Ανοίγει στο Τελλόγλειο Θεσσαλονίκης η έκθεση «Σικελιώτης – Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες»: Περνάει η ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή μέχρι και την Μεταπολίτευση

;Έργο του Σικελιώτη από την έκθεση στο Τελλόγλειο Πηγή εικόνας Τελλόγλειο




«Η δημιουργική διαδρομή που κράτησε για δεκαετίες στον 20ό αιώνα, η παράλληλη πορεία, αλλά πάνω από όλα τα κοινά σημεία που έχουν δύο μοναδικοί καλλιτέχνες, ο Σικελιώτης και ο Τάσσος, αναδεικνύονται με έναν ιδιαίτερο συνδυαστικό τρόπο πλέον στην έκθεση που φιλοξενούμε στο Τελλόγλειο», τόνισε η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά, Γενική Διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ.

Η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου (24/10) σημείωσε τους σταθμούς της ελληνικής ιστορίας που υπάρχουν στα περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικά, χαρακτικά και σχέδια του Γιώργου Σικελιώτη και του Τάσσου (Αλεβίζου) που φιλοξενούνται στην έκθεση. Υπογράμμισε την παράλληλη καλλιτεχνική τους δημιουργία με την οποία ανέδειξαν θέματα που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με την Κατοχή, τον Εμφύλιο, την Δικτατορία, την περίοδο της Μεταπολίτευσης, την σχέση τους με το ρεμπέτικο, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που είχαν με την Θεσσαλονίκη.

Η έκθεση έχει τίτλο «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» και είναι μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία και θα την εγκαινιάσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ, ενώ εντάσσεται στα 59α Δημήτρια του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Η Γενική Διευθύντρια του Ιδρύματος τόνισε πως «τα έργα προέρχονται από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, κάτι που μας γεμίζει ικανοποίηση, αφού πολλά εκτίθενται και για πρώτη φορά, ενώ αξίζουν ευχαριστίες για το ίδρυμα «Αντώνιος Ε. Κομνηνός» για την υποστήριξη της έκθεσης.

Συνοπτικά θα έλεγα πως ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα Κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Αξίζει να αναφέρουμε πως το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως την σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη».

Ο Πρόεδρος του ΔΣ του Τελλογλείου, Καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Ανέστης Κάλφας, υπογράμμισε τον ρόλο που διαδραματίζει το Τελλόγλειο εδώ και χρόνια στον πολιτισμό με σημαντικές εκθέσεις. Όπως είπε «το Τελλόγλειο με εκθέσεις και σημαντικές συνεργασίες, τόσο εντός Ελλάδας, όσο και με το εξωτερικό, διαδίδει την τέχνη με μοναδικό τρόπο». Ο κ. Κάλφας επισήμανε «την εξωστρέφεια που έχει το Ίδρυμα κι αυτήν», όπως είπε, «θα την συνεχίσουμε και την επόμενη περίοδο».

Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Βασίλης Γάκης, εξήρε τον ρόλο του Τελλογλείου στην ανάδειξη των έργων Σικελιώτη και Τάσου στην νέα έκθεση, που εντάσσεται στα 59α Δημήτρια. Ο κ. Γάκης έκανε λόγο για «την στενή σχέση συνεργασίας που έχει το Τελλόγλειο με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την τωρινή περίοδο… χαρακτικών για την πόλη, αφού φιλοξενούμε στα Δημήτρια τα χαρακτικά που δημιούργησε η Βάσω Κατράκη στη «Βίλα Μπιάνκα» και τώρα προστίθενται, ανάμεσα στα άλλα έργα της έκθεσης στο Τελλόγλειο, τα χαρακτικά Σικελιώτη και Τάσσου». Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού μίλησε για την ιδιαίτερη συγκίνηση που νιώθει βλέποντας τα χαρακτικά της νέας έκθεσης, αφού όπως «αποκάλυψε» αντίγραφα αυτών είχε η φοιτήτρια στο σπίτι της που τον φρόντιζε σε παιδική ηλικία, κάτι που, όπως είπε, δεν έχει ξεχάσει ποτέ.

Η μουσειολόγος και Συντονίστρια των Πολιτιστικών Προγραμμάτων του Ιδρύματος «Αντώνιος Ε. Κομνηνός», Ιφιγένεια Μποτζάκη, τόνισε πως «είναι εξαιρετικά τιμητικό που συμμετέχει το Ίδρυμα στην έκθεση στο Τελλόγλειο, το όποιο αναδεικνύει το έργο των δύο καλλιτεχνών με καταπληκτικό τρόπο», ενώ σημείωσε πως είναι η «τρίτη φορά που συνεργαζόμαστε και πάντα το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό».

Στις πολύ ενδιαφέρουσες «συνομιλίες» του Σικελιώτη και του Τάσσου αναφέρθηκε ο επιμελητής της έκθεσης Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, Miguel Fernandez Belmonte, τονίζοντας πως «μέσα από τα καταπληκτικά έργα τους περνάει η ιστορία της Ελλάδας από την Κατοχή μέχρι και την Μεταπολίτευση, κι αυτό επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε με έναν συνδυαστικό τρόπο στην έκθεση».

Στη συνέχεια ακολούθησε ειδική ξενάγηση για τους δημοσιογράφους από τον επιμελητή της έκθεσης Δρ. Μπελμόντε.

  • Εγκαίνια: Κυριακή 27 Οκτωβρίου στις 19:00
  • Διάρκεια: 27 Οκτωβρίου 2024 – 26 Ιανουαρίου 2025

Έφυγε από τη ζωή ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Ανδρέας Κουλουμπής, σύζυγος επί 57 χρόνια της Κάρμεν Ρουγγέρη [βίντεο]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: