Το νέο δεν ήταν η τέταρτη φρεγάτα, το νέο ήταν οι 24 Scalp Naval! Ξαφνικά οι ρόλοι με την Τουρκία αντιστρέφονται, η πλατφόρμα εκτόξευσης της ελληνικής φρεγάτας είναι κινητή…

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας παρακολούθησε την τελετή καθέλκυσης της Φρεγάτας «ΝΕΑΡΧΟΣ» που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της “Naval Group”, στη Λοριάν της Γαλλίας. Τον Υπουργό συνόδευαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ. Φωτογραφία από το υπουργείο Άμυνας




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΜΠΑΣΑΚΑΛΗ

Για την καθέλκυση της 2ης Belhara «πήγαμε» στο Λοριάν της Γαλλίας… με 23 Scalp Naval γυρίσαμε!

Οι ανακοινώσεις που επιφύλασσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας από τις εγκαταστάσεις της Naval Group ήταν κάτι παραπάνω από ευχάριστες για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ).

Η μέρα ήταν ούτως ή άλλως ευχάριστη καθώς ο «Νέαρχος» έπεσε στο νερό.

Η παρουσία του πρώην υπουργού Εξωτερικών έδινε τον τόνο, αλλά ότι θα ακούγονταν τέτοια νέα, λίγοι το ήξεραν!

  • Πρώτο νέο και σίγουρα μεγάλο και ευχάριστο, η ανακοίνωση έναρξης διαπραγματεύσεων για μια 4η FDI. Η Ελλάδα πήρε τελικά την απόφαση να κάνει χρήση της option της 4ης μονάδας.

Σύμφωνα με όλες τις πηγές, το κόστος θα κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τις προηγούμενες τρεις. Αν αναλογιστεί κανείς πόσο έχουν αυξηθεί τα πάντα γύρω μας, ειδικά σε επίπεδο πρώτων υλών, μπορεί να καταλάβει ότι το 1 δισ. για το συγκεκριμένο πλοίο μοιάζει και ως ευκαιρία πλέον.

Μετά λοιπόν τον «Κίμωνα», τον «Νέαρχο» και τον «Φορμίωνα», πολύ λογικά θα ακολουθήσει ο «Θεμιστοκλής»!

Δεδομένου ότι οι FDI παίρνουν τα ονόματα που είχαν τα τέσσερα αντιτορπιλικά C.F. Adams που είχε στην υπηρεσία του το ΠΝ, ωστόσο, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να αποσυρθεί η φρεγάτα «Θεμιστοκλής» που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον στόλο.

Σε 9 μήνες λογικά η πρώτη Belhara θα βρίσκεται στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας.

Το μεγάλο νέο όμως που ακούστηκε από τον κ. Δένδια δεν ήταν αυτό, κατά την ταπεινή μας γνώμη. Το μεγάλο νέο ήταν οι 24 Scalp-Naval που θα φέρουν οι πιο «νέες» Belhara. Καθαρά τεχνικοί οι λόγοι. Ο «Κίμωνας» έχει πλέον διαμορφωθεί, βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θα φέρει 32 αντιαεροπορικούς Aster που εκτοξεύονται από κελιά Α50.

Οι Scalp-Naval απαιτούν κελιά Α70. Νέαρχος, Φορμίων και Θεμιστοκλής θα αποκτήσουν συνδυασμό Α50 και Α70. 3 οκτάδες Α70 σημαίνει ότι στα ελληνικά νερά θα υπάρχουν 24 cruise των 1000 χλμ εμβέλειας και χειρουργικής ακρίβειας. Το ελληνικό ΠΝ μπαίνει όχι απλά σε μια άλλη εποχή, όχι απλά γυρίζει σελίδα, αλλά μπαίνει σε ένα πολύ κλειστό club χωρών με υποστρατηγικές δυνατότητες κρούσης!

  • Θυμάστε πριν από μερικά χρόνια που οι Τούρκοι δημοσίευαν κάποιους χάρτες με τις εμβέλειες του Typhoon (άγνωστη η τύχη του και η πρόοδός του), που συμπεριλάμβαναν ακόμα και την Αθήνα.
  • Ξαφνικά οι ρόλοι αντιστρέφονται και μάλιστα η πλατφόρμα εκτόξευσης στην ελληνική περίπτωση είναι κινητή. Σκεφτείτε την ελληνική Belhara κάπου ανάμεσα Κρήτης, Ρόδου και Καστελορίζου.

Για να μην αναφερθώ στην περίπτωση που το πλοίο θα πλέει σε κυπριακά χωρικά ύδατα!

Κάπου εδώ να θυμίσουμε ότι η ΠΑ διαθέτει εδώ και χρόνια βλήματα Scalp, της ίδιας φιλοσοφίας, που φέρονται από Mirage και τα Rafale.

Υπό προϋποθέσεις, ο Scalp-Naval μπορεί να εκτοξευθεί και από τα υποβρύχια τύπου 214, αλλά η όλη πιστοποίηση και οι μετατροπές θα ήταν μάλλον ασύμφορες.

Όλα αυτά βέβαια έχουν το κόστος τους. Το τίμημα εν προκειμένω είναι η ολική ή μερική αναβάθμιση των MEKO, που αν δεν προχωρήσει, θα μας αφήσει με 4 υπερσύγχρονα πλοία, αλλά μόνο 4!

Το πρόγραμμα εκείνο που δείχνει κυριολεκτικά να ναυαγεί και να πληρώνει το κόστος των Belhara και των Scalp-Naval, δείχνει να είναι εκείνο των κορβετών.

  • Δυστυχώς οι δυνατότητες της Ελλάδας των 10 εκατ. έχουν αυτά τα διλήμματα και αυτό το κόστος αποφάσεων.

Παρόλα αυτά, πρέπει να επισημανθεί ότι οι Belhara με τον οπλισμό τους βάζουν το ΠΝ όχι απλά σε φάση ανανέωσης αλλά μιλάμε για ένα άλμα. Από τις S στις FDI, μιλάμε για κοσμογονία!

Ο κ. Δένδιας συνεχίζει να αφήνει έργο και να παράγει πολιτικές και παράγωγα είτε ως υπουργός Εξωτερικών είτε ως υπουργός Άμυνας, και αυτό πρέπει να του πιστωθεί, καθώς από το 2019 δείχνει να αφήνει ό,τι αναλαμβάνει σε καλύτερη κατάσταση από ό,τι το παραλαμβάνει.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Η επίδειξη δύναμης από το Εβραϊκό Κράτος έδειξε και τη δική μας αποτυχία: Πως τα σοβαρά κράτη, όπως το Ισραήλ, προστατεύουν τους πολίτες τους και τα συμφέροντα τους;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: