Διπλή γιορτή σήμερα στη Θεσσαλονίκη: Τι έγινε σαν σήμερα πριν από 112 χρόνια στην συμπρωτεύουσα* Δένδιας: Χρόνια πολλά στην ιστορική πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων! [video]

Περιφορά της εικόνας του πολιούχου Αγίου Δημητρίου, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης των Ιερών Λειψάνων και της εικόνας, στο πλαίσιο της γιορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ




Διπλή γιορτή σήμερα για τη Θεσσαλονίκη, καθώς η πόλη τιμά τον Άγιο Δημήτριο, Πολιούχο της πόλης, και γιορτάζει για την συμπλήρωση 112 χρόνων από την απελευθέρωσή της κατά τη «Μεγάλη Εξόρμηση» του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου.

Οι Θεσσαλονικείς σήμερα φορούν τα καλά τους και γιορτάζουν για την πόλη τους.

Η απελευθέρωση

Η απελευθέρωση της πόλης κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν καθώς από το καλοκαίρι του 1912 ο κίνδυνος πολεμικής ανάφλεξης στα Βαλκάνια φαίνονταν κάτι παραπάνω από υπαρκτός.

Μάλιστα, από τις αρχές Οκτωβρίου του 1912 η Ελλάδα βρισκόταν σε πόλεμο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, έχοντας ως συμμάχους τη Βουλγαρία και τη Σερβία (Α’ Βαλκανικός Πόλεμος).




Στις 4 Οκτωβρίου 1912 η Οθωμανική Αυτοκρατορία κήρυξε τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας και της Σερβίας. Με την Ελλάδα απέφυγε να κηρύξει τον πόλεμο ελπίζοντας ακόμα σε ειρηνικό διακανονισμό. Την αμέσως όμως επόμενη ημέρα, η ελληνική κυβέρνηση κήρυξε εκείνη τον πόλεμο ως μέλος του Βαλκανικού Συνασπισμού.

Το Γενικό Στρατηγείο, που επικεφαλής του ήταν ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, αποφάσισε να κινηθεί ο ελληνικός στρατός βόρεια, με κατεύθυνση προς το Μοναστήρι και να συναντήσει τον σερβικό στρατό. Η κυβέρνηση Ελ. Βενιζέλου, όμως, διαφώνησε και έκρινε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη ο στρατός να κινηθεί χωρίς καμία καθυστέρηση προς Θεσσαλονίκη, προς την οποία κατευθύνονταν δυνάμεις του βουλγαρικού στρατού από τα βορειοδυτικά.

 

  • Στις 20 Οκτωβρίου ο ελληνικός στρατός εισήλθε στην πόλη των Γιαννιτσών και στη συνέχεια πέρασε την ανατολική όχθη του Αξιού ποταμού και άρχισε να προετοιμάζει την κατάληψη της Θεσσαλονίκης.
  • Στις 18 Οκτωβρίου 1912 το ελληνικό τορπιλοβόλο αρ.11 με κυβερνήτη τον Υποπλοίαρχο Νικόλαο Βότση μπήκε στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απαρατήρητο κάτω από την μύτη των πυροβολείων του Καρα-μπουρνού ανατίναξε με δύο τορπίλες το γερασμένο Τουρκικό θωρηκτό «Φετχί Μπουλέντ».
  • Στις 25 Οκτωβρίου οι Ευρωπαίοι πρόξενοι της Θεσσαλονίκης και ο Τούρκος στρατηγός Σαδίλκ παρουσιάστηκαν στις εμπροσθοφυλακές του Ελληνικού στρατού στην περιοχή Τοψίου (νυν Γέφυρα) έξω από την Θεσσαλονίκη και ζήτησαν να παραδώσουν υπό όρους τη Θεσσαλονίκη στον Ελληνικό στρατό. Ο Κωνσταντίνος απέρριψε δύο φορές τους όρους του Τούρκου αρχιστράτηγου Χασάν Ταξίν πασά.

Τελικά ο Ταξίν πασάς αποδέχθηκε τους όρους του Κωνσταντίνου.

Την νύχτα της 26 Οκτωβρίου-27 Οκτωβρίου 1912 οι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού Ιωάννης Μεταξάς και Βίκτωρ Δούσμανης στο Διοικητήριο της Θεσσαλονίκης υπέγραψαν το πρωτόκολλο παράδοσης της πόλης. Το βράδυ της 26ης Οκτωβρίου, ημέρας της γιορτής του πολιούχου και προστάτη της πόλης Άγιου Δημητρίου, η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε από τον ελληνικό στρατό: μόλις είκοσι ημέρες μετά την κήρυξη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου και λίγες ώρες προτού ο βουλγαρικός στρατός φτάσει με τη σειρά του στην – ήδη ελληνική – Θεσσαλονίκη.

Νίκος Δένδιας: Ιστορική πρωτεύουσα των Βαλκανίων

Σήμερα η Θεσσαλονίκη εορτάζει την απελευθέρωσή της στις 26/10/1912, όπως και τον πολιούχο και προστάτη της Άγιο Δημήτριο. Αυτό αναφέρει με ανάρτηση στο “Χ” ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

«Χρόνια πολλά στη Θεσσαλονίκη, την ιστορική πρωτεύουσα πόλη των Βαλκανίων!

Χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και τους εορτάζοντες!» προσθέτει.

 

Στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου, κατόπιν πρόσκλησης Δένδια

Ο Υπουργός Άμυνας Βασίλης Πάλμας, κατόπιν πρόσκλησης του Υπουργού  Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκου Δένδια, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, από τις 26 έως τις 28 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, τη γιορτή του προστάτη και πολιούχου Αγίου Δημητρίου και την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Πάλμας θα παραστεί στην τελετή έπαρση της σημαίας στον Λευκό Πύργο και ακολούθως, στην επίσημη δοξολογία που θα πραγματοποιηθεί στον Ιερό Ναό Πολιούχου Αγίου Δημητρίου στις 26 Οκτωβρίου.

Στη Θεσσαλονίκη η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς

Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Οι ώρες του επισκεπτηρίου έχουν ως ακολούθως: Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2024, από 11:00 έως 18:30. Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, από 10:00 έως 18:30.




Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Thestival, KYΠΕ

 

Μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 π.μ. σε 03:00 π.μ. τα ρολόγια τα ξημερώματα της Κυριακής: Λήγει το μέτρο της θερινής ώρας

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: