Οι ΗΠΑ απειλούν το Ισραήλ με διακοπή της στρατιωτικής βοήθειας, αν σε 30 ημέρες δεν βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα * ΟΗΕ: Οι χειρότεροι περιορισμοί στη διανομή βοήθειας

FILE PHOTO: United States Secretary of Defense Lloyd J Austin III (2-R) and US Secretary of State Antony Blinken (R) converse during a ceremony for the ‘Ukraine Compact’ during the North Atlantic Treaty Organization (NATO) Summit in Washington, DC, USA, 11 July 2024. EPA/CHRIS KLEPONIS / POOL




Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσαν ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει επειγόντως μέτρα για να βελτιώσει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα για την αποφυγή νομικών ενεργειών αναφορικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα ο αμερικανικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios.

«Σας γράφουμε τώρα για να υπογραμμίσουμε τη βαθιά ανησυχία της αμερικανικής κυβέρνησης για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και να αναζητήσουμε επείγουσες και βιώσεις ενέργειες από την κυβέρνησή σας αυτόν τον μήνα για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία», έγραψαν σε επιστολή τους στις 13 Οκτωβρίου προς τους Ισραηλινούς ομολόγους τους Μπλίνκεν και Όστιν, σύμφωνα με ανάρτηση δημοσιογράφου του Axios στο X.

Το Πεντάγωνο δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

 

ΟΗΕ: Οι “χειρότεροι περιορισμοί” στη διανομή βοήθειας στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε σήμερα πως ο πληθυσμός στη Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται αντιμέτωπος με τους χειρότερους περιορισμούς που εμποδίζουν την ανθρωπιστική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου πριν από ένα χρόνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τον καταστροφικό αντίκτυπο αυτής της κατάστασης στα παιδιά.

«Καθημερινά, η κατάσταση των παιδιών γίνεται χειρότερη σε σύγκριση με την προηγούμενη ημέρα», δήλωσε ο Τζέιμς Έλντερ, ο εκπρόσωπος Τύπου της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, της Unicef.

«Τον Αύγουστο, το μέγεθος της ανθρωπιστικής βοήθειας που μεταφέρθηκε στη Λωρίδα της Γάζας ήταν το ισχνότερο σε διάστημα ενός μήνα από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος», επισήμανε ο Έλντερ, προσθέτοντας πως «για πολλές ημέρες την περασμένη εβδομάδα σε κανένα φορτηγό δεν είχε επιτραπεί να εισέλθει».

«Είμαστε μάρτυρες πιθανόν σήμερα των χειρότερων περιορισμών που έχουν ποτέ γίνει γνωστοί αναφορικά με την ανθρωπιστική βοήθεια», κατήγγειλε ο ίδιος.

Στις αρχές του έτους, σε μια χρονική περίοδο όπου τα Ηνωμένα Έθνη φοβόντουσαν για την έξαρση λιμού στη Λωρίδα της Γάζας, υπήρξε «μια πραγματική πίεση για να ανοίξουν νέα δρομολόγια και νέα σημεία πρόσβασης», υπογράμμισε ο Έλντερ.

Όμως, σήμερα, «η κατάσταση έχει τελείως αντιστραφεί», εξήγησε ο ίδιος, προσθέτοντας πως από τον μήνα Μάιο, «εμποδίζεται συστηματικά η είσοδος από τα σημεία διέλευσης».

Το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας «δεν έχει παραλάβει κανένα τρόφιμο, καμία επισιτιστική βοήθεια κατά τη διάρκεια του μήνα Οκτωβρίου», υπογράμμισε μετά λύπης ο Τζέιμς Έλντερ.

Η απουσία ανθρωπιστικής βοήθειας, που συνδέεται με τους ανελέητους βομβαρδισμούς και με το γεγονός ότι περίπου το 85% της Λωρίδας της Γάζας υπόκειται σε διαταγές εκκένωσης υπό τη μία μορφή ή την άλλη, έχει καταστήσει τη ζωή στην περιοχή «απολύτως αβίωτη», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από Reuters-AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ, Γενεύη, Ηνωμένα Έθνη

Προειδοποίηση από τον Λευκό Οίκο προς την Τεχεράνη για τον Ντόναλντ Τραμπ: Στενή παρακολούθηση των απειλών του Ιράν κατά του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, εδώ και χρόνια

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: