«Αυτομόλησε» η Ρεπουμπλικανή Λιζ Τσέινι: Στηρίζει Καμάλα Χάρις* «Η δημοκρατία μας απειλείται», λέει, καθώς ο Τραμπ συνεχίζει το αφήγημα με τις νοθευμένες εκλογές [video]

FILE PHOTO Vice Chair and Republican Representative Liz Cheney of Wyoming speaks during the final hearing of the House Select Committee to Investigate the January 6th Attack on the US Capitol on Capitol Hill in Washington, DC, USA, 19 December 2022. EPA/MICHAEL REYNOLDS




Η Κάμαλα Χάρις, υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, εμφανίστηκε χθες, Πέμπτη, σε προεκλογική συγκέντρωση μαζί με τη Ρεπουμπλικάνα πρώην γερουσιάστρια Λιζ Τσέινι, η οποία ζήτησε από τους Αμερικανούς να επιλέξουν το στρατόπεδο «της αλήθειας» και εκτίμησε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κατάλληλος για να κυβερνήσει.

Στην πολιτεία κλειδί Ουισκόνσιν η κόρη του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι μίλησε υπέρ της Χάρις στο Ρίπον, την πόλη όπου γεννήθηκε το Ρεπουμπλικανικό κόμμα το 1854.

«Ήμουν Ρεπουμπλικάνα προτού ο Τραμπ ξεκινήσει το σολάριουμ», σχολίασε ειρωνικά η Τσέινι.

«Ως συντηρητική, ως κάποια που πιστεύει και ενδιαφέρεται για το Σύνταγμα, το έχω σκεφτεί πολύ. Και λόγω του κινδύνου που αποτελεί ο Ντόναλντ Τραμπ, όχι μόνο δεν θα τον ψηφίσω, αλλά θα ψηφίσω την Κάμαλα Χάρις», πρόσθεσε εξηγώντας ότι είναι η πρώτη φορά που ψηφίζει υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές.

«Σας ζητώ να ακολουθήσετε την αλήθεια, να απορρίψετε την εξαχρειωμένη σκληρότητα του Ντόναλντ Τραμπ και σας ζητώ να βοηθήσετε να εκλεγεί η Κάμαλα Χάρις στη προεδρία», υπογράμμισε η Λιζ Τσέινι.

«Η δημοκρατία μας είναι αντιμέτωπη με μια απειλή που δεν μοιάζει με καμία άλλη που έχουμε αντιμετωπίσει», εκτίμησε αναφερόμενη στις προσπάθειες του Ρεπουμπλικάνου να ανατρέψει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του 2020.

«Αυτό που μας έδειξε η 6η Ιανουαρίου» του 2021, όταν υποστηρικτές του Τραμπ προσπάθησαν να εισβάλουν στο Κογκρέσο, «είναι ότι δεν υπάρχει ίχνος, ούτε ίχνος, συμπόνιας στον Τραμπ. Είναι μικροπρεπής, είναι εκδικητικός και είναι σκληρός. Και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι κατάλληλος να ηγηθεί αυτού του καλού και μεγάλου έθνους», εκτίμησε η Τσέινι.

Η Κάμαλα Χάρις, που διεξάγει μια κεντρώα προεκλογική εκστρατεία επιδιώκοντας να κερδίσει την ψήφο των μετριοπαθών, εκμεταλλεύθηκε την περίσταση για να χαρακτηρίσει τη Λιζ Τσέινι «πραγματική πατριώτισσα».

Τριάντα τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου, η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος ελπίζει ότι η στήριξη που έχει λάβει από προσωπικότητες του Ρεπουμπλικανικού κόμματος θα καταφέρει να επηρεάσει τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ «καταπατά με ανεύθυνο τρόπο τις δημοκρατικές μας αξίες», τόνισε ενώ υπογράμμισε τους κινδύνους που ενέχει τυχόν επανεκλογή του στην προεδρία. «Αρνήθηκε να αποδεχθεί τη βούληση του λαού και τα αποτελέσματα μιας εκλογικής διαδικασίας που έγινε με ελεύθερο και δίκαιο τρόπο», σημείωσε η Χάρις.

«Οι εκλογές ήταν νοθευμένες»

Σε προεκλογική εκδήλωση χθες στο Μίσιγκαν, ακόμη μια πολιτεία κλειδί, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων επέμεινε στους ψευδείς ισχυρισμούς του για τις εκλογές του 2020.

«Κερδίσαμε το 2020. Οι εκλογές ήταν νοθευμένες», τόνισε.

Ο δισεκατομμυριούχος για μία ακόμη φορά προσέβαλε την Χάρις, χαρακτηρίζοντάς την «τρελή» και χρησιμοποιώντας πολλές φορές την αντωνυμία «αυτός» για να αναφερθεί σε εκείνη.

Ο Τραμπ γνωρίζει ότι οι προεδρικές εκλογές θα κριθούν από τις μερικές χιλιάδες ψήφους των ψηφοφόρων που παραμένουν αναποφάσιστοι στις «αμφίρροπες πολιτείες». Όμως ο πρώην πρόεδρος εκτιμά ότι θα τους προσελκύσει με τη βίαιη ρητορική του και όχι υιοθετώντας πιο μετριοπαθή γλώσσα.

«Αν θέλετε η χώρα να πάει στην κόλαση (…), ψηφίστε Κάμαλα», κατήγγειλε ο 78χρονος, ενώ δεσμεύθηκε να είναι ο «υπερασπιστής» των εργατών.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στα σχέδιά του να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στις εισαγωγές, που έχουν στόχο να προστατεύσουν τις αμερικανικές βιομηχανίες, και συνέχισε τις βίαιες επιθέσεις του εναντίον των μεταναστών.

Χωρίς αποδείξεις, κατηγόρησε τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Χάρις ότι χρησιμοποίησαν τους πόρους που προορίζονταν για τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές υπέρ των παράνομων μεταναστών οι οποίοι λαμβάνουν «κουπόνια για αγορές» και διαμένουν σε «πολυτελή ξενοδοχεία».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters
Ουάσιγκτον, ΗΠΑ

Τερμάτισαν την απεργία τους οι αμερικανοί λιμενεργάτες: «Καταρχήν συμφωνία» για τους μισθούς και παράταση της συλλογικής σύμβασης εργασίας ως τη 15η Ιανουαρίου

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: