Ανοιχτή στον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία δηλώνει η Ρωσία: Ποιους όρους θέτει ο Λαβρόφ που εξαπέλυσε επίθεση κατά Δύσης και ΗΠΑ

FILE PHOTO: Russian Foreign Minister Sergey Lavrov leaves a hall after his and Egypt’s Foreign Minister Badr Abdelatty joint news conference following their talks in Moscow, Russia, 16 September 2024. EPA, ALEXANDER ZEMLIANICHENKO, POOL




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αντιμετωπίσουν «επικίνδυνες συνέπειες» εάν συνεχίσουν την αυξανόμενη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αντί να στηρίξουν έναν προτεινόμενο ρωσικό διακανονισμό που θα έβλεπε τη Μόσχα να αναλαμβάνει τμήματα της επικράτειας, δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ, ο άνθρωπος που υπηρέτησε ως κορυφαίος διπλωμάτης του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για 20 χρόνια σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsweek.

Περισσότερο από δυόμισι χρόνια αφότου ο Πούτιν διέταξε μια «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» κατά της Ουκρανίας, η οποία έχει γίνει η πιο θανατηφόρα σύγκρουση στην Ευρώπη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το Κρεμλίνο προσφέρει ένα βιώσιμο σχέδιο για τον τερματισμό της αιματοχυσίας και την αναμόρφωση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της ηπείρου.

Κατηγόρησε τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ότι έσπειρε για πρώτη φορά τους σπόρους του πολέμου πριν από μια δεκαετία και συνεχίζει να υποδαυλίζει τις φλόγες.

«Η Ρωσία είναι ανοιχτή σε μια πολιτικοδιπλωματική διευθέτηση που θα πρέπει να εξαλείψει τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης», είπε. «Θα πρέπει να στοχεύει στον τερματισμό της σύγκρουσης και όχι στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός».

Το σχέδιο της Ρωσίας θα σήμαινε ότι η Ουκρανία θα παραχωρούσε τις ουσιωδώς υπό ρωσική κατοχή επαρχίες του Ντονέτσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, οι οποίες προσαρτήθηκαν επισήμως από τη Μόσχα μετά από ένα διεθνώς αμφισβητούμενο δημοψήφισμα τον Σεπτέμβριο του 2022, καθώς και την Κριμαία, η οποία καταλήφθηκε από τη Ρωσία και προσαρτήθηκε με παρόμοια ψηφοφορία το 2014.

Το Κίεβο πρέπει επίσης να συμφωνήσει να εγκαταλείψει την προσπάθειά του να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να λάβει άλλα μέτρα που απορρίπτονται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τους διεθνείς υποστηρικτές του, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Το Κίεβο και οι ξένοι υποστηρικτές του απαιτούν την άνευ όρων αποχώρηση της Ρωσίας, ενώ η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η κλιμάκωση της σύγκρουσης φέρνει το ΝΑΤΟ πιο κοντά σε μια άμεση σύγκρουση με τη Ρωσία, η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων στον κόσμο.

«Προς το παρόν, απ’ όσο μπορούμε να δούμε, η αποκατάσταση της ειρήνης δεν αποτελεί μέρος του σχεδίου του αντιπάλου μας.

Ο Ζελένσκι δεν έχει ανακαλέσει το διάταγμά του που απαγορεύει τις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ παρέχουν πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στο Κίεβο, ώστε ο πόλεμος να συνεχιστεί.

Συζητούν να εξουσιοδοτήσουν τις AFU [Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας] να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος. Το ‘παιχνίδι με τη φωτιά’ με αυτόν τον τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συνέπειες».

Τα μέτρα που επιδιώκει η Μόσχα, είπε ο Λαβρόφ, ευθυγραμμίζονται με την πορεία ενός ταχέως μεταβαλλόμενου κόσμου, στον οποίο η Ρωσία έχει σφυρηλατήσει μια βαθιά εταιρική σχέση με την Κίνα και έχει ενισχύσει τους δεσμούς με τις αναπτυσσόμενες χώρες που επιδιώκουν μεγαλύτερο λόγο στην παγκόσμια σκηνή. Ακόμη και αν η Μόσχα επωμίζεται κόστος, είπε ότι το Κίεβο και οι υποστηρικτές του θα χάσουν τα περισσότερα σε έναν μακρύ πόλεμο.

«Αυτό που έχουμε κατά νου είναι ότι η παγκόσμια τάξη πρέπει να προσαρμοστεί στις σημερινές πραγματικότητες», είπε.

«Σήμερα ο κόσμος ζει την «πολυπολική στιγμή». Η μετατόπιση προς την πολυπολική παγκόσμια τάξη αποτελεί φυσικό μέρος της επανεξισορρόπησης της ισχύος, η οποία αντανακλά αντικειμενικές αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία, τα χρηματοοικονομικά και τη γεωπολιτική.

Η Δύση περίμενε περισσότερο από τους άλλους, ωστόσο έχει επίσης αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι αυτή η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη».

Οι παρατηρήσεις του Λαβρόφ έρχονται καθώς ο ρωσικός στρατός προχωρά σε πολλά βασικά ουκρανικά μέτωπα, παρά την ταυτόχρονη μάχη με την ουκρανική αντεπίθεση στο εσωτερικό της ίδιας της Ρωσίας.

Καθοριστικό για την πορεία του πολέμου θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών στις 5 Νοεμβρίου μεταξύ της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις και του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποστήριξη προς την Ουκρανία υπήρξε αντικείμενο πολιτικής διαμάχης στις δυτικές πρωτεύουσες και όχι λιγότερο στην Ουάσινγκτον, η οποία έχει παράσχει τη μεγαλύτερη άμεση βοήθεια.

«Σε γενικές γραμμές, το αποτέλεσμα αυτών των εκλογών δεν έχει καμία διαφορά για εμάς, καθώς τα δύο κόμματα έχουν καταλήξει σε συναίνεση ως προς την αντιμετώπιση της χώρας μας», δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Σε γενικές γραμμές, θα ήταν φυσικό για τους κατοίκους του Λευκού Οίκου, ανεξάρτητα από το ποιοι είναι, να ασχολούνται με τις εγχώριες υποθέσεις τους, αντί να αναζητούν περιπέτειες δεκάδες χιλιάδες μίλια μακριά από τις αμερικανικές ακτές. Είμαι βέβαιος ότι οι εκλέκτορες των ΗΠΑ σκέφτονται το ίδιο».

ΠΗΓΗ: newsweek.com

ΕΕ: Δεκαεπτά κράτη-μέλη του χώρου Σένγκεν, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητούν νέα νομοθεσία για πιο αποτελεσματικές επιστροφές παράτυπων μεταναστών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: