Ανέλαβε μία αποστολή καταδικασμένη να αποτύχει; Τι γυρεύει και τι ψάχνει ο Άντονι Μπλίνκεν στο Τελ Αβίβ; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Με εντολή του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν και με οδηγίες του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου (NSC), ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε για το Ισραήλ όπου την σήμερα Τρίτη θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζοκ και τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο στόχος είναι γνωστός σε αυτό το 11ο ταξίδι του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας στη Μέση Ανατολή. Ήδη αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι την Τετάρτη θα επισκεφθεί και το Αμάν της Ιορδανίας για συνομιλίες με τον βασιλιά. Προφανώς και θα επισκεφθεί και το Κάιρο της Αιγύπτου και την Ντόχα του Κατάρ.

Ο κ. Μπάιντεν έδωσε, λοιπόν, εντολή να ασκηθεί πίεση για να κλειστεί η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Επίσης θα ζητήσει να επιτραπεί η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Και σε τούτη τη νέα προσπάθεια θα παίξει σημαντικό ρόλο η Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς το Τελ Αβίβ έχει απόλυτη εμπιστοσύνη ότι δεν θα μεταφερθούν με τη ανθρωπιστική βοήθεια όπλα και πυρομαχικά.

  • Ο κ. Μπλίνκεν φτάνει στο Ισραήλ όπου θα αντιμετωπίσει ένα Πρωθυπουργό ο οποίος είναι ενισχυμένος πλέον και στο εσωτερικό μέτωπο και οποίος έχει ορκιστεί ότι θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Δεν γνωρίζουμε πότε θα γίνει η επίθεση. Αλλά θα πραγματοποιηθεί το κτύπημα κατά του Ιράν, αυτό έχει αποφασιστεί, όπως και οι στόχοι.




Αν ο στόχος της διαρροής των απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου ήταν η ακύρωση του κτυπήματος, καταλαβαίνουμε εδώ ότι δεν πέτυχε. Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι δεν γνωρίζουν ακόμα τι συνέβη και επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε η έρευνα και ο Λευκός Οίκος περιμένει τα αποτελέσματα.

Τις επόμενες μέρες οι Αμερικανοί θα αφιερωθούν αποκλειστικά στον στόχο τους για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ώστε να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, να αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι και όπως είπε ο αξιωματούχος να περιοριστεί η περιφερειακή κλιμάκωση.

Πως θα γίνει αυτό εάν το Ισραήλ επιτεθεί στην Τεχεράνη; Η Χαμάς θα δεχθεί κατάπαυση του πυρός και τα αφεντικά της στο Ιράν θα δέχονται επίθεση;

Στη Βηρυτό βρίσκεται και ο Άμος Χόκσταιν, ο απεσταλμένος του Προέδρου Μπάιντεν. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα του Λιβάνου, όπως και τα θέματα της ενέργειας.

Δήλωσε ότι εργάζεται για να τερματιστεί «το γρηγορότερο» ο πόλεμος, στη βάση του ψηφίσματος 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, που πάρθηκε το 2006. αφορούσε το τέλος του προηγούμενου πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ.

Δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ. Πρόβλεπε ότι ένοπλες οργανώσεις που δεν είχαν σχέση με το κράτος, άρα η Χεζμπολάχ, έπρεπε να αποσυρθεί από τον νότιο Λίβανο. Αντίθετα έγινε η βάση της Χεζμπολάχ.

  • Στην ανταπόκριση του, στο Omega της Κύπρου, ο Μιχάλης Ιγνατίου μετέδωσε τα εξής:

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι ενημέρωσε για το θέμα των δύο εγγράφων, που αποκαλύπτουν τα σχέδια του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.

Χαρακτήρισε πολύ σοβαρό πρόβλημα την παράνομη δημοσιοποίηση των απόρρητων εγγράφων και είπε ότι δεν έχουν καμία ένδειξη αν έχουν διαρρεύσει και αλλά ντοκουμέντα. Όπως καταλαβαίνουμε, είναι πιθανό όποιοι κατέχουν τα δύο που δημοσιοποίησαν να έχουν στην κατοχή τους και άλλα.

Ο κ. Κίρμπι είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν αν πρόκειται για διαρροή ή για χακάρισμα. Το παρακολουθούμε και το ερευνούμε. Πάντως εξέφρασε μεγάλη ανησυχία.

Έχει ξεκινήσει η έρευνα από το FBI σε συνεργασία με το Πεντάγωνο, τη CIA και την στρατιωτική μυστική υπηρεσία DIA, για τη διαρροή των απόρρητων εγγράφων του υπουργείου Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Όπως ανέφερα και παραπάνω τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις εντατικές προετοιμασίες του Ισραήλ για την απάντηση στην επίθεση του Ιράν, την 1η Οκτωβρίου.

Οι ερευνητές ανακρίνουν όλους όσους είχαν πρόσβαση στα έγγραφα, ανεξάρτητα από το βαθμό τους.

Αυτό που είναι στις σκέψεις όλων είναι η πιθανότητα σκόπιμης διαρροής από το Πεντάγωνο για να καθυστερήσει τα σχέδια του Ισραήλ. Είναι ακραίο το  σενάριο, αλλά φαίνεται ότι είναι το πρώτο στους κυβερνητικούς κύκλους στο Τελ Αβίβ.

Η βασική υποψία είναι βέβαια η κλοπή από χάκερς, που κτυπούν 24 ώρες το 24ωρο, όλοι όλους. Οι Ιρανοί θεωρούνται ικανοί χάκερ. Και η άλλη υποψία είναι να το έκανε ένας υπάλληλος του Πενταγώνου, ο οποίος δεν τρέφει φιλικά αισθήματα στο Ισράηλ.

Από τα έγγραφα, ημερομηνίας 15 και 16 Οκτωβρίου, πληροφορηθήκαμε ότι το Ισραήλ διεξήγαγε ασκήσεις και «πρόβες», προετοιμάζοντας τις δυνάμεις του για την επίθεση εναντίον του Ιράν. Είναι μία λογική εξέλιξη.

Πληροφορηθήκαμε και κάτι άλλο: ότι τα κτυπήματα θα γίνουν από την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία.

Μερικοί υποθέτουν ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πύραυλοι, αν και σε ένα από τα έγγραφα σημειώνεται ότι η Πολεμική Αεροπορία διεξήγαγε ασκήσεις με βαλλιστικούς πυραύλους (ALBM), με 16 πυραύλους “Golden Horizon” και 40 πυραύλους “Rocks” ή ISO2.

Το έγγραφο γράφει και για χρήση πυραύλων αέρος-εδάφους, όχι εδάφους αέρος, που βρίσκονται στις αεροπορικές βάσεις Ramat David και Ramon.

Επίσης πληροφορηθήκαμε ότι το Εβραϊκό Κράτος έχει το πάνω χέρι με τα δικά του drones στον ουρανό του Ιράν. Εννοούν ότι σε επίπεδο παρακολούθησης τον έχουν κάνει “σουρωτήρι”.

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Εκτοξεύονται τόνοι λάσπης από τον Τραμπ, οι εκφράσεις του για την αντίπαλο του είναι πεζοδρομίου: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: