Το παράδειγμα του… Μεξικού και πώς η Κύπρος θα γίνει… πρότυπο καταπολέμησης της διαφθοράς: Η παρανομία και η κλεφτοκρατία επελαύνουν, ο λαός απλώς παρακολουθεί…

FILE PHOTO: epa11613302 President of Cyprus Nikos Christodoulides talks with Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis (not pictured) during their meeting in Athens, Greece, 19 September 2024. EPA, ORESTIS PANAGIOTOU




Του ΣΑΒΒΑ ΙΑΚΩΒΙΔΗ, Λευκωσία

Την Κυριακή, 15/9/2024, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ν. Χριστοδουλίδης, μίλησε σε Ημερίδα Συμμετοχικής – Διαβουλευτικής Δημοκρατίας, με θέμα: «Διαφθορά, το βασικό ανάχωμα στη νεανική πολιτική δραστηριοποίηση».

Απευθυνόμενος σε ένα νεανικό ακροατήριο, επισήμανε πως η διαφθορά «αποτελεί ένα καταστροφικό καρκίνωμα της κοινωνικής και της πολιτικής ζωής του τόπου μας, με δυσμενείς συνέπειες σε όλους τους τομείς, πλήττοντας, την ίδια στιγμή, τη φήμη της χώρας μας διεθνώς, με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγεται».

Μαζί με την ηλεκτρική διασύνδεση, είπε, είναι τα δύο μεγάλα θέματα που απασχολούν τώρα την κυβέρνησή του. Αφού ανέφερε ότι ζήτησε τη βοήθεια ειδικών του FBI για να παταχθεί η διαφθορά, υποσχέθηκε στους νέους:

«Στόχος και σκοπός μας δεν είναι μόνο να σταθούμε απέναντι σε αυτήν τη μάστιγα της διαφθοράς και να την πολεμήσουμε, αποδεικνύοντας στην πράξη τη μηδενική ανοχή έναντι τέτοιων φαινομένων, αλλά και να δημιουργήσουμε – γιατί εκεί είναι η μεγάλη πρόκληση – εκείνες τις ασφαλιστικές δικλίδες για τη διαφύλαξη και προστασία της αξιοκρατίας, της νομιμότητας και της διαφάνειας.

Το οφείλουμε στη χώρα μας, στους πολίτες. Το οφείλουμε πρωτίστως στους νέους, των οποίων την εμπιστοσύνη δεν την έχουμε, στους νέους μας, την εμπιστοσύνη των οποίων πρέπει να ξανακερδίσουμε. Όχι με ωραία λόγια και ωραίες δηλώσεις, αλλά με συγκεκριμένες ενέργειες».

  • Τι ωραίες δηλώσεις! Αξιοκρατία… Νομιμότητα… Διαφάνεια… Θα προσθέταμε, και λογοδοσία, ικανοκρατία, χρηστοκρατία, βελτιστοκρατία.

Ωραίες δηλώσεις, ωραία λόγια και εξίσου ωραίες υποσχέσεις για να χαϊδέψουν τα αφτιά των νέων. Πέραν των αποφάσεων της Κυβέρνησης για Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, την Αρχή κατά της Διαφθοράς, για τον Κώδικα Δεοντολογίας, κλπ., πού είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που ο Πρόεδρος είναι έτοιμος να εφαρμόσει για να πατάξει αυτό το θηριώδες τέρας της διαφθοράς, που κατατρώγει τις οικονομικές και κοινωνικές σάρκες της Κύπρου και την εκθέτει διεθνώς ως μιαν από τις πιο διεφθαρμένες χώρες;

Δεκάδες χιλιάδες Κύπριοι νέοι και νέες έχουν αποδημήσει σε ξένες χώρες (η Ελλάδα έχει χάσει πάνω από μισό εκατομμύριο νέους, το λεγόμενο brain drain), σε αναζήτηση καλύτερης επαγγελματικής μοίρας και καταξίωσης.

Γιατί; Ακριβώς εξαιτίας του καρκινώματος της διαφθοράς, που ονομάζεται: Αναξιοκρατία, ευνοιοκρατία, ημετεροκρατία, κλεφτοκρατία, κομματοκρατία, αχρηστοκρατία, «μέσα», διαπλοκή, προπάντων, ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ.

Η κυπριακή Δικαιοσύνη είναι πάνοπλη σε νόμους, αλλά… ΔΕΝ εφαρμόζονται! ΔΕΝ τηρούνται. ΔΕΝ γίνονται σεβαστοί. Παραβιάζονται με τη μεγαλύτερη ευκολία και πρώτα από τους εκάστοτε κυβερνώντες, κόμματα, θεσμούς, πολιτειακούς και κρατικούς αξιωματούχους.

Η λέξη «ευθύνη» (τα αρχαία εύθυνα), δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο, στην πολιτική, στη διακυβέρνηση ούτε και σήμερα. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θέλει να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των νέων, ώστε να τους δώσει ελπίδα και προοπτική στην πατρίδα τους. Τους έφερε ως παράδειγμα, το… Μεξικό! Ποια σχέση έχει το Μεξικό με τα καρτέλ των ναρκωτικών και τους χιλιάδες νεκρούς, με την Κύπρο της διαφθοράς;

Το πιο κωμικό, βέβαια, ήταν η έκκλησή του να «μην κρυβόμαστε», διότι η μεγάλη πρόκληση είναι «η χώρα μας να γίνει πρότυπο καταπολέμησης της διαφθοράς. Και, πραγματικά, πιστεύω ότι μπορούμε να γίνουμε πρότυπο ως χώρα καταπολέμησης της διαφθοράς».

  • Πώς να αντιδράσει κανείς; Να καγχάσει διότι ο Ν. Χριστοδουλίδης ζει σε άλλον πλανήτη; Ή να κλάψει για το κατάντημα ενός Προέδρου που φλυαρεί ακαταγνώστως;

Ήταν Κυβ. Εκπρόσωπος και ΥπΕξ στη διακυβέρνηση Αναστασιάδη. Ήταν ενήμερος για όσα σκανδαλώδη και βορβορώδη συντελούνταν επί προεδρίας τού προκατόχου και μέντορά του.

Η περίπτωση των χρυσοφόρων διαβατηρίων είναι ενδεικτική όπως και γνωστή η συμμορία δικηγορικών γραφείων, λογιστών, επιχειρηματιών, που ληστρικά θησαύρισαν. Ποια ήταν η αντίδραση και η πολιτική θέση του Ν. Χριστοδουλίδη; Ουδείς γνωρίζει!

Όταν ρωτήθηκε προεκλογικά αν η διακυβέρνηση Αναστασιάδη ήταν διεφθαρμένη, ο Ν. Χριστοδουλίδης απέρριψε την κατηγορία. Ας έλθουμε, όμως, και στη διακυβέρνησή του. Κληρονόμησε μια δυσώδη και πυώδη προίκα καραμπινάτων σκανδάλων από τον Ν. Αναστασιάδη, του οποίου με σθένος διεκδίκησε τη συνέχεια της πολιτικής του.

Και ιδού δύο κωμικοτραγικά. Ο μεν Χριστοδουλίδης, που ήταν ενήμερος των σκανδάλων της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, διαβεβαιώνει ότι  κανένας δεν θα ξεφύγει από τον Νόμο.

Ο δε Δημοκρατικός Συναγερμός, που ήταν το ισχυρότερο εξαπτέρυγο στήριξης των αθλιοτήτων Αναστασιάδη, φαρισαϊκά απαιτεί τιμωρία των ενόχων και πάταξη της διαφθοράς. Επί Αναστασιάδη συνομολογήθηκαν όλες οι συμφωνίες για την ηλεκτρική διασύνδεση, το Βασιλικό, τον Προμηθέα, το Kition, κ.λπ. Γιατί ο ΔΗΣΥ και ο Ν. Χριστοδουλίδης δεν διαχωρίζουν, έστω και τώρα, τη θέση τους από τον πρώην Πρόεδρό τους και Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Πριν από δύο χρόνια (14/7/2022), ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε πως το 94% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι θεωρούν δεδομένο το φαινόμενο της διαφθοράς στην Κύπρο, λίγο πιο κάτω από τους Έλληνες αδελφούς (98%). Επίσης, σε ερώτηση κατά πόσον το επίπεδο διαφθοράς στην Κύπρο έχει αυξηθεί, παραμένει το ίδιο ή έχει μειωθεί τα τελευταία τρία χρόνια, 66% απάντησαν πως έχει αυξηθεί.

  • Μέχρι σήμερα, εμφανώς η διαφθορά έχει καλπάσει προς τα πάνω. Μετεκλογικά, ο Ν. Χριστοδουλίδης κατηγορήθηκε ότι διόρισε συγγενείς, κουμπάρους και φίλους σε διάφορες θέσεις, ενώ προεκλογικά είχε διασαλπίσει την αξιοκρατία, την ικανοκρατία και την εμπειρογνωμοσύνη.

Φούμαρα και λήροι! Και αυτός υπέπεσε στο προπατορικό αμάρτημα των προκατόχων του: Βόλεψε όσους έκρινε ότι τον βοήθησαν προεκλογικά.

Η πάταξη της διαφθοράς συναρτάται προς την Παιδεία, την νοοτροπία των πολιτών, την ηθική, την ανάληψη ευθύνης από τους εντεταλμένους άρχοντες και την εφαρμογή και σεβασμό στους νόμους, τη συντριβή και τιμωρία του εγκλήματος, την ακύρωση της ημετεροκρατίας και αναξιοκρατίας και, φυσικά, στην αντίδραση του λαού σε όσα σκανδαλώδη, σάπια και βρομερά συντελούνται από κυβερνήσεις και πολιτικούς.

Τίποτε από αυτά δεν συντελείται. Η παρανομία και η κλεφτοκρατία επελαύνουν και ο λαός, αποχαυνωμένος πολτός, απλώς παρακολουθεί. Στο ίδιο ευρωβαρόμετρο επισημαινόταν: Πρώτη επιλογή στην τακτική «να δίνεις και να παίρνεις δωροδοκίες/φακελάκια» και «κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό κέρδος», ήταν (και είναι ακόμα) τα πολιτικά κόμματα.

Με ποια συγκεκριμένα μέτρα, συνεπώς, – όχι ωραία λόγια – ο Ν. Χριστοδουλίδης, ως νέος Ηρακλής, είναι έτοιμος… χτες, να αναμετρηθεί με συμφέροντα, κόμματα, νοοτροπίες, να συνθλίψει τη Λερναία Ύδρα της διαφθοράς, που σαπίζει και βρομίζει τον τόπο, καταργεί το κράτος, επιβάλλει την παρανομία και εξουθενώνει κάθε προσδοκία προόδου; Θέλει; Τολμά; Εννοεί όσα δηλώνει; Αμφιβάλλουμε!

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η παύση του Γενικού Ελεγκτή της Κύπρου θέτει ξανά το μέγα ζήτημα λειτουργίας των Θεσμών: Η απόφαση του Δικαστηρίου παραγνώρισε το έργο του για τα σκάνδαλα και τη διαφθορά

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: