Αν δεν χυθεί αίμα σε αυτές τις εκλογές θα είναι τυχερή η Αμερική: Η καταγγελία για τον “φασίστα” Τραμπ… Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στην εκπομπή «Σήμερα» του Σκάι (video)

Ο Μιχάλης Ιγνατίου, αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στον Λευκό Οίκο, με τον Δημήτρη Οικονόμου και τον Ακη Παυλόπουλο. Φωτογραφία από βίντεο, SKAI News




Μία κουβέντα του Τζον Κέλι -ήταν ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου επί της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ-, έβαλε πραγματική φωτιά στο πολιτικό σκηνικό και προκάλεσε πραγματικό σάλο.

Χθες το βράδυ ακολούθησε μία δήλωση της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις, που εκνεύρισε στον απίστευτο βαθμό τον αντίπαλο της και έριξε περισσότερο λάδι στη φωτιά, οπότε οι μέρες μέχρι τις εκλογές θα θυμίζουν “πολιτική κόλαση”.

Ο κ. Κέλι, ένας σημαντικός άνθρωπος στην Αμερική, πρώην στρατηγός, υποστήριξε ότι ο πρώην φίλος του Τραμπ, εμπίπτει στον «γενικό ορισμό του φασίστα». Ανέφερε μάλιστα τα σχόλιά του πρώην πρόεδρου για τον Αδόλφο Χίτλερ, κουβέντες που τις είπε ο ίδιος στον τότε Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου.

  • Το βράδυ, η κ. Κάμαλα Χάρις, που συμμετείχε σε ειδική εκπομπή του CNN, στη Φιλαδέλφεια, ρωτήθηκε για τις δηλώσεις του πρώην προσωπάρχη του κ. Τραμπ και απάντησε ότι θεωρεί πως ναι, είναι φασίστας. Απίστευτα πράγματα…

Ρωτήθηκε ευθέως από το δημοσιογράφο του CNN: «Νομίζετε πως ο Ντόναλντ Τραμπ είναι φασίστας;». Και είπε: «Ναι, έτσι νομίζω».

Ο κ. Κέλι, όπως είπαμε, προκάλεσε σάλο, διότι εξέτασε τον ορισμό του φασισμού: Είπε ότι είναι ακροδεξιά, αυταρχική, υπερεθνικιστική πολιτική ιδεολογία και κίνημα, που χαρακτηρίζεται από δικτατορικό ηγέτη, κεντρική αυταρχική διεύθυνση, μιλιταρισμό, βίαιη καταστολή της αντιπολίτευσης, πίστη σε φυσική κοινωνική ιεραρχία.




Και προχώρησε λέγοντας στην εφημερίδα New York Times ότι:

«Κατά συνέπεια, ασφαλώς, με βάση την εμπειρία μου, αυτά τα πράγματα θεωρεί (ο κ. Τράμπ) πως θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά τη διακυβέρνηση της Αμερικής».

Και συνέχισε:

«Ασφαλώς ο πρώην πρόεδρος βρίσκεται στον ακροδεξιό χώρο, ασφαλώς είναι αυταρχικός, θαυμάζει ανθρώπους που είναι δικτάτορες — το έχει πει αυτό. Επομένως, ασφαλώς ανταποκρίνεται στον γενικό ορισμό του φασίστα, σίγουρα».

Όπως αποκάλυψε ο Τζον Κέλι ο ίδιος ο Τραμπ του είπε πάνω από μία φορά, ότι “ξέρεις, ο Χίτλερ έκανε μερικά καλά πράγματα”. Ο κ. Κέλι σχολίασε ότι ο πρώην πρόεδρος έχει «ελλείψεις» στη γνώση της Ιστορίας…

Το βασικό ερώτημα είναι πως επηρεάζουν τους οπαδούς του κ. Τράμπ αυτές οι αποκαλύψεις. Όχι αρνητικά, αντίθετα θεωρούν αυτές τις άθλιες αντιλήψεις “θετική εξέλιξη”. Ο πρώην πρόεδρος έχει ίσες πιθανότητες με την κ. Χάρις να (επαν)εκλεγεί στην Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών και να ηγηθεί για τέσσερα χρόνια της Δύσης.

Δεν μπορούμε καν να φανταστούμε αυτή τη στιγμή πως θα είναι η Προεδρία του. Σίγουρα χειρότερη από την προηγούμενη. Αλλά πόσο χειρότερη;

Η πρόβλεψη είναι ότι οι δύο υποψήφιοι, έχουν τις ίδιες πιθανότητες να εκλεγούν. Αν η διαφορά είναι πολύ μικρή όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, ούτε ο κ. Τράμπ, ούτε η κ. Χάρις θα δεχθούν το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πιο σίγουρο. Η αμερικανική Προεδρία μπορεί να αποφασιστεί στα δικαστήρια, όπως συνέβη το 2000.




  • Το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι με βάση την τελευταία δημοσκόπηση, ο πρώην πρόεδρος προηγείται της σημερινής Αντιπροέδρου. Ας δούμε τα νούμερα: 

Ο πρώην πρόεδρος και προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, έχει οριακό προβάδισμα απέναντι στη Δημοκρατική αντίπαλό του, την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, συγκεντρώνει το 47% των προθέσεων ψήφου, έναντι 45%.

Τα παραπάνω αναφέρει η δημοσκόπηση που δημοσίευσε στην ψηφιακή της έκδοση η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η διαφορά είναι εντός του ορίου του στατιστικού σφάλματος (±2,5%), σύμφωνα με τη δημοσκόπηση σε δείγμα 1.500 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, που διενεργήθηκε από τη 19η ως την 22η Οκτωβρίου.

Πάντως καταγράφει αλλαγή τάσης, καθώς η κυρία Χάρις προηγείτο με διαφορά δύο μονάδων τον Αύγουστο, σε προηγούμενη δημοσκόπηση της WSJ, σημειώνει η εφημερίδα.

Η πιο πρόσφατη δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς αντίθετα θέλει την κυρία Χάρις να προηγείται, επίσης με οριακή διαφορά (46-43%).

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Ο πόλεμος από την ειρήνη στη Μέση Ανατολή δεν κρέμμεται από μία κλωτσή, είναι μεγάλη η απόσταση… Ο Μιχάλης Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: