Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα υλοποιηθεί, ανέφεραν στη Hellas Journal όλες οι πλευρές: Εθνικής και στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Κύπρο (video)

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε ευρείας σύσκεψης για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης (GSI). Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο Υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης (Δ). Φωτογραφία Ανδρέας Λουκαϊδης, ΓΤΠ, PIO




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Μπορεί να μην βγήκε “λευκός καπνός” για την ηλεκτρική διασύνδεση (Great Sea Interconnector-GSI) της Κύπρου με την Κρήτη, από τη σύσκεψη κορυφής στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου, αλλά όλες οι πλευρές διαβεβαίωσαν την ιστοσελίδα μας Hellas Journal, ότι το έργο είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας.

Για τον λόγο αυτό, η υλοποίηση του έργου, που θα κοστίσει 1,9 δις ευρώ, σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη παρά τις διαφορές που υπάρχουν για το γεωπολιτικο ρίσκο και τις επιπτώσεις στους πολίτες της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η απειλή της Τουρκίας είναι δεδομένη, τονίστηκε στην ιστοσελίδα μας, αλλά η Αθήνα είναι αποφασισμένη να προστατεύσει το καλώδιο που θα ξεκινήσει από την Κύπρο και θα καταλήξει στην Ελλάδα. Σε δεύτερη φάση, ένα άλλο καλώδιο θα ξεκινήσει από την Κύπρο με κατεύθυνση το Ισραήλ.

Πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η γαλλική Nexans συμφώνησε να δώσει στις πλευρές παράταση μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου για να συμφωνήσουν.

Γι’ αυτό, οι συζητήσεις συνεχίζονται εντατικά και μάλιστα συμφωνήθηκε εμπάργκο σε δηλώσεις και ενημερώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά», δηλωσε ότι «δεν θεωρούμε ότι υφίσταται κίνδυνος για τη ματαίωση του έργου», αναφερόμενος στο καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα, μετά και τις προχθεσινές διαβουλεύσεις για το έργο στη Λευκωσία.

Σημειώνουμε ότι ο GSI θα χρηματοδοτηθεί με 657 εκατ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό Connecting Europe Facility (CEF).

«Η Ελλάδα είναι σαφέστατα της άποψης ότι το έργο θα συνεχιστεί κανονικά», τόνισε και πρόσθεσε πως η χώρα μας περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη αυτό το έργο. Άλλωστε ελληνική είναι η εταιρεία που το έχει αναλάβει.

Επεσήμανε, δε, πως το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας- Κύπρου είναι ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε), έχει περιβληθεί με τον μανδύα της ΕΕ, η οποία και χρηματοδοτεί ένα μέρος του. Το έργο, όπως υπενθύμισε, είναι εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως για την Κύπρο, γιατί αίρει την ενεργειακή απομόνωσή της.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι το καλώδιο θα περνά μέσα από χωρικά ύδατα Ελλάδας και Κύπρου και μέσα σε διεθνή ύδατα ελληνικής ΑΟΖ.

Ερωτηθείς για τα γεγονότα της Κάσου, απάντησε ότι όταν υπήρχε προγραμματισμός για να βγει στην ελληνική ΑΟΖ, «η Τουρκία, η οποία επικαλείται αξιώσεις που προκύπτουν από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκολιβυκό μνημόνιο, έστειλε πολεμικά πλοία που βρίσκονταν σε απόσταση και επιτηρούσαν την κατάσταση».

«Σε 24 ώρες είχαμε την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων, δεν αναγνωρίστηκε καμία των τουρκικών αξιώσεων, δεν υπήρξε καμία αναγνώρισή τους. Δεν δόθηκε καμία άδεια από την Τουρκία ούτε θα μπορούσε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά», σημείωσε. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ίδια η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε απολύτως, 100% με βάση τον προγραμματισμό που έχει τεθεί.

«Η απόλυτη στρέβλωση που γίνεται είναι ότι δήθεν αναγνωρίσαμε αξιώσεις, ψευδές. Δήθεν υπήρξε κρίση, και αυτό ψευδές. Δήθεν δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα, και αυτό ψευδές», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Η έρευνα διεξάγεται κανονικά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, δεν υπήρξε καμία υπαναχώρηση και βοηθάει προφανώς και το γεγονός ότι έχουμε διαύλους επικοινωνίας».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «η πόντιση καλωδίων προστατεύεται απολύτως, αυτού του τύπου η ηλεκτρική καλωδίωση είναι αναγκαία ώστε να παρέχονται ουσιαστικές υπηρεσίες στους πολίτες. Είναι απολύτως προστατευμένη από το διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου δήλωσε ότι “θεωρούμε την ηλεκτρική διασύνδεση εκ των ων ουκ άνευ, αλλά νομιμοποιούμαστε να ζητούμε διευκρινίσεις επί ορισμένων ζητημάτων”,

Μιλώντας στο Πρωϊνό Δρομολόγιο του ΡΙΚ, ο κύριος Αντωνίου επιβεβαίωσε τη συνέχιση των διαβουλεύσεων για το ζήτημα, τις επόμενες ημέρες, μετά την προχθεσινή ευρεία σύσκεψη στο Προεδρικό.

Ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε μιά κοινά αποδεκτή απόφαση, η οποία θα οδηγεί στη μείωση του ενεργειακού κόστους για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σημείωσε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ο κύριος Αντωνίου σημείωσε ότι από τη στιγμή που η συζήτηση συνεχίζεται δεν υπάρχει θέμα ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, ούτε και γίνεται να υπάρχει το πιστόλι στον κρόταφο από τον ένα στον άλλο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Φιλελεύθερος:

Η μόνη θετική πληροφορία που δημοσιοποιήθηκε από επίσημα χείλη μετά την προχθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση ήταν οι διαβεβαιώσεις που έδωσαν ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου και της Ελλάδας ότι οι επαφές θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες.

Τίποτε άλλο επί της ουσίας της συζήτησης που προηγήθηκε δεν είχε γίνει γνωστό μέχρι αργά το βράδυ. Λέχθηκε απλώς ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές άκουσαν η μια την άλλη και «η δουλειά θα συνεχιστεί για να υπάρξει κατάληξη».

Από κανένα από τους αξιωματούχους των δύο κυβερνήσεων που έλαβαν μέρος στη σύσκεψη δεν έγινε αναφορά σε κάποια διευθέτηση για την επόμενη συνάντηση ή την επόμενη τηλεδιάσκεψη.

Ενδιαφέρον προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης στην ερώτηση αν οι επαφές θα συνεχιστούν σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Απάντησε «και σε πολιτικό επίπεδο, βεβαίως». Ενδεχομένως ο κ. Σκυλακάκης να ήθελε να υποδείξει πως χρειάζονται πλέον πολιτικές αποφάσεις, αφού σε τεχνοκρατικό επίπεδο οι συζητήσεις προφανώς δεν κατέληξαν ούτε χθες.

Από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της σύσκεψης ήταν η συμμετοχή εκπροσώπου της Nexans, της γαλλικής εταιρείας που κατασκευάζει στη Νορβηγία το καλώδιο για τη σύνδεση Κύπρου – Κρήτης, στη βάση συμβολαίου που διατηρεί με τον ΑΔΜΗΕ, συνολικής αξίας 1.4 δισ.

Η Nexans φερόταν τις προηγούμενες μέρες έντονα ενοχλημένη από την παράταση των διαβουλεύσουν Κύπρου – Ελλάδας για το τελικό ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου, καθώς η καθυστέρηση στη λήψη οριστικών και δεσμευτικών αποφάσεων καθυστερεί και την απόφαση του ΑΔΜΗΕ να παραχωρήσει στον κατασκευαστή του καλωδίου το Full Notice to Proceed.

Πρόκειται για την τελική δέσμευση του ΑΔΜΗΕ για την ολοκλήρωση της παραγγελίας, την οποία όμως ο ελληνικός οργανισμός δεν μπορεί να δώσει ενόσω συνεχίζονται οι συζητήσεις για το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Δεν έγινε γνωστό ποιες θέσεις κατέθεσε προχθες η Nexans υπό το φως της νέας παράτασης που εκ των πραγμάτων θα πρέπει να κάνει χρήση ο ΑΔΜΗΕ, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την κυπριακή πλευρά, όπως αποφασίστηκε ψες. Είναι αρκετά πιθανό να συναίνεσε και η γαλλική εταιρεία σε νέα ολιγοήμερη παράταση.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση καλείται να αξιολογήσει τα όποια αποτελέσματα της σύσκεψης και να κρίνει ποια από αυτά τη φέρνουν πιο κοντά σε μια τελική συμφωνία και ποια όχι, ώστε το επόμενο σύντομο διάστημα να κάνει μια τελική προσπάθεια να διασκεδάσει τις εναπομείνασες ανησυχίες της.

Δεν πρέπει να αποκλειστεί, λόγω της σοβαρότητας του θέματος και των παρενεργειών που θα έχουν οι τελικές αποφάσεις για το ενεργειακό μέλλον της Κύπρου, να επιλέξει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία ή να έχει απευθείας επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς, για να καταγράψει τις δικές τους επίσημες θέσεις πριν οριστικοποιήσει τη δική του απόφαση.

  • Η ΕΔΕΚ για το Καλώδιο: Ζητά από τον Πρόεδρο σύσκεψη με τις πολιτικές δυνάμεις

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη με τις πολιτικές δυνάμεις, για τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για το θέμα του Great Sea Interconnector σημειώνει σε ανακολίνωση της η ΕΔΕΚ.

Σύμφωνα με την ΕΔΕΚ η κυβέρνηση κατά προτεραιότητα πρέπει να επικεντρωθεί στην έλευση φυσικού αερίου, έτσι ώστε:

Να δημιουργηθούν συνθήκες επάρκειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από την επιτόπια αγορά

Να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια για την αγορά θερμοκηπιακών ρύπων, τα οποία να χρησιμοποιηθούν για επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών

Τονίζει στην ανακοίνωση πως σε ότι αφορά το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης, μία από τις πτυχές που προβληματίζουν είναι η επιμονή της κυβέρνησης της Ελλάδας για την υλοποίηση του Great Sea Interconnector, με την επίκληση της γεωπολιτικής σημασίας του έργου, όταν για το μείζονος γεωπολιτικής σημασίας ζήτημα, της οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν έγινε κανένα βήμα.

Τέλος καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει σύσκεψη με τις πολιτικές δυνάμεις και τα αρμόδια εμπλεκόμενα Υπουργεία, με στόχο τη διαμόρφωση εθνικής πολιτικής για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κύπρου μέσω του Great Sea Interconnector.

  • Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ-ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ερωτηθείς για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Νέα Υόρκη απάντησε πως αυτή είναι προγραμματισμένη αν και δεν υπάρχει ακόμη προκαθορισμένος χρόνος. Όπως επεσήμανε, καμία συνάντηση δεν είναι εθιμοτυπική.

«Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο ηγετών έχουν πάντοτε μια πολύ μεγάλη σημασία, για να επιβεβαιώνουν ότι εξακολουθεί να υφίσταται η διάθεση του διαλόγου, να κάνουν μια αποτίμηση των βημάτων έως σήμερα και να γίνεται ένας προγραμματισμός των επόμενων βημάτων», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, όμως, πως από αυτές τις συναντήσεις δεν πρέπει κατ’ ανάγκη να προκύπτει κάτι μεγάλο, θεαματικό, γιατί ο σκοπός μας είναι να κανονικοποιήσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία, να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που αυτές οι συναντήσεις δεν θα αποτελούν μείζονα είδηση.

Ο κ. Γεραπετρίτης ανέφερε πως αναμένουμε να καθοριστεί ο νέος οδικός χάρτης που κατ’ ελάχιστον θα περιλαμβάνει τα επόμενα βήματα του πολιτικού διαλόγου (μετανάστευση, πολιτική προστασία), τα επόμενα βήματα θετικής ατζέντας (νέες συμφωνίες σε τομείς επιχειρηματικότητας, αγοράς, συνεργειών κλπ) και των ΜΟΕ. «Το αν θα υπάρξει κάτι περαιτέρω, αναβάθμιση του διαλόγου, θα το αποφασίσουν οι δύο ηγέτες», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, σημείωσε πως «αν δει κανείς το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος, δεν βάλει καθόλου κατά των ελληνικών συμφερόντων» και τόνισε ότι η Ελλάδα θέλει όλοι οι γείτονες και όλα τα κράτη να έχουν καλές σχέσεις, όμως: «Στρατηγική σημασία σε μια ευρύτερη περιφέρεια μπορείς να έχεις μόνο με έναν εταίρο και όσον αφορά την Αίγυπτο ο στρατηγικός εταίρος είναι η Ελλάδα».

Τόνισε, δε, πως το επόμενο διάστημα θα έχουμε περαιτέρω συναντήσεις και συζητήσεις με την Αίγυπτο.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή θέση της χώρας, επεσήμανε ότι «βρίσκεται στο απόγειο που έχει υπάρξει ποτέ στη μεταπολίτευση. Αυτήν τη στιγμή η Ελλάδα είναι συνομιλητής όλων των πλευρών, είναι συνομιλητής στους πολέμους και μάλιστα αξιόπιστος».

«Η Ελλάδα το 2025-2026 θα είναι η χώρα που θα μπορεί να συνκαθορίζει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας, ευρισκόμενη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας τρέχει έναν μαραθώνιο με ρυθμούς ταχύτητας κατοσταριού».

«Αυτήν τη στιγμή η πολιτική της Ελλάδας, που έχει εγκριθεί από τον ελληνικό λαό με μεγάλη πλειοψηφία, είναι να αποκτούμε ένα μεγάλο διπλωματικό κεφάλαιο και από την άλλη πλευρά, ανεξάρτητα από τα όποια παράπονα ακούω, ο ελληνικός λαός θέλει μια αυστηρή, συνετή, υπερήφανη εξωτερική πολιτική. Χωρίς να κάνει καμία υπαναχώρηση, να μπορούμε να συνομιλούμε με όλους», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Γιατί δεν λένε την αλήθεια για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου και της Ελλάδας; Γιατί δεν λένε ότι ο …”πόνος” και η έγνοια τους είναι η κατοχική Τουρκία;

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: