Το κόμμα της Von der Leyen πιέζει τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτήσουν την επέκταση των φραχτών στα σύνορα της Ελλάδας και της Πολωνίας

FILE PHOTO: Policeman with dog at Evros border fence. ANA – MPA/DIMITRIS ALEXOUDIS




Το κεντροδεξιό κόμμα της Γερμανίας CDU (ΕΛΚ) κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να χρηματοδοτήσει φράχτες στα σύνορα της Ελλάδας και της Πολωνίας, καθώς οι νέοι γερμανικοί έλεγχοι στα σύνορα αυξάνουν την πίεση στις χώρες πρώτης εισόδου.

Η Γερμανία εισήγαγε εκ νέου μέτρα για την απέλαση περισσότερων αιτούντων άσυλο στις χώρες της ΕΕ όπου καταγράφηκαν για πρώτη φορά, οι οποίες πρωτίστως βρίσκονται σε χώρες που συνορεύουν με χώρες εκτός ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η οποία, μεταξύ άλλων προσπαθειών, έχει ζητήσει χρηματοδότηση από την ΕΕ για την κατασκευή φράχτη στα εξωτερικά της σύνορα με την Τουρκία.

«Αναμένω από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και την Επιτροπή της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι δεν θα εγκαταλείψουμε κράτη στα εξωτερικά σύνορα, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα», δήλωσε ο Alexander Throm, ο επικεφαλής βουλευτής του CDU για θέματα Eσωτερικών, στο Euractiv. «Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά όλους μας. Και όποιος επιθυμεί ασφαλή σύνορα πρέπει επίσης να δεσμευτεί για την οχύρωση των συνόρων». Αυτό θα περιλάμβανε την υποστήριξη της «δομικής και τεχνικής προστασίας των συνόρων όπου είναι απαραίτητο». πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Επιτροπή έχει προτείνει ότι μια κοινή προσέγγιση της ΕΕ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε «έξυπνες λύσεις», όπως τα συστήματα επιτήρησης, αντί για φράχτες. Οι από κοινού χρηματοδοτούμενες συνοριακές οχυρώσεις παραμένουν ένα ευαίσθητο ζήτημα, καθώς η σχετικά φειδωλή κεντροαριστερή κυβέρνηση της Γερμανίας έχει απορρίψει στο παρελθόν την ιδέα της χρηματοδότησης συνοριακής προστασίας από την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Γερμανό Καγκελάριο Olaf Scholz (SPD), η συνοριακή προστασία με χρηματοδότηση από την ΕΕ θα ισοδυναμούσε με «αναχρηματοδότηση των εθνικών αμυντικών προσπαθειών μέσω ευρωπαϊκών οικονομικών διαύλων».

Όμως, με την αυξανόμενη στήριξη του CDU για από κοινού χρηματοδότηση, η πίεση στην Επιτροπή αυξάνεται. Το κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις και ο ηγέτης του, Friedrich Merz, βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να κερδίσει την Καγκελαρία στις εθνικές εκλογές του επόμενου έτους.

Euractiv. Nick Alipour. [Von der Leyen’s party pressures Brussels to fund Greek, Polish border fence]

Ανασύρθηκε από το ισοπεδωμένο αρχηγείο της Χεζμπολάχ η σορός του Νασράλα: Πληροφορίες λένε πως είναι άθικτη… παρά τον σφοδρό ισραηλινό βομβαρδισμό

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: