Θα το γράψει η ιστορία: Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2024 στις 14.00 ώρα Ελλάδας, ο πρώτος ιδιωτικός περίπατος στο διάστημα από το πλήρωμα του SpaceX Polaris Dawn [video, live]

epa11599844 The SLD 45 BlueBird Block 1-5 Mission lifts off on a SpaceX Falcon 9 rocket from Space Launch Complex 40 in the Cape Canaveral Space Force Station in Florida, USA, 12 September 2024. EPA, CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH




Η SpaceX έγραψε ιστορία την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου, με τον πρώτο ιδιωτικό διαστημικό περίπατο, που πραγματοποιήθηκε από δύο μη επαγγελματίες αστροναύτες. Ένα επικίνδυνο εγχείρημα, που μεταδόθηκε ζωντανά και προβλήθηκε από περισσότερα από 2 εκατομμύρια άτομα.

Αυτή η έξοδος, που έγινε λίγο πριν τις 14:00 (ώρα Ελλάδας), πραγματοποιήθηκε από τον δισεκατομμυριούχο, Jared Isaacman, 41 ετών. Μετά την επιστροφή στην κάψουλα, η υπάλληλος του SpaceX Sarah Gillis βγήκε επίσης στο διάστημα όπου έκανε επίσης κινήσεις για να δοκιμάσει τις νέες στολές του SpaceX. Στη συνέχεια επέστρεψε με τη σειρά της μέσα στο σκάφος για να προετοιμαστεί για το κλείσιμο της καταπακτής.

Οι δύο αυτές έξοδοι πραγματοποιήθηκαν σε απόσταση περίπου 700 χιλιομέτρων από τη Γη, ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) λειτουργεί σε υψόμετρο περίπου 400 χιλιομέτρων. Τα δύο άλλα μέλη της αποστολής, ο πιλότος, Scott Poteet, και μια άλλη υπάλληλος της SpaceX, η Anna Menon, παρέμειναν στην κάψουλα Dragon, για να διασφαλίσουν ότι όλα πήγαν όπως είχαν προγραμματιστεί.

Καθώς το σκάφος δεν ήταν εξοπλισμένο με airlock, ολόκληρο το πλήρωμα εκτέθηκε στο διαστημικό κενό μόλις άνοιξε η καταπακτή. Στόχος της επιχεείρησης είναι να δοκιμαστούν τα πρώτα κοστούμια της εταιρείας του Elon Musk, που προορίζονται για το διαστημικό χώρο, λευκά και με φουτουριστική εμφάνιση.

Δύο χρόνια εκπαίδευσης

Ο Jared Isaacman και η Sarah Gillis δεν επέπλεαν ελεύθερα στο διάστημα, αλλά χρησιμοποίησαν μια δομή που ονομάζεται Skywalker, τοποθετημένη στο μπροστινό μέρος της κάψουλας και περιλαμβάνει ράβδους, επιτρέποντάς τους να κρατιούνται και να εκτελούν κινήσεις.

«Θα είναι λίγο σαν να χορεύω», εξήγησε ο Jared Isaacman τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου. Οι στολές συνδέονται με κορδόνια με το σκάφος για την παροχή οξυγόνου, ιδίως. Η εκδρομή αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο ώρες συνολικά – πολύ λιγότερο από τις εξόδους αστροναυτών από κυβερνητικά σκάφη εκτός του ISS, κατά τις οποίες εκτελούν επίσης τεχνικές εργασίες.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος υποβλήθηκαν σε εκπαίδευση για περισσότερα από δύο χρόνια για να προετοιμαστούν για αυτή την ιστορική αποστολή, η οποία περιελάμβανε εκατοντάδες ώρες σε προσομοιωτές, αλεξίπτωτο, καταδύσεις και ανάβαση σε ηφαίστειο του Ισημερινού.

Πέρα από τον διαστημικό περίπατο, το πλήρωμα πρέπει επίσης να δοκιμάσει τις δορυφορικές επικοινωνίες λέιζερ μεταξύ του διαστημικού σκάφους και του τεράστιου αστερισμού των δορυφόρων Starlink. Πρέπει επίσης να πραγματοποιήσουν 36 επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένων δοκιμών σε φακούς επαφής που ενσωματώνουν μικροηλεκτρονικά, για να παρακολουθούν τις αλλαγές στην πίεση των ματιών στο διάστημα.

Με πληροφορίες από lemonde.fr 

Δέος από το μεγαλείο του διαστήματος: Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά με λεπτομέρειες τα μαγνητικά πεδία του στέμματος του Ήλιου από το τηλεσκόπιο Daniel K. Inouye [videos]

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: