Ανταρκτική: Πώς το πιο κρύο μέρος της Γης έγινε ένα από τα πιο hot spot διακοπών στον κόσμο * Διαμονή πολυτελείας κι οργανωμένη αναψυχή με φώκιες και πιγκουΐνους [videos]

FILE PHOTO: epa09699744 A handout photo made available by the Australian Antarctic Division (AAD) shows the Vanderford Glacier, Antarctica, 18 January 2022 (issued 21 January 2022). EPA/AUSTRALIAN ANTARCTIC DIVISION HANDOUT AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ήταν ένα φωτεινό, ηλιόλουστο απόγευμα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης καλοκαιρινής περιόδου στην Ανταρκτική, όταν το κρουαζιερόπλοιο Seabourn Pursuit έπεσε σε ένα στρώμα πάγου στον κόλπο Hanusse.

Το πλοίο αγκομαχούσε προς τα εμπρός, με τον πάγο να θρυμματίζεται κάτω από την πλώρη του, μέχρι που βυθίστηκε αρκετές εκατοντάδες μέτρα στο παγωμένο θαλασσινό νερό.

Οι 250 επιβάτες του Pursuit βγήκαν στα μπαλκόνια τους και έγειραν στο πλάι των καταστρωμάτων για να δουν τι συμβαίνει.

Αλλά δεν υπήρχε εσπευσμένη φυγή όπως στον Τιτανικό προς τις σωσίβιες λέμβους. Αντίθετα, οι επιβάτες κατέβηκαν τους διαδρόμους  και άρχισαν να βγαίνουν από το σκάφος για να κάνουν μια βόλτα στον πάγο.

Δεν επρόκειτο για κάτι τυχαίο. Ήταν μια προγραμματισμένη εμπειρία, με ένα στρωμένο τραπέζι που περιείχε ποτήρια σαμπάνιας για να τσουγκρίσουν την άφιξή τους στην Ανταρκτική.

Ανάμεσα στους επιβάτες που έκαναν βόλτα στο στρώμα του πάγου ήταν ο Γκρεγκ και η Σουζάνα ΜακΚάρντι, ένα ζευγάρι συνταξιούχων αστυνομικών του Λας Βέγκας. Η Σουζάνα είναι πλέον ταξιδιωτικός πράκτορας μερικής απασχόλησης και οι ΜακΚάρντι περνούν τη συνταξιοδότησή τους πηγαίνοντας σε όσες περισσότερες εξωτικές τοποθεσίες μπορούν.

Αφού άρπαξαν τα ποτήρια σαμπάνιας τους,  άνοιξαν ένα μικρό πανό που έγραφε «7η Ήπειρος Ανταρκτική 2024» και πόζαραν για μια φωτογραφία. Με αυτό το ταξίδι, είχαν ενταχθεί σε μια μικρή αλλά διαρκώς διευρυνόμενη ομάδα ανθρώπων που έχουν πατήσει το πόδι τους σε κάθε ήπειρο του πλανήτη.

Έκρηξη στον αριθμό των επισκεπτών: Εξωτικός και πολυτελής προορισμός

Η αύξηση των ταξιδιών στην Ανταρκτική ξεκίνησε πολύ πριν από την ταξιδιωτική έκρηξη μετά τον Covid.

Η Διεθνής Ένωση Tour Operators της Ανταρκτικής (IAATO) παρακολουθεί τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται τη λευκή ήπειρο από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Τότε, περίπου 7.000 άνθρωποι την επισκέπτονταν κάθε χρόνο.

  • Οι αριθμοί έχουν σημειώσει πραγματική έκρηξη την τελευταία μισή δεκαετία περίπου.

Τον χειμώνα του 2017, λίγο λιγότεροι από 44.000 τουρίστες επισκέφτηκαν την Ανταρκτική. Φέτος, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τους 122.000 επισκέπτες. Και έρχονται σε τέτοιους αριθμούς επειδή το ταξίδι στην πιο κρύα ήπειρο της Γης δεν ήταν ποτέ ευκολότερο – ή πιο πολυτελές .

Πριν από μερικές δεκαετίες, τα ταξίδια στην Ανταρκτική σήμαιναν επίσκεψη με μικρότερα πλοία, πολλά από τα οποία ήταν πρώην παγοθραυστικά από τη Ρωσία, τον Καναδά και άλλα πολικά έθνη. Ήταν κάθε άλλο παρά μια εμπειρία πολυτελείας.

Ο Ρόμπιν Γουέστ, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής των αποστολών του Seabourn, έκανε το πρώτο του ταξίδι στην περιοχή το 2002. Λέει ότι πολλά από τα σκάφη τότε ήταν εξοπλισμένα με κουκέτες και κοινόχρηστα μπάνια. «Και έβαζες το όνομά σου σε έναν πίνακα για σπαγγέτι ή λαζάνια κάθε βράδυ», είπε.

Λίγα από τα πλοία είχαν παράθυρα για να βλέπει κανείς έξω.

Η εμπειρία σήμερα είναι πολύ διαφορετική.

Ο Κόλιν ΜακΝτάνιελl, αρχισυντάκτρια του Cruise Critic, πιστεύει ότι οι εταιρείες κρουαζιέρας Lindblad και National Geographic άνοιξαν τα ταξίδια στην Ανταρκτική σε περισσότερους επισκέπτες πριν από περίπου μια δεκαετία.

«Ήταν πραγματικά οι πρωτοπόροι που έφεραν την εμπειρία της Ανταρκτικής σε έναν πιο παραδοσιακό ταξιδιώτη. Αλλά αυτά τα αρχικά δρομολόγια ήταν λιγότερο πολυτελή από ό,τι βλέπουμε σήμερα», λέει ο ΜακΝτάνιελ.

«Τον τελευταίο καιρό οι Ponant, Silversea, Seabourn και Scenic έχουν κάνει τεράστια άλματα με αυτή την κορυφαία εμπειρία πολυτελείας της αγοράς, προσφέροντας απίστευτες σουίτες στο πλοίο, εξαιρετικά εστιατόρια, ακόμη και σπα. Οι γραμμές κρουαζιέρας όπως η Quark δημιουργούν προϊόντα για όσους αναζητούν την περιπέτεια, προσφέροντας πράγματα όπως σκι αντοχής και κάμπινγκ».

Περισσότεροι τρόποι από ποτέ για πρόσβαση στην ήπειρο

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες κρουαζιέρας έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια σε ειδικά κατασκευασμένα πολυτελή πλοία αποστολής.

Τόσο το Seabourn Pursuit όσο και το αδελφό του πλοίο, το Venture, διαθέτουν ένα πολυτελές σπα, εννέα εστιατόρια και οκτώ σαλόνια και μπαρ για τους περίπου 250 επιβάτες του.

  • Κάθε μία από τις 132 καμπίνες έχει μεγάλες γυάλινες πόρτες και μπαλκόνι, επιτρέποντας στους ταξιδιώτες να στέκονται εύκολα έξω καθώς τα μαγευτικά παγόβουνα επιπλέουν.

Με επιπλέον χρέωση, οι επιβάτες μπορούν να κάνουν κράτηση σε ένα από τα υποβρύχια του πλοίου ή να εξερευνήσουν τα νερά της Ανταρκτικής με καγιάκ.

  • Και οι επιβάτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς τους παρέχεται ειδικά σχεδιασμένος εξοπλισμός για το κρύο που εγγυάται ότι θα τους κρατήσει ζεστούς και στεγνούς καθώς περιπλανιούνται ανάμεσα στους πιγκουίνους και τις φώκιες.

Τον τελευταίο καιρό, μια νέα κατηγορία ταξιδιών στην Ανταρκτική έχει μάλιστα εμφανιστεί.

Tουριστικοί πράκτορες προσφέρουν πλέον επισκέψεις «μόνο για κρουαζιέρα» που επιτρέπουν στους επιβάτες να δουν την Ανταρκτική χωρίς να αγγίξουν πραγματικά την παρθένα και εύθραυστη τούνδρα.

Αυτές οι επισκέψεις συχνά περιλαμβάνουν μεγαλύτερα σκάφη και είναι συνήθως πιο προσιτές. Η IAATO λέει ότι το 2017, περίπου 7.000 επιβάτες επισκέφθηκαν την Ανταρκτική σε ένα ταξίδι «μόνο κρουαζιέρας».

  • Την περασμένη σεζόν, ο αριθμός αυτός ξεπέρασε τις 43.000, σημειώνοντας αύξηση άνω του 500%.

«Αυτές οι γραμμές παρέχουν έναν πιο φιλικό τρόπο ως  προς τον προϋπολογισμό των τουριστών για να ταξιδέψει κανείς στην περιοχή – ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν αποβιβαστεί στην Ανταρκτική», λέει ο ΜακΝτάνιελ του Cruise Critic. «Και ενώ δεν θα μπορείτε να δείτε πιγκουίνους ή φώκιες τόσο κοντά όσο θα κάνατε με μια αποβίβαση, θα τους βλέπετε. Μπορείτε επίσης να δείτε φάλαινες και πολλές ποικιλίες πουλιών».

Είτε σε ένα από τα φανταχτερά νέα πολυτελή σκάφη είτε στην εμπειρία «μόνο κρουαζιέρα», ένα ταξίδι στην Ανταρκτική είναι μια ευκαιρία να δει κανείς έναν άλλο κόσμο – από τη μαγευτική ομορφιά των παγόβουνων και των παγετώνων έως τις παιχνιδιάρικες περιπλανήσεις των πιγκουίνων – και δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο να τον επισκεφτεί κανείς.

Περιβαλλοντικές ανησυχίες

Οι αυξανόμενοι αριθμοί τουρισμού κάνουν ορισμένους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της απότομης αύξησης στους επισκέπτες.

Μια μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό  Nature  διαπίστωσε ότι το χιόνι στην Ανταρκτική λιώνει πιο γρήγορα λόγω των επισκέψεων τουριστών στην ήπειρο.

Η μαύρη αιθάλη που βγαίνει από τα φουγάρα των κρουαζιερόπλοιων εγκαθίσταται στον πάγο και προσελκύει το φως του ήλιου, προκαλώντας την πρόωρη τήξη τόνων χιονιού.

  • Οι οικολόγοι λένε επίσης ότι η αυξανόμενη ανθρώπινη παρουσία στην Ανταρκτική προκαλεί αύξηση των επιπέδων διοξειδίου του άνθρακα σε μια περιοχή του πλανήτη που δεν είναι συνηθισμένη σε αυτό.

Οι φορείς εκμετάλλευσης κρουαζιερόπλοιων λένε ότι έχουν πλήρη επίγνωση των περιβαλλοντικών τους επιπτώσεων. Οι επιβάτες λαμβάνουν λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με το να μην φέρνουν μαζί τους τρόφιμα ή άλλες εν δυνάμει μολυσματικές ουσίες όταν αποβιβάζονται στην Ανταρκτική. Τους δίνεται η οδηγία να μην ξαπλώνουν ποτέ στο χιόνι και να διατηρούν απόσταση από τα ζώα για να αποτρέψουν τα ανθρωπογενή βακτήρια και τους ιούς να μολύνουν την άγρια ​​ζωή.

Οι χώρες που διεξάγουν τουρισμό και έρευνα στην Ανταρκτική έχουν υπογράψει αυτό που είναι γνωστό ως Συνθήκη της Ανταρκτικής. Λέει ότι κανείς δεν πρέπει να χτίζει μόνιμες κατασκευές στην περιοχή για τουριστική χρήση.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία στην Ανταρκτική.

Πρόσφατα, η IAATO άρχισε να παρακολουθεί την κατανάλωση καυσίμου από κρουαζιερόπλοια στην περιοχή της Ανταρκτικής και ορισμένοι χειριστές χρησιμοποιούν τώρα ηλεκτρική πρόωση όταν μπορούν σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις εκπομπές αιθάλης και CO2.

Με πληροφορίες από CNN

Δικαιολογίες ή καταρράκωση; Ασθενής δηλώνει ο Ζεράρ Ντεμπαρντιέ κατά την έναρξη της δίκης του για σεξουαλική επίθεση σε δύο γυναίκες-Επιδιώκει αναβολή της εκδίκασης

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: