Δύο νεκροί από την ισραηλινή επίθεση στο Ιράν: «Έχουμε υποχρέωση να αμυνθούμε», απαντά η Τεχεράνη* Τι σημαίνει το χτύπημα και πόσο απέχουμε από έναν ολοκληρωτικό πόλεμο [video]

A general view of the capital city of Tehran, Iran, early 26 October 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Δύο είναι οι επιβεβαιωμένες ανθρώπινες απώλειες στο Ιράν μετά τη χθεσινοβραδινή (25/10) επίθεση του Ισραήλ σε πόλεις της χώρας, όπως μεταδίδει η αραβική εκδοχή του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων, IRNA.

Σε σχετική δήλωση που ανάρτησε το IRNA, κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν, γίνεται λόγος πως «δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια υπεράσπισης της χώρας από τις επιθέσεις του σιωνιστικού καθεστώτος».

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, το Ιράν «καταδικάζει» τα ισραηλινά πλήγματα στο έδαφός του και «έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί». 

«Το Ιράν θεωρεί ότι έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να αμυνθεί κατά των ξένων επιθετικών ενεργειών, με βάση το εγγενές δικαίωμα της νόμιμης άμυνας όπως ορίζεται από το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σύμφωνα με το κείμενο της ανακοίνωσης.

Την ίδια ώρα, το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τα ισραηλινά πλήγματα εναντίον στρατιωτικών στόχων του Ιράν, σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram .

«Το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης (Χαμάς) καταδικάζει έντονα τη σιωνιστική επίθεση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν με στόχο στρατιωτικές θέσεις σε πολλές επαρχίες. Τη θεωρούμε κατάφωρη παραβίαση της ιρανικής κυριαρχίας και κλιμάκωση που απειλεί την ασφάλεια της περιοχής και του λαού της, με την κατοχή (σ.σ. το Ισραήλ) να φέρει την πλήρη ευθύνη για τις επιπτώσεις της, υπό τη στήριξη των ΗΠΑ», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς που βρίσκεται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο σε πόλεμο με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Το Ισραήλ είχε στείλει μήνυμα στο Ιράν για την επίθεση

Το Ισραήλ έστειλε μήνυμα στο Ιράν την Παρασκευή, πριν από τις αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων, προειδοποιώντας τους Ιρανούς να μην απαντήσουν, δήλωσαν στο Axios τρεις πηγές.

Το ισραηλινό μήνυμα ήταν μια προσπάθεια να περιοριστεί η συνεχιζόμενη ανταλλαγή επιθέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν και να αποφευχθεί μια ευρύτερη κλιμάκωση, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν.

Το Ιράν έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί έναν ολοκληρωμένο πόλεμο με το Ισραήλ, αλλά ότι θα προβεί σε αντίποινα σε περίπτωση επίθεσης.

Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν στην ισραηλινή επιχείρηση, αλλά ότι αν το Ιράν προβεί σε αντίποινα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να υπερασπιστούν το Ισραήλ έναντι μιας τέτοιας επίθεσης.

  • «Αυτό θα πρέπει να είναι το τέλος της άμεσης στρατιωτικής ανταλλαγής μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Εάν το Ιράν επιτεθεί ξανά στο Ισραήλ θα υπάρξουν συνέπειες. Αυτό το κοινοποιήσαμε άμεσα και έμμεσα στο Ιράν».

 

Τι σημαίνει το χτύπημα

Το Ισραήλ ξεκίνησε αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν κατά τη διάρκεια της πρώτης ώρας της 26ης Οκτωβρίου. Οι επιθέσεις άρχισαν το Σάββατο στο Ισραήλ, όταν οι άνθρωποι ήταν στο σπίτι με τις οικογένειές τους για το Σαββατοκύριακο.

Το χτύπημα του Ισραήλ είναι το πρώτο που φαίνεται ότι ικανοποιεί και την αμερικανική πλευρά, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του του Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ. Υπενθυμίζουμε ότι η Αμερική ήθελε ένα χτύπημα που όμως να μην περιλαμβάνει τα πετρέλαια του Ιράν και το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Οι επιδρομές αυτές είναι σημαντικές και πραγματοποιούνται πάνω από τρεις εβδομάδες μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με 180 βαλλιστικούς πυραύλους την 1η Οκτωβρίου. Αυτή ήταν η δεύτερη τέτοια ιρανική επίθεση. Η πρώτη έγινε τον Απρίλιο, περιλαμβάνοντας 300 drones και πυραύλους. Το Ιράν χρησιμοποιεί επίσης πληρεξούσιους στο Ιράκ, τη Συρία, το Λίβανο και την Υεμένη για επιθέσεις κατά του Ισραήλ εδώ και ένα χρόνο. Επιπλέον, το Ιράν υποστήριξε τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την Jerusalem Post, η αντίδραση του Ισραήλ είναι σημαντική. Στέλνει ένα μήνυμα στο Ιράν ότι οι άμεσες επιθέσεις θα λάβουν απάντηση. 

Το Ιράν έχει κυριαρχήσει στην περιοχή τα τελευταία δέκα χρόνια. Επιτέθηκε στη Σαουδική Αραβία με drones και πυραύλους το 2019. Έχει επιτεθεί σε πλοία στον Κόλπο του Ομάν. Χρησιμοποιεί επίσης drones για επιθέσεις σε εμπορικά πλοία. Έχει εξοπλίσει τους Χούθι για επιθέσεις σε πλοία τον τελευταίο χρόνο. Έχει πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους κατά των Κούρδων στο Ιράκ. Έχει εκτοξεύσει πυραύλους ακόμη και εναντίον ένοπλων ομάδων στη Συρία και το Πακιστάν.

Η μεγάλη λίστα επιθέσεων του Ιράν συχνά μένει αναπάντητη. Για παράδειγμα, κινητοποίησε πολιτοφυλακές να επιτίθενται σε αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ εκατοντάδες φορές από το 2019. Οι ΗΠΑ αντέδρασαν αρκετές φορές, αλλά το Ιράν θεωρεί ότι μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς συνέπειες.

Το Ισραήλ τώρα δηλώνει ότι το Ιράν δεν μπορεί να δρα έτσι χωρίς συνέπειες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις ανέφεραν ότι «σε απάντηση σε μήνες συνεχόμενων επιθέσεων από το καθεστώς στο Ιράν κατά του Ισραήλ, αυτή τη στιγμή οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις διεξάγουν ακριβείς επιθέσεις σε στρατιωτικούς στόχους στο Ιράν».

Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε επίσης ότι «το καθεστώς στο Ιράν και οι πληρεξούσιοί του στην περιοχή επιτίθενται αδιάκοπα στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου – σε επτά μέτωπα – συμπεριλαμβανομένων άμεσων επιθέσεων από ιρανικό έδαφος».

Η αντίδραση του Ιράν αναμένεται με ενδιαφέρον. Ο πρόεδρος του Ιράν μόλις βρέθηκε στη σύνοδο BRICS στη Ρωσία, μαζί με τον Ρώσο ηγέτη και ηγέτες και απεσταλμένους από περίπου δύο δωδεκάδες χώρες. Το Ιράν επεδίωξε να ενισχύσει το αντιαμερικανικό αίσθημα στις μη δυτικές χώρες που συμμετείχαν.

 

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, βρίσκεται στην περιοχή αυτή την εβδομάδα, και αυτό το ζήτημα είναι σίγουρα στο μυαλό του. Ωστόσο, χώρες στη Μέση Ανατολή, όπως η Αίγυπτος, επικεντρώθηκαν επίσης στις συναντήσεις του BRICS στη Ρωσία. Οι περισσότερες χώρες της περιοχής φαίνεται να έχουν αποδεχτεί τις ισραηλινές επιθέσεις.

Τώρα, η μπάλα μπορεί να βρίσκεται στο γήπεδο του Ιράν. Αν το Ιράν δεν αποτραπεί, τότε μπορεί να υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Jerusalem Post, BBC

Τελείωσε το μπαράζ αεροπορικών επιδρομών κατά της Τεχεράνης: Το Ισραήλ εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εναντίον του Ιράν, δεν έπληξε πυρηνικές και ενεργειακές εγκαταστάσεις (video)

 

 

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: