FILE PHOTO An Iranian protestor holds a picture of Hezbollah leader Hassan Nasrallah on his phone during an anti-Israeli protest at Palestine Square in Tehran, Iran, 28 September 2024. The Iranian foreign ministry harshly condemned the Israeli military strikes on Hezbollah’s central headquarters on 27 September 2024. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH
Τον θάνατο του επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, σε πλήγμα στην Βηρυτό ανακοίνωσε το πρωί του Σαββάτου ο ισραηλινός στρατός.
Σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στον λογαριασμό X του IDF, αναφέρεται: «Ο Χασάν Νασράλα δεν θα μπορεί πλέον να τρομοκρατεί τον κόσμο».
Είχε προηγηθεί, το απόγευμα της Παρασκευής, ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών στη Βηρυτό εδώ και πολλά χρόνια, εξαιτίας του οποίου σκοτώθηκαν τουλάχιστον έξι άνθρωποι και τραυματίστηκαν 91 άλλοι, σύμφωνα με απολογισμό του υπουργείου Υγείας του Λιβάνου.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) έκαναν λόγο για «πλήγμα ακριβείας» στο αρχηγείο της Χεζμπολάχ. Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι στόχος της ισραηλινής επίθεσης ήταν ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα
Προς το παρόν πάντως η οργάνωση δεν επιβεβαιώνει τον θάνατο του Ναρσάλα, παραδεχόμενη ωστόσο ότι «έχει χαθεί η επαφή».
Την ισραηλινή επίθεση στη Βηρυτό με στόχο τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε σχολιάσει λίγο νωρίτερα το Σάββατο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, λίγο προτού αναχωρήσει από τη Νέα Υόρκη, υπονοώντας ότι ο επί 32 χρόνια ηγέτης της Χεζμπολάχ είναι νεκρός.
«Οι εχθροί μας νόμιζαν ότι μοιάζουμε με ιστό αράχνης. Αυτό συνήθιζε να λέει ένας εξ αυτών», είπε ο Νετανιάχου.
Ο Χασάν Νασράλα χρησιμοποιούσε επανειλημμένως αυτόν τον χαρακτηρισμό για το Ισραήλ, υποστηρίζοντας πως είναι ένα κράτος αδύναμο που θα αφανιστεί.
«Για ποιόν ιστό αράχνης μιλούν; Έχουμε χαλύβδινους τένοντες, βούλησης και δύναμης», συνέχισε ο Νετανιάχου, υπογραμμίζοντας πως «δίνουμε αγώνα επιβίωσης, χωρίς ίχνος υπερβολής».
Ο Σεΐχης Χασάν Νασράλα -όπως είναι ο πλήρης τίτλος του – ήταν σιίτης κληρικός και αρχηγός της Χεζμπολάχ από το 1992 και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της οργάνωσης σε μια ισχυρή δύναμη με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες και πολιτική επιρροή στον Λίβανο.
Έχει στενούς δεσμούς με το Ιράν και τον ανώτατο ηγέτη του, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ από το 1981.
Γεννημένος στη Βηρυτό το 1960, ξεκίνησε την πολιτική του πορεία στο κίνημα Amal πριν ενταχθεί στη Χεζμπολάχ στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Σύμφωνα με την Corriere della Sera, «Είναι γνωστός για τον λιτό και αυστηρό τρόπο ζωής του, σε πλήρη αντίθεση με εκείνον των υπολοίπων πολιτικών του Λιβάνου ενώ οι πληροφορίες τον θέλουν να κερδίζει μόνο 1.300 δολάρια τον μήνα.
Η Χεζμπολάχ, υπό τη διοίκηση του Νασράλα, συγκρούστηκε σφοδρά με το Ισραήλ στον πόλεμο του Λιβάνου το 2006 για 34 ημέρες, από τις 12 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου όταν τέθηκε σε εφαρμογή το ψήφισμα-απόφαση του ΟΗΕ για κατάπαυση πυρός ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου το κράτος του Ισραήλ ήρε τον ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου.
Όλα ξεκίνησαν με την Επιχείρηση «Αληθινή Υπόσχεση», που ονομάστηκε έτσι από την «υπόσχεση» του Νασράλα να αιχμαλωτίσει Ισραηλινούς στρατιώτες και να τους ανταλλάξει με τρεις Λιβανέζους κρατουμένους υπό την κατοχή του Ισραήλ
Η ηγεσία του κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων αύξησε τη δημοτικότητά του, ιδίως μεταξύ εκείνων που θεωρούν τη Χεζμπολάχ ως σύμβολο αντίστασης κατά της ισραηλινής κατοχής.
Παρά το βαρύ τίμημα για το Λίβανο, η οργάνωση ανέκαμψε με το σύνθημα της αντίστασης και της επικράτησης, το οποίο ο Νασράλα χρησιμοποίησε για να αυξήσει την επιρροή του.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εντάσεις κλιμακώθηκαν καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τα στοχευμένα πλήγματα εστιάζοντας στα στελέχη και τις υποδομές της σιιτικής οργάνωσης. Ο Νασράλα έχει καταδικάσει αυτές τις ενέργειες ως πολεμικές πράξεις, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι στοχεύει μη στρατιωτικές περιοχές στο Λίβανο. Ορκίστηκε αντίποινα, προειδοποιώντας ότι η Χεζμπολάχ είναι προετοιμασμένη για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση, αν χρειαστεί.
Εξάλλου, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι επιστρατεύει τρία τάγματα εφέδρων για να ενισχύσει την άμυνα της κεντρικής διοίκησής του, στις επιχειρησιακές περιοχές της οποίας περιλαμβάνεται η κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
Η όλη επιχείρηση αντιπροσωπεύει μια δραματική αλλαγή στην έως τώρα στρατηγική του Ισραήλ. Αποφασίζοντας να εξοντώσουν τον Νασράλα (ανεξάρτητα από το εάν τελικά το πέτυχαν), οι Ισραηλινοί έδειξαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν προτίθενται να ακούσουν τις εκκλήσεις της Δύσης για «αυτοσυγκράτηση», ότι τολμούν να αψηφήσουν τις συμβουλές του πανίσχυρου προστάτη τους, των ΗΠΑ.
Ωστόσο, η χθεσινή επίθεση μπορεί να είναι αυτό που θα οδηγήσει τη Χεζμπολάχ και κυρίως το Ιράν στο να λάβουν από την πλευρά τους την απόφαση για ολοκληρωτικό πόλεμο.
Έως τώρα η Τεχεράνη είχε με κάθε τρόπο δείξει ότι δεν επιθυμεί την περιφερειακή σύρραξη. Ακόμη και τα αντίποινα για τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός της, δεν ήρθαν τελικά ποτέ. Τώρα η πίεση να «απαντήσει» θα είναι πιο έντονη από ποτέ. Θα είναι μία πίεση που θα προέλθει από τους πληρεξουσίους που η ίδια φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια να τροφοδοτεί με όπλα και χρήμα και να ενισχύει διαρκώς.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC
Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE