Την Τρίτη η κρίσιμη συνάντηση και η τελική απόφαση: Αρχίζει έρευνα για τυχόν ευθύνη υπουργών προηγούμενης κυβέρνησης για την ηλεκτρική διασύνδεση

Οι αποφάσεις για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα ληφθούν την Τρίτη. Φωτογραφία από βίντεο, Omega Live




Στη σύσκεψη της ερχόμενης Τρίτης με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών όπου θα τεθούν κάτω όλα τα δεδομένα με σκοπό την εξεύρεση της χρυσής τομής, στρέφονται τα βλέμματα για το μέλλον της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Κρήτης.

Την ίδια στιγμή φαίνεται πως έχει εκκινήσει έρευνα για τυχόν ευθύνες υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Όπως μετέδωσε το κανάλι Omega (Παύλος Πήττας) Η Κυβέρνηση θέλει να απαλείψει και την παραμικρή αμφιβολία πριν λάβει την τελική της απόφαση, η οποία θα είναι -σύμφωνα με την ίδια- προς το συμφέρον του Κύπριου καταναλωτή και βάσει πραγματικών δεδομένων.

Ο Προεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Εμείς ως διακυβέρνηση είμαστε υπόλογοι μόνο στον κυπριακό λαό και ως διακυβέρνηση θα πάρουμε απόφαση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Έχουμε δει στην Ιστορία αυτής της Δημοκρατίας τι έγινε με μεγάλα έργα, με μεγάλης στρατηγικής σημασίας έργα και πού κατέληξαν».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει έντονη δυσφορία για δημόσιες τοποθετήσεις και αντιδράσεις πολιτικών για το μεγαλεπήβολο έργο, που σύμφωνα με τον ίδιο είναι διαφοροποιημένες σε σχέση με το παρελθόν με τον ίδιο να δηλώνει:

«Ξεχνούν φαίνεται τι έλεγαν πριν ένα χρόνο, πριν δύο χρόνια, πριν τρία χρόνια, τι έκαναν όταν χειρίζονταν το συγκεκριμένο θέμα. Όλοι αυτοί που άλλαξαν απόψεις στην πορεία, άλλα έλεγαν, άλλα λένε σήμερα και το βλέπω γενικότερα, ας διερωτηθούν, ο κόσμος, η κοινωνία, γιατί αλλάζουν θέσεις».

Παράλληλα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απορρίπτει τα περί διάστασης απόψεων ανάμεσα σε υπουργείο οικονομικών και υπουργείο ενέργειας, αναφέροντας:

«Δεν υπάρχει καμία διαφορετική θέση. Η δουλειά του ενός Υπουργείου είναι να βάζει τα οικονομικά δεδομένα, η δουλειά του άλλου Υπουργείου είναι να βάζει τα ενεργειακά δεδομένα και ως σύνολο αποφασίζουμε. Στο τέλος της ημέρας είναι απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου».

Το μόνο σίγουρο είναι πως το αμέσως επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα κληθεί να λάβει πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον του μεγαλεπήβολου έργου, με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στην Κύπρο να σημειώνει πως αυτές πρέπει να ληφθούν το συντομότερο, για να μη χαθεί η ευκαιρία.

Την ίδια ώρα η Πρέσβειρα ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ ανέφερε «Τώρα είναι η στιγμή να δράσουμε. Αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, θα είναι πολύ δύσκολο να την ξανακερδίσουμε και η Κύπρος θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί μαζούτ, αντί να προχωρήσει προς την πράσινη μετάβαση» με την Κυβέρνηση να μην αποκλείει και το ενδεχόμενο να εμπλακούν στο έργο οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης ανέφερε «Τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος και αυτό έχει σαφώς αντίκρισμα και στις επενδύσεις που μπορεί να προσελκύσει Κυπριακή Δημοκρατία σε τέτοιου είδους έργα».

  • Παιχνίδι ευθυνών

Κι ενώ το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης βρίσκεται χρονικά σε ένα κομβικό σημείο, φαίνεται πως έχει εκκινήσει έρευνα για τυχόν ευθύνες υπουργών της προηγούμενης Κυβέρνησης εξαιτίας ενδεχόμενων συναλλαγών που έγιναν με τον προηγούμενο φορέα υλοποίησης του έργου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, δήλωσε:

«Εκείνο το οποίο θα πούμε είναι αυτό που λέμε σε κάθε περίπτωση και το έχει αποδείξει αυτή η Κυβέρνηση έμπρακτα, ότι αν υπάρχουν οι όποιες υπόνοιες, οι όποιες σκιές, θα πρέπει όλα να διερευνηθούν, όλα να είναι στο φως».

Οι ΗΠΑ υπέρ του Great Sea Interconnector: Τώρα είναι η στιγμή για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου, είπε η Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Τζούλι Φίσερ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: