Βασίλισσες, ίπποι, αξιωματικοί και πιόνια: Έτοιμη για εφόρμηση η Ρωσία κατά της Ουκρανίας και στο σκάκι * Ετοιμάζει αντεπίθεση για τον παγκόσμιο έλεγχό του [videos]

FILE PHOTO: epa10574683 Ian Nepomniachtchi of Russia makes a move against Ding Liren of China during Game five of the FIDE Chess World Championship 2023 in Astana, Kazakhstan, 15 April 2023. Ian Nepomniachtchi of Russia and Ding Liren of China are competing for the world title. EPA/RADMIR FAHRUTDINOV




Ο βάρβαρος πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει πλέον μεταφερθεί και στον κόσμο του σκακιού.

Μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (Fide) ψήφισε και αποφάσισε να απαγορεύσει τη συμμετοχή της ρωσικής εθνικής ομάδας, των Ρώσων αξιωματούχων και των Ρώσων παικτών από επίσημες σκακιστικές διοργανώσεις, παγκόσμια πρωταθλήματα, Ολυμπιάδες κλπ.

Μεμονωμένοι Ρώσοι σκακιστές – μεταξύ τους και οι πλέον φημισμένοι Ρώσοι Grand Master – μετέχουν σε διεθνή τουρνουά σκακιού υποχρεωτικά χωρίς αναφορά της εθνικότητάς τους, – αναγράφονται ως παίκτες FIDE- ενώ αντί για τη σημαία της χώρας τους έχουν την σημαία επίσης της διεθνούς ομοσπονδίας.

Για μια χώρα με ιστορία κυριαρχίας στο σκάκι, ήταν ένα τεράστιο πλήγμα.

Αλλά τώρα, το Κρεμλίνο αντεπιτίθεται.

  • Μια ψηφοφορία στη γενική συνέλευση της Fide την επόμενη εβδομάδα στη Βουδαπέστη θα μπορούσε να επαναφέρει πλήρως τη Ρωσία στους διεθνείς σκακιστικούς αγώνες.

Οι Ουκρανοί, που υποστηρίζονται από συμμάχους από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και άλλα κράτη, προσπαθούν να τους σταματήσουν.

«Ο έλεγχος της Ρωσίας επί της Fide είναι απόλυτος», λέει στο BBC ο Μάλκολμ Πέιν, από την Αγγλική Σκακιστική Ομοσπονδία.

Ο πρόεδρος της Fide είναι πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας, ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς, και ο Πέιν  μιλά για μια αργή εξαγορά της Ομοσπονδίας από τη Μόσχα, με αλλαγές στο καταστατικό της και επηρεασμό στην λήψη αποφάσεων.

«Έχουμε ένα είδος εκδήλωσης αυτού που ήταν γνωστό στις σοβιετικές μέρες ως «κάθετη ισχύς»», εξηγεί. «Οποιαδήποτε ψηφοφορία θέλει η Ρωσία να περάσει, πάντα περνάει».

  • Η FIDE είναι συνδεδεμένη με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και ο Μάλκολμ Πέιν θέλει η ΔΟΕ να ασκήσει πίεση στην ομοσπονδία για να διατηρήσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η πρόταση για άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας έχει κατατεθεί από τη Σκακιστική Ομοσπονδία του Κιργιστάν, βασικό σύμμαχο της Ρωσίας στην Κεντρική Ασία.

Ωστόσο, και άλλες χώρες αναμένεται να στηρίξουν τη Μόσχα στο συνέδριο της FIDE.

Η επικεφαλής της Γερμανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας Ίνγκριντ Λάουτερμπαχ,  λέει ότι κάθε ομοσπονδία έχει μία ψήφο και ότι πολλά κράτη από την Αφρική και την Ασία «είναι εύκολο να επηρεαστούν για να ψηφίσουν υπέρ [της Ρωσίας]».

  • “Μπορείτε να το δείτε [οι φιλορώσοι] προσπαθούν να αναλάβουν τα ηνία. Είναι πραγματικά ανησυχητικό.”

Σε μια ξεχωριστή κίνηση, επιτροπή της Fide επέβαλε κυρώσεις στη Ρωσική Σκακιστική Ομοσπονδία (CFR) τον περασμένο Ιούνιο, αποκλείοντάς την για δύο χρόνια για «δυσφήμιση του σκακιού» και παραβίαση των αρχών του διεθνούς οργανισμού.

Είχε διαπιστωθεί τότε ότι η ρωσική ομοσπονδία είχε οργανώσει τουρνουά σε περιοχές της Ουκρανίας που κατείχαν παράνομα οι ρωσικές δυνάμεις και επέπληξε τον Ρώσο πρόεδρο της Fide για τη συμμετοχή του στο συμβούλιο της ρωσικής σκακιστικής ομοσπονδίας.

  • Ο πρώην υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, οι οποίοι και οι δύο υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις, είναι επίσης μέλη του διοικητικού συμβουλίου.

Ο Αρκάντι Ντβόρκοβιτς είχε ισχυριστεί τότε ότι πολλοί από τους συναδέλφους του στο διοικητικό συμβούλιο της FIDE διαφώνησαν με την απαγόρευση της ρωσικής ομοσπονδίας και ότι θα ασκηθεί έφεση. «Φυσικά, η συνέλευση δεν μπορεί να μην εξετάσει ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για ολόκληρο το παγκόσμιο σκακιστικό κίνημα», είπε στο Match TV.

Αλλά η κρίσιμη ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας στη Γενική Συνέλευση της FIDE αφορά ξεχωριστές κυρώσεις που επιβλήθηκαν το 2022 – συγκεκριμένα, τον αποκλεισμό της ρωσικής εθνικής ομάδας σκακιού, της σημαίας, του ύμνου και των αξιωματούχων της Ρωσίας από όλες τις διεθνείς σκακιστικές διοργανώσεις.

  • Η προσπάθεια της Ουκρανίας να εμποδίσει τη Ρωσία να πάρει τον έλεγχο του παγκόσμιου σκακιστικού σώματος φτάνει στην κορύφωσή της.

Ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέθεσε το καθήκον αυτό στον σύμβουλό του για στρατηγικές υποθέσεις, Αλεξάντερ Κάμισιν, ο οποίος έγινε διάσημος στις αρχές του πολέμου όταν υπό την καθοδήγησή του διατηρήθηκαν οι σιδηρόδρομοι της Ουκρανίας σε τροχιά, παρά τις επανειλημμένες λυσσαλέες ρωσικές επιθέσεις.

«Έμεινα έκπληκτος με αυτή την [επερχόμενη] ψηφοφορία στη Βουδαπέστη», λέει ο Κάμισιν, ο οποίος είναι ο νέος επικεφαλής της Ουκρανικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας.

  • «Σε αυτόν τον πόλεμο σκοτώθηκαν 21 σκακιστές. Δεν είναι δίκαιο να τίθεται αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη ενώ η Ρωσία σκοτώνει τους πολίτες μας, τους σκακιστές μας στην Ουκρανία».

Ο Βρετανός Μάλκολμ Πέιν φοβάται ότι εάν η Ρωσία αφεθεί ελεύθερη ξανά στο σκάκι, θα είναι ένα «τεράστιο προπαγανδιστικό πραξικόπημα».

«Θα μπορούν να το δείξουν και να πουν, κοιτάξτε, μας επέτρεψαν να επιστρέψουμε στο σκάκι. Θα μπορούσαν να δείξουν στους πολίτες τους ότι δεν χρειάζεται να υποστούν τόσες στερήσεις όσες θα έπρεπε να υποφέρουν εξαιτίας του πολέμου».

  • Για την Ουκρανία και τους δυτικούς συμμάχους της, το σκάκι είναι μόνο ένα στοιχείο της εκστρατείας τους να διατηρήσουν την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία σε όλους τους τομείς.

Όμως, μετά από δυόμισι χρόνια πολέμου, οι εκκλήσεις να γίνει ξανά δεκτή η Μόσχα στη διεθνή σκακιστική κοινότητα γίνονται όλο και πιο δυνατές.

 

Mε πληροφορίες από BBC

 

Bίντεο της ΕΛΑΣ για τη βία ανηλίκων με πρωταγωνιστή τον παλαίμαχο μπασκετμπολίστα Δημήτρη Διαμαντίδη: «Μαζί κλείνουμε την πόρτα στη βία»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: