Χτύπημα στο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής στην Κύπρο: Κατασχέθηκαν αμπελοπούλια στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, στη Δικαιοσύνη παραπέμπονται οι συλληφθέντες

File Photo: Βρετανικές Βάσεις στην Κυπριακή Δημοκρατία. ΚΥΠΕ




Αμπελοπούλια, που ήταν κρυμμένα σε οχήματα κατασχέθηκαν στις Βρετανικές Βάσεις Δεκέλειας, ενώ οι ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων συνελήφθησαν και θα παρουσιαστούν σύντομα ενώπιον Δικαστηρίου, αναφέρεται σε ανακοίνωση των Βάσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης επιβεβαίωσε ότι τον Οκτώβριο κατασχέθηκαν 312 προστατευόμενα αμπελοπούλια στα οδοφράγματα, όταν οι αστυνομικοί τα βρήκαν κρυμμένα σε οχήματα κατά τη διάρκεια τριών διαφορετικών ελέγχων.

«Τα οχήματα και τα πτηνά κατασχέθηκαν από τελωνειακούς υπαλλήλους και οι ιδιοκτήτες συνελήφθησαν αμέσως από την αστυνομία των Βάσεων, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και σύντομα θα εμφανιστούν στο δικαστήριο», προστίθεται.

«Το Τμήμα Τελωνείων και Μετανάστευσης και η Αστυνομία των Βάσεων συνεργάζονται στενά για να διασφαλίσουν ότι τα πτηνά δεν διακινούνται λαθραία μέσω οδοφραγμάτων», αναφέρεται περαιτέρω.

Ο Mark Hartley, επικεφαλής του Τμήματος Τελωνείων στην περιοχή της Δεκέλειας, ανέφερε ότι το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής είναι το τέταρτο μεγαλύτερο παράνομο εμπόριο στον κόσμο, σημειώνοντας ότι «δεσμευόμαστε να εντοπίσουμε τυχόν προσπάθειες παράνομης εισαγωγής προστατευόμενων ειδών δια της Πράσινης Γραμμής».

Πρόσθεσε ότι με την τρέχουσα μεταναστευτική περίοδο των αμπελοπουλιών, το Τμήμα Τελωνείων των Βρετανικών Βάσεων έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά για να αναχαιτίσει τυχόν μετακινήσεις αυτών των προστατευόμενων πουλιών που διασχίζουν τα όρια των Βάσεων.

«Η ανίχνευση αυτών των αμπελοπουλιών υπογραμμίζει τη δέσμευση μας για την αντιμετώπιση του εγκλήματος κατά της άγριας ζωής, το οποίο έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», τόνισε.

Σημείωσε ακόμα ότι «οι ενέργειες μας αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου ζητήματος και της προστασίας των απειλούμενων ειδών» και πως οι λειτουργοί «συνεχίζουν το απαραίτητο τους έργο στα οδοφράγματα για την εξάλειψη αυτού του αδίστακτου και εκμεταλλευτικού εμπορίου».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «οι κατασχέσεις ακολούθησαν την επιβεβαίωση ότι οι προσπάθειες της Αστυνομίας των Βάσεων για την καταπολέμηση της παράνομης παγίδευσης πτηνών συνεχίστηκαν με ρυθμό, με πολλές συλλήψεις να έχουν ήδη πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκαν από την ειδική Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT)».

Καθώς η σεζόν για τη μετανάστευση των Αμπελοπουλιών πλησιάζει στο τέλος της, «οι αστυνομικοί είναι βέβαιοι ότι οι προσπάθειες της ομάδας CAT θα έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά επιτυχημένες όταν δημοσιοποιηθούν τα στατιστικά στοιχεία τον Νοέμβριο», αναφέρεται, επίσης.

Ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Φάνος Χριστοδούλου, ο οποίος ηγείται της ομάδας CAT με 10 αστυνομικούς, εξήγησε ότι «οι συλλήψεις και κατασχέσεις, όχι μόνο τον Οκτώβριο, αλλά από τότε που ξεκίνησε η σεζόν, δείχνουν ότι είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στην καταπολέμηση αυτής της παράνομης δραστηριότητας.

Είχαμε τη δυνατότητα να καλέσουμε έως και 10 μέλη του στρατού για να μας βοηθήσουν στις επιχειρήσεις μας όταν εργαζόμαστε σε στρατιωτικό έδαφος και επιπλέον, συνεργαστήκαμε πολύ στενά με το Bird Life Cyprus και το CABS για την καταπολέμηση της παγίδευσης πουλιών».

Πρόσθεσε πως «συνεχίσαμε να επενδύουμε στην τεχνολογία, με drones, κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης και άλλα σύγχρονα μέσα ανίχνευσης. Πρόκειται για ένα σοβαρό έγκλημα και θα συνεχίσει να αντιμετωπίζεται με όλα όσα έχουμε στη διάθεση μας».

Σημειώνεται ότι «η περίοδος μετανάστευσης αμπελοπουλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, όταν το επίσημο επίκεντρο θα στραφεί στην παράνομη λαθροθηρία της τσίχλας».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΒΑ

Ορόσημο στη σχέση μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτειών η έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου: Τί αναφέρεται στη σημαντική Κοινή Δήλωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: