Εγώ το καθήκον μου το έκανα και τους κάλεσα προσωπικά στα γενέθλια της ΝΔ, λέει ο Μητσοτάκης για τους «απόντες» Καραμανλή και Σαμαρά: Τώρα, ο κόσμος θα κρίνει [video]

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (Α) παραχωρεί συνέντευξη στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού Mega και στον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο (Δ), Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ




Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν το πάρτι για τα 50 χρόνια του κόμματος στη Ρηγίλλης, μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε φυσικά στις ηχηρές απουσίες που ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν από την γιορτή: Αυτές των πρώην προέδρων Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά.

Μιλώντας στην εκπομπή Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο, ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας την απουσία των πρώην πρωθυπουργών, είπε πως ο ίδιος έκανε το καθήκον του και τους προσκάλεσε, προσθέτοντας πως η σημερινή, είναι μία μέρα γιορτής για τους Νεοδημοκράτες.




 

  • «Εγώ έκανα το καθήκον μου, τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε», είπε χαρακτηριστικά για να απαντήσει εάν θα έπρεπε να είναι όλοι σε αυτή τη γιορτή, «αυτό θα το κρίνουν εγώ είμαι ο τελευταίος που θα το κρίνει. Εγώ όπως σας είπα έκανα το καθήκον μου».




Για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της συνέντευξης, εξέφρασε τη χαρά του που η συνομιλία δεν πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, ως ένδειξη της σημασίας αυτής της ιδιαίτερης επετείου για την παράταξη.

«Η ΝΔ παραμένει η μεγαλύτερη και πιο σταθερή πολιτική δύναμη στη χώρα. Άλλα κόμματα πέρασαν από μεγάλες διακυμάνσεις και είδαν τα ποσοστά τους να καταρρέουν. Η αντοχή της ΝΔ οφείλεται στην αφοσίωση στις αξίες του ιδρυτή μας και στην ικανότητα προσαρμογής στις σύγχρονες προκλήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τονίζοντας ότι η Νέα Δημοκρατία αποτελεί τη «μεγάλη ευρύχωρη παράταξη», που παραμένει πιστή στις αξίες του πραγματισμού και του ρεαλισμού, αντιστεκόμενη στον λαϊκισμό.

Επεσήμανε μάλιστα ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε δηλώσει σε συνέντευξή του: «Εγώ δεν είμαι ούτε δεξιός, ούτε κεντρώος, ούτε αριστερός. Είμαι προοδευτικός», κάτι που αντικατοπτρίζει τη συνεχή προσαρμοστικότητα της ΝΔ στις αλλαγές των καιρών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η παράταξη παραμένει προσηλωμένη στην αρχή του ρεαλισμού, διδάσκοντας υπευθυνότητα και ικανότητα προσαρμογής στις σύγχρονες συνθήκες.

Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό

Για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τον διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο και βλέπει θετικά τη διάθεση της Τουρκίας για την έναρξη συνομιλιών.

Επεσήμανε, ωστόσο, ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας αποτελεί τη μοναδική διαφορά ανάμεσα στις δύο χώρες, προσθέτοντας ότι η Χάγη δεν είναι κοντά, αλλά η Ελλάδα είναι έτοιμη να συζητήσει τις παραμέτρους για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου.

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντας δε τις θέσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «απαράδεκτες».

Αναφέρθηκε στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη, του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τον Οκτώβριο στη Νέα Υόρκη, επισημαίνοντας τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην προώθηση των συνομιλιών.




Τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα εσωκομματικά ζητήματα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ενότητα της παράταξης δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση, παρά τις αυξημένες προσδοκίες που υπάρχουν λόγω της μακρόχρονης παραμονής της στην εξουσία. Επεσήμανε ότι, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ, οι βουλευτές της έχουν υποβάλει περισσότερες από 6.000 ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γεγονός που αποδεικνύει την ενεργό συμμετοχή τους στη βελτίωση του κυβερνητικού έργου.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τέτοιες ερωτήσεις, που αναδεικνύουν τοπικά και εθνικά ζητήματα, είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τους πολίτες. Κλείνοντας, σημείωσε ότι η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας παραμένει ανοιχτή και ευρύχωρη, ικανή να εκφράσει διαφορετικές απόψεις, αρκεί να υπηρετείται ο κοινός στόχος της προόδου και της ευημερίας της χώρας.

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΕΔΑΔ: Τελεσφορούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα στο σύστημα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: