Το Ριάντ παγώνει το σχέδιο προσέγγισης με το Ισραήλ: Καμία αναγνώριση του Ισραήλ μέχρι τη δημιουργία Παλαιστινιακού κράτους, δηλώνει ο πρίγκιπας διάδοχος μπιν Σαλμάν

FILE PHOTO A handout photo made available by the official Bahrain News Agency (BNA) shows Saudi Crown Prince Mohammed bin Salman Al Saud attending the 33rd Arab League Summit, in Manama, Bahrain, 16 May 2024. EPA/BAHRAIN NEWS AGENCY HANDOUT EPA-EFE/BAHRAIN NEWS AGENCY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES




Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν – ντε φάκτο ηγέτης του σουνιτικού βασιλείου – δήλωσε σήμερα ότι το Ριάντ δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ύπαρξη του Ισραήλ χωρίς να υπάρξει πρώτα η δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτου

Ο πρίγκιπας διάδοδος καταδικάζει με κατηγορηματικό τρόπο «εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» κατά του παλαιστινιακού λαού, σε μια αναστροφή των διπλωματικών κινήσεων του σουνιτικού βασιλείου πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας που είχε φέρει ένα βήμα πιο κοντά από ποτέ στην εγκαθρίδρυση σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και του Ισραήλ.

«Το βασίλειο δεν θα σταματήσει το ακούραστο έργο του για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και επιβεβαιώνουμε ότι το βασίλειο δεν θα συνάψει διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ χωρίς να συμβεί αυτό», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, γνωστός ως MbS.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον περασμένο Οκτώβριο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, το Ριάντ πάγωσε τα – υπό αμερικανική στήριξη – σχέδια για εγκαθίδρυση σχέσεων του σουνιτικού βασιλείου με το Ισραήλ, τόνισαν νωρίτερα αυτό το έτος δύο πηγές με γνώση των προθέσεων του Ριάντ, σε μια απότομη αναδιάταξη των διπλωματικών προτεραιοτήτων του.

Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε δήλωσε λίγες εβδομάδες πριν από το ξέσπασμα του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου ότι το Ριάντ κοντεύει να συνάψει μια συμφωνία με το εβραϊκό κράτος.

Ωστόσο, όλα άλλαξαν με το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι δύο πηγές δήλωσαν στο Reuters ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ συνομιλίες για την εξομάλυνση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας-Ισραήλ, κάτι που θεωρείται βασικό βήμα για το βασίλειο να εξασφαλίσει αυτό που θεωρεί το πραγματικό έπαθλο μιας αμερικανικής αμυντικής συμφωνίας ως αντάλλαγμα.

Ο MbS έκανε τις σημερινές αυτές δηλώσεις σε μια ετήσια ομιλία στο συμβουλευτικό συμβούλιο της Shura, την οποία έδωσε εξ ονόματος του πατέρα του, βασιλιά Σαλμάν.

Το συμβούλιο ορκίστηκε σήμερα στον MbS.

Με πληροφορίες από Reuters AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σαουδική Αραβία Ριάντ 

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ζητά με ψήφισμά της να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε 12 μήνες και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: