Το νούμερο 2 στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου ομιλεί για τον “σημαντικό” γεωστρατηγικό ρόλο Κύπρου: Ο Κύπριος Πρόεδρος δέχθηκε τον Τζον Φάινερ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με τον αναπληρωτή διευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Φάινερ και τους συνεργάτες τους. Φωτογραφία από βίντεο, μέσω του Προεδρικού Μεγάρου




Τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως και των εξελίξεων στην περιοχή, σημείωσε ο Αναπληρωτής Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, κατά τη συνάντησή του την Τρίτη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Φάινερ, στη Νέα Υόρκη, αναφέρει ο κ. Λετυμπιώτης.

Κατά τη συνάντηση, αναφέρεται στη γραπτή του δήλωση, «διαπιστώθηκε το άψογο επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των Κυβερνήσεων Κύπρου-ΗΠΑ, αφού οι σχέσεις των δύο χωρών είναι στενότερες από ποτέ, και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας».

Ο κ. Φάινερ «υπογράμμισε το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί αξιόπιστο εταίρο και σύμμαχο των ΗΠΑ, ενώ μετέφερε τις προσωπικές ευχαριστίες του Προέδρου Μπάιντεν για τον ρόλο που διαδραμάτισε η Κυπριακή Δημοκρατία στην υλοποίηση του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου «Αμάλθεια» που συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα», προστίθεται. Σημείωσε παράλληλα «τον σημαντικό» γεωστρατηγικό της ρόλο της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, υπό το φως και των εξελίξεων στην περιοχή, σύμφωνα με τον κ. Λετυμπιώτη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνει, «εξέφρασε εκτίμηση για τη στάση των ΗΠΑ στο Κυπριακό, όπως και για τη εξαιρετική συνεργασία Κύπρου-ΗΠΑ για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα».

Συζητήθηκαν, επίσης, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η κατάσταση στην Ουκρανία και άλλα διεθνή θέματα.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ακόμη την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την πραγματοποίηση του 1ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου-ΗΠΑ, στη Λευκωσία, στις 23 Οκτωβρίου 2024», αναφέρει ο Εκπρόσωπος.

Τέλος, σημειώνεται, συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα για επίσπευση της διαδικασίας για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα των ΗΠΑ για κατάργηση της θεώρησης διαβατηρίων εντός του 2025, και αναδείχθηκε η σημασία της συμβολής των ΗΠΑ στα θέματα διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κύπρου ενημέρωσαν τον Μακρόν για την ηλεκτρική διασύνδεση: Οι τρεις ηγέτες θα τα πουν ξανά στην Πάφο στις 11 Οκτωβρίου…

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: