Ξεκίνησε η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο: Σφοδρά πυρά πυροβολικού κατά θέσεων της Χεζμπολάχ * Ταυτόχρονοι στοχευμένοι βομβαρδισμοί και στη Βηρυτό

epa11633433 Israeli military vehicles at a gathering site next to the border with Lebanon as seen from an undisclosed location in northern Israel, 30 September 2024. EPA/ATEF SAFADI




Ξεκίνησε αργά το βράδυ η χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο η οποία αναμενόταν από ώρα σε ώρα από σήμερα το πρωί, μετά από αμερικανικά δημοσιεύματα και στη συνέχεια από επιβεβαίωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι έλαβε από τους Ισραηλινούς σχετική ενημέρωση.

Το Ισραήλ διεξάγει «αυτήν τη στιγμή» περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Μας ενημέρωσαν ότι διεξάγουν αυτήν τη στιγμή περιορισμένης κλίμακας χερσαίες επιχειρήσεις με στόχο υποδομές της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα», διευκρίνισε ο Μάθιου Μίλερ, επικαλούμενος την ενημέρωση της Ουάσινγκτον από την ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) είχαν νωρίτερα σήμερα χαρακτηρίσει «απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη» παραμεθόρια περιοχή που περιλαμβάνει τις κοινότητες Μετουλά, Μισγκάβ Αμ και Κφαρ Γκιλαντί, στο βόρειο Ισραήλ. «Ο ισραηλινός στρατός διευκρινίζει ότι η είσοδος σε αυτήν την περιοχή απαγορεύεται αυστηρά», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της Βόρειας Διοίκησης των IDF, ο υποστράτηγος Όρι Γκόρντιν.

Πράγματι, σύμφωνα με πληροφορίες των ισραηλινών ΜΜΕ, η εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στον Λίβανο ξεκίνησε από τρία μέτωπα και συγκεκριμένα από τις περιοχές αυτές.

  • Το Al-Arabiya αναφέρει ότι ισραηλινά τανκς διέσχισαν τα σύνορα στην περιοχή Ραμίς του νότιου Λιβάνου μετά την αποχώρηση του λιβανικού στρατού από πολλές θέσεις στα σύνορα με το Ισραήλ.

Οι IDF άρχισαν ήδη ρίψεις πυρών πυροβολικού στο νότιο Λίβανο.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ τόνισε σε στρατιώτες ότι «η εξόντωση του (ηγέτη της Χεζμπολάχ) Νασράλα είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν είναι το τελευταίο» στον αγώνα εναντίον της Χεζμπολάχ.

Από την πλευρά του, ο Ναΐμ Κάσεμ – δεύτερος στην ιεραρχία του κινήματος Χεζμπολάχ – διαβεβαίωνε το μεσημέρι πως «οι δυνάμεις της αντίστασης είναι έτοιμες για χερσαία αντιπαράθεση» σε περίπτωση εισβολής του ισραηλινού στρατού.

Ισραηλινές πηγές ανέφεραν ότι αρχικός στόχος της χερσαίας επιχείρησης είναι να καταστρέψουν τις θέσεις της Χεζμπολάχ κοντά στα σύνορα.

  • Νωρίτερα, Λιβανέζικα στρατεύματα εθεάθησαν να αποσύρονται από αρκετές θέσεις τους στα νότια σύνορα της χώρας, υποχωρώντας έως και 5 χιλιόμετρα βορειότερα, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων και κατοίκων παραμεθόριων περιοχών.

Πρόκειται για την πρώτη χερσαία επιχείρηση των IDF στον Λίβανο μετά τον Δεύτερο Πόλεμο του Λιβάνου το 2006.

Οι τέσσερις άξονες που κινείται το Ισραήλ είναι πολύ συγκεκριμένοι: χερσαία επιχείρηση για δημιουργία ζώνης ασφαλείας, ο αποκλεισμός διαδρομών ανεφοδιασμού, 200 πλήγματα ημερησίως κατά στόχων της Χεζμπολάχ και η εξόντωση της ηγεσίας της.

Επιδρομές και στη Βηρυτό

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) εξέδωσαν προειδοποίηση προς τους κατοίκους περιοχών στα νότια προάστια της Βηρυτού, να απομακρυνθούν επειγόντως ενόψει βομβαρδισμών που θα εξαπολύσουν εναντίον στόχων που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ.

«Βρίσκεστε σε περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ» και «ο ισραηλινός στρατός θα δράσει δυναμικά». «Για την ασφάλειά σας και για την ασφάλεια των μελών της οικογένειάς σας, πρέπει να εκκενώσετε αμέσως τα κτίρια και να απομακρυνθείτε από αυτά σε απόσταση τουλάχιστον 500 μέτρων», τονίζει σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο συνταγματάρχης Αβιχάι Αντραΐ, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού για το αραβόφωνο κοινό, δημοσιεύοντας σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) χάρτη που δείχνει την τοποθεσία των κτιρίων που αποτελούν στόχους.

Με πληροφορίες από Times of Israel, Jerusalem Post, AFP, Reuters

 

Θέμα ωρών: Ενήμερη η Ουάσιγκτον για χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ κατά της Χεζμπολάχ στο Λίβανο * «Πολεμική ζώνη» στα σύνορα από τον IDF * Αποσύρονται τα λιβανέζικα στρατεύματα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: