Δύει το άστρο του Ορμπαν: Συνεχείς δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον 43χρονο κεντροδεξιό Πέτερ Μαγιάρ την έκπληξη των ευρωεκλογών

Respect and Freedom Party, or Tisza Party, President Peter Magyar (C) holds a burning torch during the commemoration of the 68th anniversary of the outbreak of the Hungarian revolution of 1956 on Bem Jozsef Square, in Budapest, Hungary, 23 October 2024. EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT




Το κόμμα Tisza της ουγγρικής αντιπολίτευσης έχει εξασφαλίσει ελαφρύ προβάδισμα επί του κυβερνώντος κόμματος Fidesz, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα, την δεύτερη διαδοχική δημοσκόπηση που δείχνει προβάδισμα της αντιπολίτευσης έναντι του κόμματος του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν.

Το κεντροδεξιό κόμμα του Πέτερ Μαγιάρ, 43 ετών, πρώην κρατικού λειτουργού, έκανε την είσοδό του στα ουγγρικά πολιτικά πράγματα πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου και αναδείχθηκε σε υπολογίσιμο αντίπαλο του Fidesz κεφαλαιοποιώντας την δυσαρέσκεια απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης που έχουν αποδειχθεί διαιρεμένα και αναποτελεσματικά απέναντι το κόμμα του Ορμπαν τα τελευταία 14 χρόνια.

Χθες, το κόμμα Tisza προσέλκυσε 10.000 άτομα στην συγκέντρωσή του στην Βουδαπέστη κατά την επέτειο της εξέγερσης του 1956 κατά της σοβιετικής κυριαρχίας η οποία συνετρίβη από τον Κόκκινο Στρατό.

Κατά την ομιλία του, ο Πέτερ Μαγιάρ ανακοίνωσε μέτρα για την προετοιμασία του κόμματός του και την επιλογή υποψηφίων εν όψει των εκλογών του 2026.

Δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει την διαφθορά, να επενδύσει στην υγεία και την εκπαίδευση και για την έναρξη «εθνικού διαλόγου» με τους ψηφοφόρους από τις 5 Νοεμβρίου, την ώρα που η κυβέρνηση Ορμπαν ετοιμάζεται να στείλει σε εκατομμύρια Ούγγρους σε ολόκληρη την χώρα έρευνα για το οικονομικό του πρόγραμμα, καθώς η οικονομία δοκιμάζεται από την κρίση του πληθωρισμού.

Η δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε από το think tank Publicus Institute (11-18 Οκτωβρίου), δίνει στο Tisza το προβάδισμα με το 39% των ψήφων των αποφασισμένων ψηφοφόρων έναντι 37% για το κυβερνών Fidesz.

Ο πολιτικός αναλυτής Γκαμπόρ Τόροκ σημειώνει ότι στις ευρωεκλογές το Fidesz προηγήθηκε του Tisza με 45%-30% και στο πλαίσιο αυτό, το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης συνιστά πολύ σοβαρή αλλαγή.

Αλλη δημοσκόπηση, του think-tank 21 Research Center, που πραγματοποιήθηκε στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου και δημοσιεύθηκε χθες, δίνει στο Tisza το 42% μεταξύ των αποφασισμένων ψηφοφόρων και στο Fidesz 40%. Επί του συνόλου του εκλογικού σώματος, το Fidesz προηγείται με 29% με διαφορά τριών ποσοστιαίων μονάδων έναντι του Tisza. Δύο ακόμη δημοσκοπήσεις δείχνουν την δύναμη του Fidesz να συρρικνώνεται.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, περί το 30% των ψηφοφόρων εμφανίζονται αναποφάσιστοι.

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ουγγαρία Βουδαπέστη 

Ότι πει ο (πατερούλης) Πούτιν: Ομόφωνο «ναι» της Δούμας στη συνθήκη στρατηγικής σύμπραξης με τη Βόρεια Κορέα, προβλέπει ένοπλη στήριξη σε περίπτωση επίθεσης από τρίτες χώρες

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: