Εκεχειρία στη Γάζα και τον Λίβανο επιδιώκει η Τεχεράνη: Στη Σαουδική Αραβία ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν για διαβουλεύσεις [video]

FILE PHOTO: Seyed Abbas Araghchi, Minister for Foreign Affairs of Islamic Republic of Iran, addresses the Security Council meeting on the situation in the Middle East. Credit UN Photo, Manuel Elías




Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν έφτασε σήμερα στη Σαουδική Αραβία για να συζητήσει για τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al-Ekhbariya μετέδωσε ένα βίντεο που δείχνει τον Αμπάς Αραγτσί να γίνεται δεκτός από τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν.

“Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαβουλεύσεις μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερες συνθήκες για την Παλαιστίνη, τον Λίβανο και την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή”, τόνισε ο Αραγτσί μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από τη δημόσια ιρανική τηλεόραση από την άφιξή του στο Ριάντ.

Πηγές στην πρεσβεία του Ιράν στο Ριάντ είπαν στο dpa ότι οι υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν για μια πιθανή σύνοδο κορυφής ισλαμικών χωρών με θέμα τη συνεχιζόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ιρανός αξιωματούχος συναντήθηκε σήμερα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον ντε φάκτο ηγέτη του βασιλείου, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας βρίσκεται στο Ριάντ “για να συντονίσει, μαζί με τις χώρες της περιοχής, τον τρόπο με τον οποίο θα τεθεί τέλος στη γενοκτονία και στην επιθετικότητα του ισραηλινού καθεστώτος και θα μειωθούν τα δεινά των αδελφών μας στη Γάζα και στον Λίβανο”, είχε δηλώσει νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Εσμαΐλ Μπαγάι στην πλατφόρμα Χ.

Το Ιράν και η Σαουδική Αραβία αποκατέστησαν τις διπλωματικές τους σχέσεις τον Μάρτιο του 2023, έπειτα από επτά χρόνια ρήξης, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε η Κίνα.

Οι δύο δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, οι οποίες υποστήριζαν επί μακρόν αντίθετα στρατόπεδα στην περιοχή, αύξησαν έκτοτε τις επαφές.

Τον Νοέμβριο, ο πρώην πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάιο κατά τη συντριβή του ελικοπτέρου του, είχε πραγματοποιήσει την πρώτη επίσκεψη αρχηγού κράτους του Ιράν στο βασίλειο του Κόλπου τα τελευταία 20 χρόνια, για να παραστεί σε αραβο-ισλαμική σύνοδο κορυφής που είχε θέμα τον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Αραγτσί μετέβη την περασμένη εβδομάδα στον Λίβανο και στη Συρία για να συζητήσει με αξιωματούχους, απευθύνοντας έκκληση για εκεχειρία στον Λίβανο και τη Λωρίδα της Γάζας.

Η περιοδεία του Αραγτσί στην περιοχή πραγματοποιείται την ώρα που το Ισραήλ, μεγάλος εχθρός της Τεχεράνης, δήλωσε ότι ετοιμάζει απάντηση στην ιρανική πυραυλική επίθεση που δέχτηκε στο έδαφός του στις αρχές Οκτωβρίου.

Την Τρίτη, ο δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ, ο Ναΐμ Κάσεμ, δήλωσε ότι στηρίζει τις προσπάθειες της πολιτικής τάξης της χώρας του που έχουν στόχο “κατά προτεραιότητα μια εκεχειρία”.

Μια διεθνής πρόταση εκεχειρίας 21 ημερών στον Λίβανο, που πρότεινε τον Σεπτέμβριο ο ΟΗΕ, αγνοήθηκε από το Ισραήλ, το οποίο κλιμάκωσε τις τελευταίες ημέρες τα πλήγματά του στη χώρα αυτή, και διεξήγαγε χερσαίες επιχειρήσεις.

Το Ισραήλ δηλώνει ότι θέλει να απομακρύνει το ισλαμιστικό λιβανέζικο κίνημα από συνοριακές περιοχές του νοτίου Λιβάνου, ένα από τα προπύργια της Χεζμπολάχ, και να σταματήσει τις ρίψεις ρουκετών της ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή στο βόρειο Ισραήλ δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων κατοίκων.

Την Τρίτη, ο Ιρανός διπλωμάτης προειδοποίησε το Ισραήλ να μην προβεί σε τυχόν επίθεση κατά των “υποδομών” του, εν μέσω ανησυχιών για πιθανά ισραηλινά πλήγματα κατά πυρηνικών ή πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Με πληροφορίες από AFP-dpa-Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ριάντ, Σαουδική Αραβία

Σχεδόν μια ώρα μίλησαν τηλεφωνικά Μπάιντεν – Νετανιάχου: Ο «Μπίμπι» εκβίασε τον Λευκό Οίκο για την ανάγκη διαλόγου * Θα πείσει και για την απάντησή του στο Ιράν;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: