Τριάντα νεκροί σε συγκρούσεις φυλών κοντά σε χρυσωρυχείο στην Παπούα Νέα Γουινέα [βίντεο]

A handout photo made available by the International Organzation for Migration (IOM), shows local inhabitants digging in the rubble using spades and wooden sicks to serach for missing relatives at the landslide site in Tuliparo village, Yambali Ward, Maip Muli LLG, Porgera District,Papua New Guinea, 26 May 2024. EPA/MOHAMUD OMER/IOM/ HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα σε φυλές στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον τριάντα ανθρώπους σε υψίπεδα της Παπούας Νέας Γουινέας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία, προσθέτοντας πως εφαρμόζει έκτακτα μέτρα στην προσπάθειά της να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Οι συγκρούσεις, στις οποίες εμπλέκονται εκατοντάδες μέλη αντίπαλων φυλών, ξέσπασαν κοντά σ’ ένα από τα μεγαλύτερα χρυσωρυχεία της χώρας· άρχισαν τον Αύγουστο, όμως πλέον μετατράπηκαν σε άγριες μάχες.

Τουλάχιστον 300 πυροβολισμοί ακούστηκαν μόνο χθες Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματικό της αστυνομίας, τον Τζόζεφ Τόντοπ.

Αφορμή ήταν η παρουσία «παράνομων χρυσωρύχων» σε έγγεια ιδιοκτησία στην κοιλάδα Πορτζέρα, όπου βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα χρυσού στη χώρα του Ειρηνικού Ωκεανού, ανέφερε η αστυνομία.

Πέρα από τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και πολλά σπίτια έγιναν στάχτη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Δυο δημόσιοι λειτουργοί σκοτώθηκαν ενώ επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά την εργασία τους, σύμφωνα με τον κ. Τόντοπ.

Ο Ντέιβιντ Μάνινγκ, αστυνομικός επίτροπος, προειδοποίησε πως οι δυνάμεις επιβολής της τάξης είναι έτοιμες να ανοίξουν πυρ εναντίον δραστών για να επανεπιβληθεί η τάξη σε αυτή τη δυσπρόσιτη περιοχή, όπου μικροί χρυσωρύχοι βρίσκονται συχνά σε διένεξη με γαιοκτήμονες.

«Για να το πούμε απλά και ξεκάθαρα, αυτό σημαίνει πως αν υψώσετε όπλο σε δημόσιο χώρο, ή για να απειλήσετε κάποιον, (αστυνομικοί) θα σας πυροβολήσουν», διεμήνυσε ο κ. Μάνινγκ σε ανακοίνωσή του το σαββατοκύριακο.

«Η επιδείνωση της κατάστασης οφείλεται στους χρυσωρύχους και στους καταληψίες που βρίσκονται παράνομα σε εδάφη παραδοσιακών γαιοκτημόνων και ασκούν βία για να τρομοκρατήσουν τοπικές κοινότητες», κατήγγειλε.

Η πώληση αλκοόλ απαγορεύτηκε και επιβλήθηκε απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, πρόσθεσε ο κ. Μάνινγκ που δεσμεύτηκε να διώξει τους παράνομους χρυσωρύχους από την περιοχή.

Οι συγκρούσεις μεταξύ φυλών ήταν συχνές στη χώρα για δεκαετίες. Όμως η άφιξη αυτομάτων όπλων τα τελευταία χρόνια αύξησαν εκθετικά τις απώλειες.

Το πελώριο υπαίθριο χρυσωρυχείο στην Πορτζέρα εισφέρει περί το 10% της αξίας των εξαγωγών της Παπούας Νέας Γουινέας σε ετήσια βάση.

Όμως οι επαναλαμβανόμενες εκρήξεις βίας μεταξύ φυλών και η κρατικοποίηση προκαλούν προβλήματα και καθυστερήσεις στην παραγωγή τα τελευταία χρόνια.

Το 2022, στην ίδια περιοχή, ανταλλαγές πυρών μεταξύ μελών αντίπαλων φυλών κοντά στο χρυσωρυχείο είχαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 17 άνθρωποι.

Στην αρχή της χρονιάς, τουλάχιστον 26 άνθρωποι, ανάμεσά τους 16 παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης εναντίον τριών χωριών στην επαρχία Ανατολικό Σεπίκ (βόρεια).

Ο πάπας Φραγκίσκος, που επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Παπούα Νέα Γουινέα, παρότρυνε τους κατοίκους να «σταματήσουν την κλιμάκωση» της βίας μεταξύ φυλών, σε κάποιες περιπτώσεις εξαιτίας πατρογονικών διαφορών, που έχουν στοιχίσει τη ζωή κι έχουν εκτοπίσει βίαια δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Τα βίαια επεισόδια «δεν επιτρέπουν ο κόσμος να ζήσει με ειρήνη και εμποδίζουν την ανάπτυξη», νουθέτησε.

Η Παπούα Νέα Γουινέα διαθέτει μεγάλα αποθέματα πολύτιμων ή περιζήτητων μετάλλων —χρυσού, χαλκού, νικελίου…—, φυσικού αερίου και ξυλείας, που προσέλκυσαν επενδύσεις πολυεθνικών· όμως ο πληθυσμός των περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων παραμένει βυθισμένος στη φτώχεια.

Με πληροφορίες από μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Πορτ Μόρεσμπι, Παπούα Νέα Γουινέα

Η δημογραφική κρίση σπάει τα κοντέρ στην Ιαπωνία: Ο πιο γερασμένος πληθυσμός παγκοσμίως, σχεδόν το 30% του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: