Το δημογραφικό απειλεί την Κύπρο: Κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ το ποσοστό των γεννήσεων, ποια μέτρα στήριξης των οικογενειών εφαρμόζονται

File Photo: Νεογέννητο μωρό. EPA, GIORGIO BENVENUTI




Σε εγρήγορση βρίσκονται τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) , περιλαμβανομένου και της Κύπρου για αντιμετώπιση του φαινομένου της υπογεννητικότητας το οποίο λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οδηγεί σε δημογραφικές ανισορροπίες μεταξύ των ηλικιωμένων και των νέων.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Ελευθερίας Παϊζάνου στον «Φιλελεύθερο» το ποσοστό γεννήσεων στη Κύπρο το 2021, διαμορφώθηκε στο 1,39 γεννήσεις ανά γυναίκα ενώ ο αντίστοιχος δείκτης στην ΕΕ ήταν 1,53 γεννήσεις ανά γυναίκα.

Το φαινόμενο απασχολεί όλες τις χώρες τα τελευταία χρόνια, γι’ αυτό προχώρησαν σε πολιτικές καθώς και σε μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας.

Η Υπηρεσία Ερευνών της Βουλής, μετά από αίτημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ Πρόδρομου Αλαμπρίτη διενήργησε έρευνα για τις πολιτικές για μείωση της υπογεννητικότητας και τα μέτρα στήριξης που λαμβάνουν τα κράτη μέλη για στήριξη του θεσμού της οικογένειας.

Τα μέτρα που εφαρμόζονται στην Κύπρο

Στην Κύπρο έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπως είναι η παραχώρηση άδειας μητρότητας διάρκειας 18 εβδομάδων για το πρώτο παιδί, για το δεύτερο τέκνο επεκτείνεται στις 22 εβδομάδες και σε περίπτωση τρίτου τοκετού επεκτείνεται στις 26 συναπτές εβδομάδες.

Το συγκεκριμένο μέτρο ισχύει και στην περίπτωση παρένθετης μητρότητας. Επιπρόσθετα, απαγορεύεται ο τερματισμός της απασχόλησης της γυναίκας.

Παράλληλα παραχωρούνται διευκολύνσεις στη μητέρα για τη φροντίδα του παιδιού και για θηλασμό περίοδο εννέα μηνών.

Την ίδια ώρα παραχωρείται άδεια πατρότητας για δύο εβδομάδες. Επιπλέον παραχωρείται γονική άδεια διάρκειας 18 εβδομάδων χωρίς απολαβές, η οποία λαμβάνεται μέχρι την ηλικία των 8 ετών του τέκνου ή των 18 ετών, εάν πρόκειται για παιδί με αναπηρία.

Επίσης οι γονείς δικαιούνται να λάβουν και άδεια επτά ημερών τον χρόνο για λόγους ανωτέρας βίας. Δίνονται και επιδόματα μητρότητας, πατρότητας, γονικής άδειας και βοήθημα τοκετού καθώς και ωφελήματα για τις πολύτεκνες οικογένειες Εφαρμόζονται σχέδια για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Τι εφαρμόζουν άλλες χώρες

Τα μέτρα στήριξης του θεσμού της οικογένειας που έχουν ληφθεί σχεδόν από το σύνολο των κρατών μελών είναι η άδεια μητρότητας, η άδεια πατρότητας και η γονική άδεια με διαφορετική όμως διάρκεια ανά κράτος.

Επιπρόσθετα, έχουν θεσμοθετηθεί κάποια επιδόματα όπως το επίδομα μητρότητας, το επίδομα πατρότητας και το γονικό επίδομα, με διαφορετικά ωστόσο ποσά και με διαφορετικά κριτήρια επιλεξιμότητας για κάθε χώρα.

Για παράδειγμα στη Λετονία, το γονικό επίδομα χορηγείται μέχρι την ηλικία του ενός έτους του παιδιού και αντιστοιχεί στο 60% του μέσου μισθού του δικαιούχου ή μέχρι την ηλικία του ενάμισι έτους του παιδιού, στο 43,75% του μέσου μισθού του δικαιούχου.

Στην Ιρλανδία, το γονικό επίδομα παρέχεται σε επτά συνεχόμενες ή ξεχωριστές εβδομάδες σε κάθε γονέα παιδιού ηλικίας κάτω των 2 ετών ή κατά τα 2 έτη μετά από υιοθεσία ο οποίος βρίσκεται σε γονική άδεια για τη φροντίδα του παιδιού του και ανέρχεται στα €262 την εβδομάδα.

Αξιοσημείωτο είναι το πρόγραμμα «Rescue Nests» που εφαρμόζεται στη Σλοβακία. Πρόκειται για πρόγραμμα που αφορά μητέρες οι οποίες για διάφορους λόγους αδυνατούν να προσφέρουν στο παιδί τους την απαραίτητη φροντίδα.

Οι φωλιές διάσωσης είναι δημόσιες θερμοκοιτίδες, όπου οι μητέρες μπορούν να εναποθέσουν τα νεογέννητά τους μέχρι την 6η εβδομάδα μετά τον τοκετό, ενώ οι ίδιες μπορούν να ζητήσουν να παραμείνει η ταυτότητά τους εμπιστευτική.

Για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, σε ορισμένες χώρες χρηματοδοτούνται εξειδικευμένες ιατρικές διαδικασίες υπό τους όρους της ισχύουσας σε κάθε χώρα νομοθεσίας στα πλαίσια της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Υπάρχει ακόμη δρόμος

Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των μέτρων που λαμβάνονται για μείωση της υπογεννητικότητας και στήριξη του θεσμού της οικογένειας, τα στατιστικά στοιχεία αρκετών από τα κράτη καταδεικνύουν ότι υπάρχει συνεχής μείωση στον ρυθμό των γεννήσεων.

Συναφώς, τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν έχουν ακόμη επηρεάσει θετικά το ζήτημα της υπογεννητικότητας, αλλά αναμένεται μακροπρόθεσμα να επιφέρουν θετικά αποτελέσματα.

Παράλληλα, τα μέτρα εξυπηρετούν άμεσα άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα την απάμβλυνση της φτώχιας σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα (π.χ. Γαλλία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβενία).

ΠΗΓΗ: philenews.com

66 χρόνια από τη θυσία του ήρωα Μιχαλάκη Παρίδη για την Ελευθερία της Κύπρου: Η Αννίτα Δημητρίου πήγε στην Αναφωτία και μίλησε για Διζωνική στους χωριανούς του… (video)

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: