αντίστροφη μέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ * Δείτε τα πρώτα αποτελέσματα

Μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την εκλογή νέας ηγεσίας του κόμματος, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθηναίων, Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ




Στις 20:00 έκλεισαν οι εσωκομματικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ για την ανάδειξη του νέου προέδρου μετά την παράταση μιας ώρας που δόθηκε λόγω της αθρόας προσελεύσεως.

Η παράταση δόθηκε με απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ αφού έγινε δεκτή η σχετική πρόταση του δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα, στην οποία συμφώνησαν και οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

Σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη το μεσημέρι, αλλά και τις πρώτες απογευματινές ώρες, η προσέλευση στις κάλπες ήταν μαζική με τη συμμετοχή των μελών και των φίλων του κόμματος να ξεπερνά κάθε αισιοδοξία. Μέχρι τίς 8 η συμμετοχή έσπασε το φράγμα των 300 χιλ και συγκεκριμένα 300.735. Να σημειωθεί ότι μέχρι και τις 19:45 περισσότεροι από 298.000 εκλογείς είχαν ψηφίσει στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ με την αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2021 (270.000) να είναι της τάξης του 12,89%. Σημειώνεται ότι εγγράφησαν πάνω από 177.000 νέα μέλη. Τα αποτελέσματα για την ανάδειξη των δύο υποψηφίων που προκρίνονται στον β΄γύρο της επόμενης Κυριακής αναμένονται μετά τις 21:00.

Οι πρώτες ασφαλείς εκτιμήσεις για το ποιος από τους υποψηφίους (Ν. Ανδρουλάκης, Χ. Δούκας, Ά. Διαμαντοπούλου, Π. Γερουλάνος, Μ. Κατρίνης, Ν Γιαννακοπούλου) προηγείται αναμένονται μετά τις 21:30. Σύμφωνα με πηγές από το ΠΑΣΟΚ δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης, ήτοι περίπου στις 10 το βράδυ θα δοθεί εικόνα για το 20% των εκλογικών τμημάτων, και για το πιθανό δίδυμο του β’ γύρου.

Το μέλος της ΕΔΕΚΑΠ Παντελής Καμάς τόνισε, ότι «στο Λεκανοπέδιο είναι αναλογικά μεγαλύτερη η συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές. Η περιφέρεια έχει μεγαλύτερη βαρύτητα για το αποτέλεσμα».

Τα πρώτα αποτελέσματα

Επίσης έγινε γνωστό ότι στη Μελβούρνη επικράτησε άνετα ο Παύλος Γερουλάνος ο οποίος έλαβε 21 ψήφους από το σύνολο των 35 ομογενών που ψήφισαν. Δεύτερος με 6 ψήφους ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης και ακολουθούν Νάντια Γιαννακοπούλου (3), Άννα Διαμαντοπούλου (2), Χάρης Δούκας (1), Μιχάλης Κατρίνης (1), ενώ υπήρξε και μια άκυρος ψήφος. Στο Σίδνεϊ ψήφισαν περισσότεροι (53) και πρώτος ήρθε ο Νίκος Ανδρουλάκης με 19, ενώ ακολουθούν: Άννα Διαμαντοπούλου (17), Χάρης Δούκας (9), Μιχάλης Κατρίνης (6), Παύλος Γερουλάνος (2) και Νάντια Γιαννακοπούλου (0).

Στην Μεγάλη Βρετανία δημιουργήθηκε μόνο ένα εκλογικό κέντρο σε ξενοδοχείο του Λονδίνου. Η κάλπη άνοιξε στις 10:22 τοπική ώρα και έκλεισε στις 5 το απόγευμα. Η εκλογική διαδικασία πήρε παράταση μιας ώρας καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κάποιοι ήρθαν αφότου έκλεισαν οι κάλπες και δεν τελικά δεν κατάφεραν να ψηφίσουν. Συνολικά ψήφισαν 266 φίλοι και μέλη του ΠΑΣΟΚ και από αυτούς έλαβαν κατά σειρά ψήφων: Γερουλάνος Παύλος 96, Διαμαντοπούλου ‘Αννα 92, Ανδρουλάκης Νίκος 46, Δούκας Χάρης 24, Γιαννακοπούλου Νάντια 3, Κατρίνης Μιχάλης 3 , ‘Ακυρα 2. Στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση τον Δεκέμβριο του 2021 στην Μεγάλη Βρετανία είχαν ψηφίσει 224 άτομα.

Βρυξέλλες
Άννα Διαμαντοπούλου: 122
Παύλος Γερουλάνος: 114
Νίκος Ανδρουλάκης: 41
Χάρης Δούκας: 29
Μιχάλης Κατρίνης: 5
Νάντια Γιαννακοπούλου: 4

Παρίσι
Άννα Διαμαντοπούλου: 19
Χάρης Δούκας: 14
Παύλος Γερουλάνος: 12
Νίκος Ανδρουλάκης: 8
Νάντια Γιαννακοπούλου: 2
Κατρίνης Μιχάλης: 1

Αρκαλοχώρι – Ηράκλειο
Ανδρουλάκης 352
Δούκας 36
Γερουλάνος 19
Διαμαντοπούλου 19
Κατρίνης: 7
Γιαννακοπούλου 2

Μοχός Ηρακλείου
Ανδρουλάκης 76
Διαμαντοπούλου 14
Δούκας 11
Γερουλάνος 8
Γιανακοπουλου 1
Κατρίνης 0

Λεωφόρος Δημοκρατίας – Ηράκλειο
Ανδρουλάκης 136
Γερουλάνος 70
Διαμαντοπούλου 57
Δούκας 42
Κατρίνης 11
Γιαννακοπούλου 3

Πύργος Μονοφατσίου – Ηράκλειο
Ανδρουλάκης 322
Διαμαντοπούλου 52
Δούκας 41
Γερουλάνος 34
Κατρίνης 8
Γιαννακοπούλου 2

Γενισέα Ξάνθης
Ανδρουλάκης 95
Διαμαντοπούλου 52
Δούκας 39
Γερουλάνος 13
Κατρίνης 8
Γιαννακοπούλου 0

Σοχός – Β’ Θεσσαλονίκης
Ανδρουλάκης 278
Κατρίνης 18
Γερουλάνος 16
Δούκας 13
Γιαννακοπούλου 2
Διαμαντοπούλου 2

Ύδρα
Παύλος Γερουλάνος 41

Διαμαντοπούλου 31

Δούκας 14

Ανδρουλάκης 12

Κατρίνης 9

Γιαννακοπούλου 3

Νότια Χίο
Ανδρουλάκης 117

Γερουλάνος 58

Διαμαντοπούλου 47

Δούκας 42

Κατρίνης 27

Γιαννακοπούλου 4

Λειβαδιά
Ανδρουλάκης 157

Γερουλάνος 151

Γιαννακοπούλου 19

Διαμαντοπούλου 102

Δούκας 257

Κατρίνης 36

Δίστομο
Ανδρουλάκης 107

Γερουλάνος 138

Γιαννακοπούλου 7

Διαμαντοπούλου 40

Δούκας 58

Κατρίνης 8

Για να εκλεγεί νέος πρόεδρος απαιτείται να συγκεντρώσει το 50+1% των ψήφων. Αν δεν το καταφέρει, τότε οι δύο πρώτοι θα αναμετρηθούν σε β’ γύρο την επόμενη Κυριακή (13/10).

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega έδειξε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης παραμένει το φαβορί στην πρόθεση ψήφου, ενώ σαρώνει και στην παράσταση νίκης, σε όλα τα κοινά.
Η Άννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, κάνοντας ένα εντυπωσιακό φίνις, ανεβαίνει στη δεύτερη θέση σε όσους δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα/μάλλον να ψηφίσουν.
Ισχυρή είναι η άνοδος στο ίδιο κοινό και για τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος ισοβαθμεί με τον Χάρη Δούκα στην τρίτη θέση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κερδίζει στον β’ γύρο Χάρη Δούκα και Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά χάνει από τον Παύλο Γερουλάνο, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται να κερδίζει όλα τα πιθανά δίδυμα.

Στη δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ των εθνικών εκλογών του 2023 (ανεξάρτητα από το αν θα πάνε να ψηφίσουν), το 30% «βλέπει» Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Χάρη Δούκα να βρίσκεται στο 20%, ενώ ακολουθούν οι Παύλος Γερουλάνος (18%), Άννα Διαμαντοπούλου (16%), Μιχάλης Κατρίνης (4%) και Νάντια Γιαννακοπούλου (3%).

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ των εθνικών εκλογών του 2023 (ανεξάρτητα από το αν θα πάνε να ψηφίσουν), το 30% «βλέπει» Νίκο Ανδρουλάκη, με τον Χάρη Δούκα να βρίσκεται στο 20%, ενώ ακολουθούν οι Παύλος Γερουλάνος (18%), Άννα Διαμαντοπούλου (16%), Μιχάλης Κατρίνης (4%) και Νάντια Γιαννακοπούλου (3%).

Για όσους δηλώνουν ότι θα πάνε σίγουρα/μάλλον να ψηφίσουν, έχουμε νέες ανατροπές.

Πρώτος, αλλά με πολύ μικρή διαφορά, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης με 25%, δεύτερη ξανά η Άννα Διαμαντοπούλου με 23% και από κοντά οι Χάρης Δούκας (22%) και Παύλος Γερουλάνος (19%). Ο Μιχάλης Κατρίνης συγκεντρώνει 4% και η Νάντια Γιαννακοπούλου 3%.

Στη δημοσκόπηση της GPO για τα parapolitika.gr, ο Νίκος Ανδρουλάκης θεωρείται καταλληλότερος για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με 25,7%. Ακολουθεί… ντέρμπι για τρεις για τη δεύτερη θέση. Ο Χάρης Δούκας συγκεντρώνει 17,6%, η Άννα Διαμαντοπούλου από κοντά με 17,2% και ο Παύλος Γερουλάνος με 16,3%. Στην «παράσταση νίκης», δηλαδή «ποιος/α πιστεύετε ότι θα εκλεγεί πρόεδρος», ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται με 38,1%. Ο Χάρης Δούκας ακολουθεί με 15%, η Άννα Διαμαντοπούλου ακολουθεί με 8% και ο Παύλος Γερουλάνος με 5,7%.
Στο κοινό όσων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκομματικές εκλογές (ναι και μάλλον ναι) ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι πρώτος με 30,1%, ακολουθεί ο Χάρης Δούκας με 21,9%, τρίτος ο Παύλος Γερουλάνος με 19,7%, ενώ πολύ κοντά είναι η Άννα Διαμαντοπούλου με 19,2%.

Οι δηλώσεις των υποψηφίων

Α. Διαμαντοπούλου: «Πάμε κάλπες», ήταν το μήνυμα που απηύθυνε η Άννα Διαμαντοπούλου στους πολίτες, η οποία ψήφισε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

«Μεγάλη μέρα και ηλιόλουστη….Σήμερα πάμε όλοι στις κάλπες. Τα μέλη, οι φίλοι, οι πολίτες, για να θέσουμε τις βάσεις για το μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί θα διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον, με μία ισχυρή Ελλάδα, μια δίκαιη κοινωνία και αποτελεσματικό κράτος. Πάμε κάλπες», ανέφερε η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Π. Γερουλάνος: Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο.

Στις σύντομες δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ανέφερε: «Μια πολύ σημαντική ημέρα σήμερα για τη Δημοκρατία, το κόμμα, την παράταξη. Συνιστώ σε όλο τον κόσμο που περιμένει υπομονή και επιμονή. Πραγματικά, αξίζει τον κόπο αυτή η διαδικασία. Οι μεγάλες ουρές μάς δίνουν μεγάλη δύναμη. Η μεγάλη συμμετοχή δίνει νομιμοποίηση στον νέο πρόεδρο, δίνει δύναμη στο ΠΑΣΟΚ. Ξεκινά μια διαδικασία για να προχωρήσουμε μπροστά και το ΠΑΣΟΚ να μπορεί να είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις που έχει η χώρα σήμερα. Να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στις εφορευτικές επιτροπές και να ευχηθώ αυτή η διαδικασία να είναι μια καινούρια ημέρα για το ΠΑΣΟΚ».

Ν. Ανδρουλάκης: «Πριν δυόμισι χρόνια μου εμπιστευτήκατε τις τύχες του Κινήματος. Σήμερα νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους τους απλούς ανθρώπους του ΠΑΣΟΚ για την τιμή που μου έκαναν, αλλά και για τις μάχες, που δώσαμε μαζί», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, και εκ νέου υποψήφιος για την ηγεσία, που ψήφισε στο Κερατσίνι. «Σε μόλις δυόμισι χρόνια καταφέραμε να σπάσουμε τις μυλόπετρες του δικομματισμού, που συμπίεζαν το ΠΑΣΟΚ. Θα το κάνουμε πιο ισχυρό και θα πετύχουμε σημαντικές νίκες ξαναβάζοντας την παράταξή μας στο επίκεντρο των πολιτικών εξελίξεων», τόνισε μετά την ψηφοφορία και πρόσθεσε: «Μαζί πετύχαμε όλα αυτά τα σημαντικά βήματα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε το άλμα απέναντι στη Νέα Δημοκρατία».

Χ. Δούκας: Λίγη ώρα μετά τις 9 το πρωί ο Χάρης Δούκας, υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα για τις εσωκομματικές εκλογές στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων : «Σήμερα έχουμε ραντεβού με το μέλλον. Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής για να αλλάξουμε τη χώρα. Καλώ όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να ψηφίσουν. Ενώνουμε δυνάμεις, κερδίζουμε την ελπίδα», δήλωσε ο κ. Δούκας.

Ν. Γιαννακοπούλου: «Να ψηφίσουν με το χέρι στην καρδιά και με το βλέμμα στο μέλλον για τη νέα ηγεσία», κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ, η υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, που ψήφισε στο εκλογικό κέντρου του Περιστερίου. «Σήμερα μετά από τρεις μήνες μιας διαδικασίας διαλόγου καλώ τους ψηφοφόρους να πάρουν το ΠΑΣΟΚ στα χέρια τους, δίνοντας του μια νέα δυναμική πορεία, μια νέα αρχή, προκειμένου η χώρα να έχει στις 14 του μήνα ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση και στις επόμενες εκλογές, να είναι η επόμενη κυβέρνηση», πρόσθεσε η κ. Γιαννακοπούλου.

Μ. Κατρίνης: «Οι δημοκρατικοί πολίτες σε όλη τη χώρα, με τη συμμετοχή και την απόφαση τους, δίνουν σήμερα τη δύναμη στο κίνημά μας για να γίνει και πάλι μεγάλο και νικηφόρο», δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, βγαίνοντας από το εκλογικό τμήμα του Πύργου. «Από την ελληνική επαρχία που χτυπά η καρδιά του ΠΑΣΟΚ, στέλνω μήνυμα νίκης και ελπίδας. Το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει για να γίνει η μεγάλη δημοκρατική παράταξη ξανά, δύναμη αλλαγής και ανατροπής. Μπορούμε να τα καταφέρουμε», πρόσθεσε ο κ. Κατρίνης.

Παράταση μια ώρας στις εκλογές για νέο αρχηγό στο ΠΑΣΟΚ: Στις 8μμ θα κλείσουν πλέον οι κάλπες- Μετά τις 9μμ τα αποτελέσματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: