Αλλάζει “γραμμή” η Αθήνα έναντι της επιθετικής Τουρκίας; Το Μαξίμου στέλνει μήνυμα στον Ερντογάν μέσω της Καθημερινής: «Έξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια»…

FILE PHOTO: Islamist President Recep Tayyip Erdoğan and Prime Minister Kyriakos Mitsotakis of Greece held a joint press conference following their talks in Athens. Photo via Turkish Presidency




Αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή, με δήλωση στην κυριακάτικη Καθημερινή, εξήγησε το πλαίσιο εντός του οποίου θα μπορούσε να εκκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

Η ίδια ανώτατη πηγή διέψευσε ότι δήθεν η Ελλάδα προτίθεται να αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα έξι μίλια παντού, προκειμένου να προχωρήσει στην επίλυση της διαφοράς της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ή του Αμβούργου.

«Το έξι μίλια” δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια», υπογράμμισε η αρμόδια ανώτατη κυβερνητική πηγή. Έτσι απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο τη σχετική φιλολογία και αποκάλυψε τις οδηγίες που δόθηκαν στον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη για τις συζητήσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν.

Η συγκεκριμένη αποστροφή για τα έξι μίλια αφορά και τα νησιά, όχι μόνο τις ηπειρωτικές ακτές.

Ενώ ο χρόνος για τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν μετράει αντίστροφα, εκτιμάται πως στον διάλογο οι δύο πλευρές θα προσέλθουν με τις γνωστές θέσεις του. Μόνο αν παρεκκλίνουν θα επέλθει ένας αμοιβαία αποδεκτός συμβιβασμός.

Όπως δήλωσε πολλές φορές ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν συζητά με την Τουρκία τίποτα, εκτός της μοναδικής διαφοράς που δέχεται η Ελλάδα: την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ.

Πάντως, η συζήτηση περί χωρικών υδάτων είναι εκ των πραγμάτων πρώιμη, καθώς το ραντεβού του κ. Γεραπετρίτη με τον Χακάν Φιντάν τον επόμενο μήνα στην Αθήνα θα έχει ως αντικείμενο το πλαίσιο του διαλόγου.

Η συζήτηση με χάρτες στο τραπέζι θα γίνει μετά τον Ιανουάριο, υπό την προϋπόθεση ότι Πρωθυπουργός και ο ισλαμιστής πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν θα έχουν ανάψει προηγουμένως το πράσινο φως.

Δεν θα του κλείσει το στόμα ο Ερντογάν, απαντά στην Άγκυρα ο Νίκος Δένδιας: Αν η Τουρκία επιδιώκει να του επιβάλει σιγή, λυπάται, τονίζει, θα τους στενοχωρήσει…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: