Από επιχειρησιακή «ακτινογραφία» περνούν οι Έλληνες αεροπόροι τα F-35 στην Ανδραβίδα: Οι απαντήσεις που ψάχνει η Αεροπορία για το αυριανό απόκτημα του αεροπορικού στόλου [videos]

Απογείωση F-35 από την αεροπορική βάση της Ανδραβιδας. Πηγή: Πολεμική Αεροπορια




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ, HELLAS JOURNAL

Με ηχηρές παρουσίες, παγκόσμιους «παίκτες», ισχυρά αεροσκάφη που το καθένα έχει την δική του αποστολή, η ΝΑΤΟϊκή άσκηση Ramstein Flag 24 ξεχωρίζει για την επιχειρησιακή της αξία, λένε οι άνθρωποι της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν εγκατασταθεί στην Ανδραβίδα και μετέχουν στις συσκέψεις με τους Συμμάχους.

Η Ramstein Flag 24 διεξάγεται εν μέσω της επικίνδυνης ανάφλεξης στη Μέση  Ανατολή, μετά την εξουδετέρωση του ηγέτη της Χεζμπολαχ, Χασάν Νασράλα, αλλά και την επίθεση της Τεχεράνης με υπερηχητικούς και βαλλιστικούς πυραύλους κατά του κράτους του Ισραήλ, το οποίο με την σειρά του έχει ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση, ότι έχει ήδη σηκώσει το γάντι αυτής της πρόκλησης.

Το Συμμαχικό Στρατηγείο, αλλά και το ελληνικό επιτελείο μπορεί να εργάζονται διαρκώς για την άσκηση στην 117 Πτέρυγα Μάχης, πλην όμως στρέφουν τα βλέμματα στη Μ. Ανατολή αλλά και τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς αυτά τα δυο μέτωπα πέραν των σημαντικών συμπερασμάτων, διατηρούν την ανά πάσα στιγμή αποσταθεροποιητική τάση στην ευρύτερη περιοχή.

Εκείνο που χαρακτηρίζει το θέατρο επιχειρήσεων της άσκησης, είναι οι απανωτές απογειώσεις και οι τεραστίων διαστάσεων σχηματισμοί των αεροσκαφών που συνθέτουν ένα, επιχειρησιακά, πολυσύνθετο, σαφές μήνυμα αποτροπής.

100 και πλέον απογειώσεις από τις αεροπορικές βάσεις της Ανδραβίδας και του Αράξου, χωρίς να υπολογίζονται οι λεγόμενοι «Red», δηλαδή τα μαχητικά και οι αεροπόροι που έχουν τον ρόλο της εχθρικής απεικόνισης. 

Ξεχωριστή είναι και η χρήση των αντιαεροπορικών συστημάτων που έχουν αναπτυχθεί για τις ανάγκες υλοποίησης των σεναρίων, σε διάφορες περιοχές της επικράτειας.

Τα F-35…

Στην Ramstein Flag 24 μετέχουν τα κορυφαία μαχητικά 4,5 και 5ης γενιάς, όλα πλήρως διαλειτουργικά και ικανά να μεταφέρει το ένα στο άλλο πληροφορίες μέσω της ζεύξης δεδομένων.

Το ελληνικό επιτελείο εστιάζει στην παρουσία και την χρήση των stealth F-35, μια και η συμμετοχή τους στην άσκηση που φιλοξενεί η Ελλάδα, θεωρείται πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια επιπλέον «ακτινογραφία» δυνατοτήτων του λεγόμενου και αόρατου αεροσκάφους.

Οι αποστολές για το stealth αεροσκάφος σε συνδυασμό με τα F-16 Viper από τις Μοίρες 340 & 343, είναι εκείνες που «εξηγούν πολλά» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν ιπτάμενοι που έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται στην άσκηση.
«Έχουμε απόλυτη εικόνα σε οποιοδήποτε σημείο διεξάγεται η άσκηση και μπορούμε να υποστηρίξουμε όλο το εύρος του πεδίου επιχειρήσεων», λένε σε συναδέλφους τους οι ιπτάμενοι των «αόρατων» αεροσκαφών.

Και μπορεί το μελλοντικό F-35 που αφορά τον ελληνικό αεροπορικό στόλο να διαφέρει σημαντικά στα ηλεκτρονικά του από αυτά που πετούν σήμερα στην άσκηση Ramstein Flag 24, εντός του FIR Αθηνών, ωστόσο οι δυνατότητες του AESA ραντάρ, ηλεκτρονικής σάρωσης καθώς και οι stealth δυνατότητες- εφόσον αυτές χρησιμοποιηθούν επί του πεδίου- είναι αντικείμενα ξεχωριστής μελέτης για την πολεμική αεροπορία, η οποία θα κληθεί ν’ αναθεωρήσει κομμάτια της επιχειρησιακής της εκπαίδευσης και σε Εθνικό επίπεδο.

Τα F-35 πέραν των επιθετικών ενεργειών που πραγματοποιούν, ακολουθώντας τον σχεδιασμό της άσκησης, αναλαμβάνουν και να λειτουργήσουν σε μεγάλους σχηματισμούς ως τα επιχειρησιακά κέντρα συντονισμού και ελέγχου, παραδίδοντας αποστολές σε μαχητικά 4,5 γενιάς.

Η απούσα Τουρκία…

Καμία από τις μετέχουσες χώρες δεν μπορεί να κατανοήσει την στάση που κράτησε η Τουρκία τόσο κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, όσο και κατά τη διάρκεια τη τελευταίας εβδομάδας πριν τις αφίξεις των αποστολών στην Ανδραβίδα.

Αυτό λένε στρατιωτικές πηγές που συνομιλούν με συναδέλφους τους από τις Νατοϊκές χώρες που βρίσκονται στην ελληνική αεροπορική βάση της Δυτικής Ελλάδας.

Από την ελληνική πλευρά η «γραμμή» είναι να μην δοθεί καμία απολύτως συνέχεια στο θέμα αυτό και να συνεχιστεί η φιλοξενία και η άσκηση μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Πάντως η Άγκυρα υποστηρίζει ότι η απουσία της έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν αναγνωρίζει το FIR Αθηνών. Και κατηγορεί την Αθήνα ότι επιμένει στις «κόκκινες γραμμές» που είχε εξ αρχής θέσει.

Την θέση των Τούρκων κατέλαβαν οι «Τίγρεις» της 335 Μοίρας με τα F-16 Block 52 Advanced, οι οποίοι επιχειρούν από τον Άραξο και που έχουν τεράστια εμπειρία σε Συμμαχικές ασκήσεις, ακόμη και εντός τουρκικού FIR, μια και είχαν λάβει μέρος στο παρελθόν στην Anatolian Eagle.

Η Τουρκία πάντως  από το 2016 και μετά σημειώνει σημαντικές  απουσίες στις Νατοϊκές ασκήσεις, ιδίως εκείνες που απαιτούν πολυήμερες αποστολές στο εξωτερικό. Εξαιρέσεις έχει κάνει ελάχιστες κι όταν αυτές γίνονται, συνήθως τα μαχητικά που μεταβαίνουν σε μια άλλη συμμαχική χώρα είναι διθέσια.

Και αυτό όπως σημειώνουν στρατιωτικές πηγές περισσότερο έχει να κάνει με έναν εσωτερικό κανονισμό ασφάλειας της γείτονος παρά με τις απαιτήσεις που ενδεχομένως έχει η άσκηση.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

Με το που ανέλαβε, ο Μαρκ Ρούτε, πήγε στο Κίεβο: Θα στηρίζουμε την Ουκρανία μέχρι την νίκη, δήλωσε ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ * «Είναι η προτεραιότητά μου να νικήσει»

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: