Μπορεί να είναι «στα μαχαίρια» αλλά μίλησαν στο τηλέφωνο Μακρόν και Νετανιάχου: Το Παρίσι επιμένει πως ο ΟΗΕ πρέπει να «παίξει πλήρως τον ρόλο του στον Λίβανο»

File photo: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σε παλαιότερη και προφανώς σε καλύτερο κλίμα συνάντησή τους στο Παρίσι. EPA, JULIEN DE ROSA




Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι ο ΟΗΕ πρέπει να διαδραματίζει «πλήρως τον ρόλο του» στον Λίβανο για να επιτραπεί η επιστροφή εκτοπισμένων αμάχων, με τον Γάλλο πρόεδρο να καταδικάζει για άλλη μια φορά τις ενέργειες του Ισραήλ κατά της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL/ FINUL).

«Τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διαδραματίζουν πλήρως τον ρόλο τους στο νότιο Λίβανο, για να επιτρέψουν την επιστροφή των αμάχων στα σπίτια τους, με ασφάλεια, και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ Λιβάνου και Ισραήλ», τόνισε ο Μακρόν, σύμφωνα με το Ελιζέ, καταγγέλλοντας τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού κατά της UNIFIL.

Σύμφωνα με την UNIFIL, η οποία διαθέτει 10.000 κυανόκρανους, ο ισραηλινός στρατός «κατεδάφισε εσκεμμένα» χθες Κυριακή έναν από τα «παρατηρητήριά» της στη Μαρουάχιν στον νότιο Λίβανο.

  • Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε κατηγορήσει τα ισραηλινά στρατεύματα ότι «επανειλημμένα» και «σκόπιμα» πυροβολούν προς τις θέσεις της.

Ο Μακρόν ζήτησε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «να διατηρηθούν οι υποδομές», να «προστατευτεί ο άμαχος πληθυσμός» και «να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν κατάπαυση του πυρός» στον Λίβανο, σύμφωνα με την γαλλική προεδρία.

  • Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης την κατάσταση στη Γάζα.

Ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος σκοτώθηκε στις 16 Οκτωβρίου από Ισραηλινούς στρατιώτες, πρέπει να αποτελέσει «μια ευκαιρία για την έναρξη μιας νέας φάσης διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την μαζική παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας», υπογράμμισε ο Γάλλος πρόεδρος.

Τέλος, ο Μακρόν δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει «έναν απαιτητικό διάλογο με τις αρχές της Τεχεράνης», τη στιγμή που ο ισραηλινός στρατός επεκτείνει την επίθεσή του κατά της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν έπειτα από σχεδόν έναν μήνα πολέμου.

Με πληροφορίες από AFP-Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Παρίσι, France

Η τελευταία ευκαιρία των ΗΠΑ για ειρήνευση πριν τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου: Ο ειδικός απεσταλμένος του Μπάιντεν στο Λίβανο – Ο αρχηγός του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Ισραήλ

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: