Το Ιράν έχει στείλει βαλλιστικούς πυραύλους στην Ρωσία, επιβεβαιώνει ο Μπλίνκεν: Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης * Αύριο στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών [videos]

FILE PHOTO: epaselect epa11281650 An Iranian woman walks past an anti-Israel banner carrying pictures of Iranian missiles, in Tehran, Iran, 16 April 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH




Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Λονδίνο.

Την ίδια ώρα, με κοινή τους ανακοίνωση, Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία μιλούν για επικίνδυνη κλιμάκωση και καταδικάζουν τις εξαγωγές ιρανικών πυραύλων στην Ρωσία

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά ζητήματα  και επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει την Τεχεράνη τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά ότι η παροχή βαλλιστικών πυραύλων θα «αποτελούσε μια δραματική κλιμάκωση».

  • «Αυτή η εξέλιξη και η αυξανόμενη συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Ιράν απειλεί την ευρωπαϊκή ασφάλεια και δείχνει πώς η αποσταθεροποιητική επιρροή του Ιράν φτάνει πολύ πέρα ​​από τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν σήμερα νέες κυρώσεις κατά του Ιράν, μετά την αποστολή βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία από την Ισλαμική Δημοκρατία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, Ιρανοί αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί ότι είχαν στείλει όπλα στη Ρωσία.

  • Τα όπλα ενισχύουν το οπλοστάσιο της Μόσχας σε μια κομβική στιγμή για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς το Κίεβο προσπαθεί να προωθηθεί προς τη Ρωσία αλλά αντιμετωπίζει οπισθοδρομήσεις στα ανατολικά της.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι θα επισκεφθεί το Κίεβο την Τετάρτη για διαβουλεύσεις με την ηγεσία του, σε μια σπάνια επίσκεψη αξιωματούχου σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου στην πρωτεύουσα εν καιρώ πολέμου. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι θα συνοδεύσει τον Μπλίνκεν στο Κίεβο, στην πρώτη του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, τον Ιούλιο.

 

  • Το Ιράν προμήθευε τη Ρωσία με επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, αλλά απείχε από το να προσφέρει πιο ισχυρά όπλα, υπακούοντας τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης ότι κάτι τέτοιο θα πυροδοτούσε ένα κύμα επώδυνων κυρώσεων.

Η ιρανική κίνηση επεκτείνει περαιτέρω την ευθυγράμμιση παγκόσμιων δυνάμεων που επιταχύνθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, φέρνοντας κοντά τους ανταγωνιστές της Δύσης, Ρωσία, Κίνα και Ιράν.

Καθώς η χώρα του αντιμετωπίζει κύματα ρωσικών βομβαρδισμών, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει ζητήσει να επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει αμερικανικά πυραυλικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS εναντίον στόχων βαθιά στη ρωσική επικράτεια. Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει μέχρι στιγμής απαγορεύσει τη χρήση τους εντός της Ρωσίας, ανησυχώντας ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως  κίνηση κλιμάκωσης κατά της Ρωσίας και να φέρει την Ουάσιγκτον σε μια πιο άμεση αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε το αίτημά του την Παρασκευή στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν. Το Υπουργείο Άμυνας συνεχίζει να συνιστά να μην επιτρέπεται η χρήση του ATACMS εντός της ρωσικής επικράτειας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο Μπλίνκεν δεν είπε πότε οι πύραυλοι είχαν αποσταλεί στη Ρωσία. Η αποστολή όπλων στη Μόσχα έρχεται σε αντίθεση με την πιο μετριοπαθή προσέγγιση απέναντι στην Ουάσιγκτον και την  Ευρώπη που έχει σηματοδοτήσει η εκλογή του νέου προέδρου, Μασούντ Πεζεσκιάν.

Οι πληροφορίες για τις μεταφορές άρχισαν να εμφανίζονται το Σαββατοκύριακο με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες να αναφέρουν ότι ήταν σε εξέλιξη.

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση

Οι τρεις χώρες καταδίκασαν την εξαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και δήλωσαν ότι θα λάβουν άμεσα μέτρα για να ακυρώσουν τις διμερείς συμφωνίες αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Είπαν επίσης ότι θα επιδιώξουν τον προσδιορισμό σημαντικών οντοτήτων και ατόμων και θα εργαστούν για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air.

Η κοινή δήλωση:

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν έντονα τις εξαγωγές του Ιράν και την προμήθεια ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων από τη Ρωσία. Αυτή είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και θα φέρει ιρανικούς πυραύλους να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυξάνοντας τα δεινά του ουκρανικού λαού. Αυτή η πράξη είναι μια κλιμάκωση τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία και αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Είχαμε δηλώσει ιδιωτικά και δημόσια ότι θα λαμβάναμε νέα και σημαντικά μέτρα κατά του Ιράν εάν πραγματοποιούνταν οι μεταφορές. Τώρα έχουμε επιβεβαίωση ότι το Ιράν πραγματοποίησε αυτές τις μεταφορές. Θα λάβουμε άμεσα μέτρα για την ακύρωση των διμερών συμφωνιών αεροπορικών μεταφορών με το Ιράν. Επιπλέον, θα επιδιώξουμε τον χαρακτηρισμό σημαντικών οντοτήτων και ατόμων που εμπλέκονται με το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν και τη μεταφορά βαλλιστικών πυραύλων και άλλων όπλων στη Ρωσία. Θα εργαστούμε επίσης για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air.

Συντονίζουμε στενά την ισχυρή μας απόκριση σε αυτές τις μεταφορές με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους μας. Καλούμε το Ιράν να σταματήσει αμέσως κάθε υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και να σταματήσει την ανάπτυξη και τη μεταφορά των βαλλιστικών πυραύλων του.

 

Με πληροφορίες από Reuters μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, United Kingdom

 

Απειλεί θεούς και δαίμονες ο Ντόναλντ Τραμπ: Εμμένει σε θεωρίες συνωμοσίας, θα φυλακίσει, λέει, εκλογικούς αντιπροσώπους εάν ο ίδιος θεωρήσει ότι έχουν διαπράξει “απάτη”

 

Ο διοικητής της τουρκικής 1ης Στρατιάς στη Λάρισα στις 11 και 12 Σεπτεμβρίου: Η επίσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο των ΜΟΕ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: