Αποκάλυψη από Axios: Τι ζητάει το Ισραήλ για να τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο* Τα σημεία τριβής και οι απαιτήσεις που έρχονται σε αντίθεση με αποφάσεις του ΟΗΕ

File Photo: Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ EPA via ΑΠΕ-ΜΠΕ.




Ένα έγγραφο με τις απαιτήσεις του για μια διπλωματική λύση που θα τερματίσει τον πόλεμο στον Λίβανο και θα επιτρέψει στους εκτοπισμένους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους, φέρεται να περάδωσε στις ΗΠΑ το Ισραήλ.

Οι απαιτήσεις αυτές διαβιβάστηκαν στον Αμερικανό απεσταλμένο Άμος Χοχστάιν πριν από την επίσκεψή του στη Βηρυτό για συνομιλίες με Λιβανέζους αξιωματούχους, όπως αποκάλυψαν δύο Αμερικανοί και δύο Ισραηλινοί αξιωματούχοι στο Axios.

Το έγγραφο, που συντάχθηκε από τον Ισραηλινό υπουργό Στρατηγικών Υποθέσεων Ρον Ντέρμερ, περιλαμβάνει το αίτημα να επιτραπεί στις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) να επιβλέπουν ενεργά ώστε η Χεζμπολάχ να μην επανεξοπλιστεί ή αναδιοργανώσει τη στρατιωτική της υποδομή στον νότιο Λίβανο. Το Ισραήλ ζητά επίσης ελευθερία δράσης της πολεμικής του αεροπορίας στον λιβανέζικο εναέριο χώρο.

Οι απαιτήσεις αυτές έρχονται σε αντίθεση με την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει ότι οι Λιβανικές Ένοπλες Δυνάμεις και η UNIFIL (Ενδιάμεση Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο) θα επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ.

Ο Χοχστάιν επιδιώκει την ανάπτυξη 8.000 στρατιωτών του λιβανικού στρατού στον νότιο Λίβανο και την ενίσχυση της εντολής της UNIFIL. Ωστόσο, ο πρόεδρος της λιβανικής Βουλής, Ναμπίχ Μπέρι, έχει δηλώσει ότι αρνείται οποιαδήποτε τροποποίηση της απόφασης 1701.

Η ένταση παραμένει υψηλή, με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ, καθώς οι συζητήσεις για διπλωματική λύση συνεχίζονται.

Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Ισραηλινή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Με πληροφορίες από Axios

Δεν άντεξε να ζει με τις μνήμες της φρίκης που βίωσε: 22χρονη που επέζησε από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου αυτοκτόνησε την ημέρα των γενεθλίων της

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: