Αυτά είπαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ στα 30 λεπτά της συνομιλίας τους: Τι ΔΕΝ αναφέρει η περίεργη ανακοίνωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου;

epa11651292 United States President Joe Biden participates in a hurricane briefing in the South Court Auditorium in the Eisenhower Executive Office Building on the White House Campus in Washington, DC, USA, 09 October 2024. EPA, RON SACHS POOL




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν ζήτησε χθες Τετάρτη από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να ελαχιστοποιήσει τον αντίκτυπο των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων στον άμαχο πληθυσμό του Λιβάνου, ιδίως της Βηρυτού.

Επανέλαβε δε «το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ», σύμφωνα με την ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.

Σε ό,τι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, Μπάιντεν και Νετανιάχου συζήτησαν «την επείγουσα ανάγκη αναβίωσης των διπλωματικών προσπαθειών για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Λευκός Οίκος δεν παρείχε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συζητήσεων σχετικά με τα αναμενόμενα αντίποινα του Ισραήλ στο Ιράν για την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Ωστόσο υπογραμμίζεται πως ο αμερικανός πρόεδρος και ο ισραηλινός πρωθυπουργός συμφώνησαν «να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες», τόσο απευθείας όσο και μέσω των συμβούλων Εθνικής Ασφαλείας.

  • ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΕΡΙΕΡΓΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν μίλησε σήμερα το πρωί με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ. Ο Αντιπρόεδρος Χάρις συμμετείχε στην κλήση. Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε τη σιδερένια δέσμευσή του για την ασφάλεια του Ισραήλ.

Καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν εναντίον του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Όσον αφορά τον Λίβανο, ο Πρόεδρος τόνισε την ανάγκη για μια διπλωματική ρύθμιση για την ασφαλή επιστροφή τόσο των Λιβανέζων όσο και των Ισραηλινών πολιτών στα σπίτια τους και στις δύο πλευρές της Γαλάζιας Γραμμής.

Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύει τους πολίτες του από τη Χεζμπολάχ, η οποία εκτόξευσε χιλιάδες πυραύλους και ρουκέτες στο Ισραήλ μόνο τον περασμένο χρόνο, ενώ τόνισε την ανάγκη να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά στους αμάχους, ιδιαίτερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της Βηρυτού.

Στη Γάζα, οι ηγέτες συζήτησαν την επείγουσα ανάγκη ανανέωσης της διπλωματίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούσε η Χαμάς.

Ο Πρόεδρος συζήτησε επίσης την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης της πρόσβασης στο βορρά, μεταξύ άλλων με την άμεση αναζωογόνηση του διαδρόμου από την Ιορδανία.

Συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή τις επόμενες ημέρες τόσο άμεσα όσο και μέσω των ομάδων εθνικής ασφάλειας.

Ο Τζο Μπάιντεν και ο άσπονδος φίλος Μπίμπι μίλησαν και …”συνεννοήθηκαν” ότι διαφωνούν στα μεγάλα και κρίσιμα: Ο Μιχάλης Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: