Αντίπαλος τους είναι το Ιράν και όχι το Ισραήλ: Πολλά αραβικά κράτη θεωρούν εχθρό το Εβραϊκό Κράτος μόνο στα χαρτιά, ο ρόλος της Ιορδανίας και της Σαουδικής Αραβίας

epa11667524 The Israeli army fires flares in the sky over a camp for internally displaced Palestinians in Khan Yunis, southern Gaza Strip, 18 October 2024. EPA, HAITHAM IMAD




Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ*

Η επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ έφερε το παλαιστινιακό ζήτημα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Για πολύ λίγο όμως. Παρά την καταστροφή που συντελείται στη Λωρίδα της Γάζας, τις χιλιάδες νεκρούς και το πολιτικό αδιέξοδο που υπάρχει, γρήγορα φάνηκε πως η σύγκρουση έχει να κάνει πολύ λιγότερο με τους Παλαιστινίους και πολύ περισσότερο με το Ιράν.

Εδώ και δεκαετίες η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επισκιάζεται από ένα άτυπο αγώνα για κυριαρχία μεταξύ των σιιτικών χωρών στην οποία πρωταγωνιστεί το Ιράν και των σουνητικών, που κυρίαρχο ρόλο παίζει η Σαουδική Αραβία.

Ο ανταγωνισμός δεν είναι θρησκευτικός αλλά κυρίως πολιτικός και έχει να κάνει με το ποια χώρα θα καταφέρει να ελέγχει την περιοχή και μαζί τους φυσικούς πόρους και τους εμπορικούς θαλάσσιους δρόμους.

  • Για τα μουσουλμανικά κράτη της Μέσης Ανατολής το Ισραήλ είναι ο νούμερο ένα εχθρός. Στα χαρτιά, όμως. Για αυτό και είδαμε χώρες όπως η Ιορδανία να βοηθούν το Ισραήλ όταν δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από το Ιράν.

Και για αυτό οι Συμφωνίες του Αβραάμ ο οποίες προνοούν εξομάλυνση των χωρών του Κόλπου με το Ισραήλ απλά μπήκαν στον πάγο μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου και κανένας από αυτούς που τις υπέγραψαν δεν επιθυμεί να τις δει να καταρρέουν.

Η Τεχεράνη σαφώς και γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις και οι βλέψεις του αντίθετου μπλοκ. Εξού και αναμονή του ισραηλινού χτυπήματος, απειλεί σε μυστικά διπλωματικά κανάλια να στοχεύσει τα πλούσια σε πετρέλαιο κράτη του Αραβικού Κόλπου και άλλους συμμάχους των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, εάν τα εδάφη ή ο εναέριος χώρος τους χρησιμοποιηθούν για επίθεση εναντίον της.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Wall Street Journal το μήνυμα που έστειλε είναι πως όσοι βοηθήσουν το Ισραήλ θα είναι ο επόμενος της στόχος.

Άραβες αξιωματούχοι είπαν στην αμερικανική εφημερίδα ότι οι χώρες που έχει απειλήσει το Ιράν περιλαμβάνουν την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, τα οποία φιλοξενούν αμερικανικά στρατεύματα.

  • Είναι απίθανο πως η Τεχεράνη θα τολμήσει να τις χτυπήσει. Αλλά μόνο και μόνο το γεγονός ότι έχει ειπωθεί κάτι τέτοιο φανερώνει το πόσο η κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

Μεγαλόφωνα κανένα αραβικό κράτος δεν θα το ομολογήσει. Αλλά είναι κοινό μυστικό πως τα περισσότερα επιθυμούν να δουν το θεοκρατικό καθεστώς στο Ιράν να συντρίβεται.

Για αυτό και παρά τις απειλές αν καταστεί ανάγκη θα βρουν τρόπο να βοηθήσουν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Και όλα αυτά ταυτόχρονα με μια δήλωση συμπαράστασης για το παλαιστινιακό.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Τα προτεκτοράτα δεν έχουν στρατηγικό ρόλο: Οι εξελίξεις θα πρέπει να αλλάξουν πολλά στο Κυπριακό, αλλά εμείς απαγγέλλουμε το γνωστό ποιηματάκι, το επαναλαμβανόμενο…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: