Το φιλορωσικό κυβερνών κόμμα ανακήρυξε νικητή η εκλογική επιτροπή της Γεωργίας: Αμφιλεγόμενο το αποτέλεσμα μετά τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και νοθεία από τους προσκείμενους στη Μόσχα

Georgian people cast their ballots during parliamentary elections, at a polling station in Tbilisi, Georgia. EPA/DAVID MDZINARISHVILI




Το κυβερνών Γεωργιανό Κόμμα της Γεωργίας απέσπασε ποσοστό 53% στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν σήμερα, με καταμετρημένο το 70% των εκλογικών τμημάτων, ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή.

Ο συνασπισμός των τεσσάρων κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 38,28%.

Η συμμετοχή ανήλθε στο 58,94%.

Το Γεωργιανό Όνειρο ανέφερε ότι θα εξασφαλίσει περίπου 90 από τις 150 έδρες του κοινοβουλίου, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.

Τα exit polls

Μετά το κλείσιμο της κάλπης όλες οι πλευρές προέβλεπαν ότι θα αναδειχθούν νικήτριες, με το διακύβευμα να είναι η πορεία που θα ακολουθήσει η χώρα προς την Ευρώπη ή τη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα έξιτ πολ που ανακοινώθηκαν αμέσως μόλις ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία έδιναν εντελώς διαφορετικές προβλέψεις για το αποτέλεσμα.  Σε ένα από αυτά το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο φερόταν να κερδίζει με άνεση, ενώ δύο άλλα προέβλεπαν ότι η αντιπολίτευση θα έχει την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο.

Το κανάλι Imedi TV, που στηρίζει το Γεωργιανό Όνειρο, προέβλεψε νίκη του συντηρητικού κόμματος με ποσοστό 56%. Τα κανάλια Formula και Mtavari Arkhi, που στηρίζουν την αντιπολίτευση, λένε ότι τα φιλοδυτικά κόμματα θα καταφέρουν, όλα μαζί, να ελέγξουν το 150μελές κοινοβούλιο.

Το έξιτ πολ που διενεργήθηκε από το αμερικανικό ινστιτούτο Edison Research για λογαριασμό ενός τηλεοπτικού σταθμού που τάσσεται υπέρ της αντιπολίτευσης έδειχνε ότι τα τέσσερα αντιπολιτεύομενα κόμματα που έχουν συνασπιστεί συγκεντρώνουν ποσοστό 51,9% έναντι 40, 9% για το Γεωργιανό Όνειρο.

Η φιλοδυτική πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, σε μια πρώτη αντίδραση, έγραψε στην πλατφόρμα Χ ότι «η ευρωπαϊκή Γεωργία κερδίζει με 52%».

Η εκλογική διαδικασία

Όλη την ημέρα επικράτησε έκκρυθμη κατάσταση στη εκλογικήν διαδικασία που διενεργήθηκε σε καθεστώς τρόμου. Ομάδες τραμπούκων που υποστηρίζουν την παραμονή της χώρας στη Ρωσική σφαίρα επιρροής επιτίθενται σε πολίτες έξω από τα εκλογικά κέντρα, ενώ στο στόχαστρο τους έχουν μπει σύμφωνα με καταγγελίες και οι διεθνείς παρατηρητές.

Η πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία τηρεί φιλοδυτική στάση και βρίσκεται σε ρήξη με την κυβέρνηση της χώρας της, καταγγέλλει «εξαιρετικά ανησυχητικές» πράξεις βίας στο περιθώριο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα και αναμένεται να καθορίσουν το ευρωπαϊκό ή μη μέλλον της Γεωργίας.

«Θέλω να επισημάνω τα εξαιρετικά ανησυχητικά περιστατικά βίας που συμβαίνουν σε πολλά εκλογικά κέντρα», καταγγέλλει σε μήνυμά της στα κοινωνικά δίκτυα.

Βίντεο που έχουν αναρτηθεί στο Ιντερνετ δείχνουν βίαιες συμπλοκές στο περιθώριο της ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τμπιλίσι, Γεωργία

Στο έλεος φιλορώσων τραμπούκων η Γεωργία: Ξυλοδαρμοί και νοθεία στα εκλογικά κέντρα, «περιστατικά βίας» καταγγέλλει η φιλοδυτική Πρόεδρος της χώρας [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: