Θα σταματήσει το Ισραήλ εδώ ή θα κτυπήσει ξανά; Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών από τις (νέες) εκρήξεις ασυρμάτων της Χεζμπολάχ, στο Λίβανο (video)

epa11612513 Lebanese army soldiers prepare to blow up a communication device in the parking lot of the American University of Beirut Medical Center (AUBMC) in Beirut, Lebanon, 18 September 2024. According to Lebanon’s state news agency, at least twenty people have been killed and more than 300 injured in Lebanon following the explosion of wireless devices on 18 September. EPA, WAEL HAMZEH




Τουλάχιστον 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 450 και πλέον τραυματίστηκαν στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολά χθες Τετάρτη στον Λίβανο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας στη Βηρυτό, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών, χρησιμοποιούμενων επίσης από μέλη του κινήματος που πρόσκειται στο Ιράν.

«Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι αν θα σταματήσει εδώ το Ισραήλ ή θα συνεχίσει τον υβριδικό πόλεμο εναντίον της Χεζμπολάχ. Πάντως η Ιερουσαλήμ δεν έχει τοποθετηθεί και δεν έχει σχολιάσει τις φονικές επιθέσεις που έχουν αποδιοργανώσει την τρομοκρατική οργάνωση. Πιστεύεται ότι το Εβραϊκό Κράτος επιδιώκει γενικευμένο πόλεμο που θα συμπεριλάβει και το Ιράν.

Το χθεσινό αιματηρό συμβάν -σύμφωνα με πληροφορίες- ήρθε από ένα κύμα εκρήξεων ασύρματων πομποδεκτών (γουόκι-τόκι), που έφεραν μέλη του λιβανέζικου σιιτικού ένοπλου κινήματος.

Την ευθύνη για την προχθεσινή επίθεση η Χεζμπολάχ την επέδωσε στο Ισραήλ, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προβεί σε κανένα σχόλιο ούτε για την προχθεσινή, ούτε για τη χθεσινή επίθεση.

Μια πηγή ασφαλείας τόνισε ότι πολλοί από τους τραυματίες τραυματίστηκαν στο στομάχι και στα χέρια.

Οι ασύρματοι πομποδεκτές εξερράγησαν την ίδια ώρα στα νότια προάστια της Βηρυτού, καθώς γινόταν η κηδεία τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ που σκοτώθηκαν την προηγούμενη μέρα από την έκρηξη βομβητών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στο λιβανέζικο ισλαμικό κίνημα και διασώστες.

Προχθες Τρίτη, τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 2.800 τραυματίστηκαν σε ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΓΝΩΣΤΟ: Οι βομβητές των μελών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν κατά εκατοντάδες την Τρίτη στον Λίβανο ήταν παγιδευμένοι και προγραμματισμένοι να εκραγούν, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας Λιβανέζος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

Τα προκαταρκτικά συμπεράσματα της έρευνας που διεξάγουν οι αρχές του Λιβάνου έδειξαν ότι οι συσκευές «ήταν προγραμματισμένες εκ των προτέρων να εκραγούν και περιείχαν εκρηκτικές ύλες δίπλα στην μπαταρία» ανέφερε η πηγή αυτή που ζήτησε να μην κατονομαστεί λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα της υπόθεσης.

  • Οι υπεύθυνοι της επίθεσης με τους βομβητές “θα πρέπει να λογοδοτήσουν”

Οι υπεύθυνοι της φονικής επίθεσης με τους βομβητές εναντίον μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χεζμπολάχ στον Λίβανο χθες «θα πρέπει να λογοδοτήσουν», δήλωσε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

«Η ταυτόχρονη στοχοποίηση χιλιάδων ανθρώπων, είτε πρόκειται για αμάχους είτε για μέλη ένοπλων οργανώσεων, χωρίς να γνωρίζει κανείς ποιος είχε στην κατοχή του τις συσκευές που βρέθηκαν στο στόχαστρο, πού αυτές βρίσκονταν και σε ποιο περιβάλλον ήταν τη στιγμή της επίθεσης, συνιστά μια παραβίαση του διεθνούς δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και, στο μέτρο που αυτό εφαρμόζεται, του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», υπογράμμισε ο Τουρκ σε ένα δελτίο Τύπου.

Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ ζήτησε να διεξαχθεί μια «ανεξάρτητη, σοβαρή και διαφανής έρευνα» σχετικά με τα γεγονότα, προκειμένου να βρεθούν οι εμπνευστές και οι αυτουργοί.

Οι εκρήξεις αυτών των συσκευών επικοινωνίας «που σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους ανθρώπους προκαλούν σοκ και ο αντίκτυπός τους στους αμάχους είναι απαράδεκτος. Ο φόβος και ο τρόμος που προκαλούν είναι βαθιοί», κατήγγειλε ο Τουρκ.

«Σε αυτήν την εξαιρετικά ασταθή περίοδο, καλώ όλα τα κράτη που ασκούν επιρροή στην περιοχή και πέραν αυτής να λάβουν άμεσα μέτρα για να αποφευχθεί μια νέα επιδείνωση των τρεχουσών συρράξεων», συμπλήρωσε ο ίδιος, εκτιμώντας πως «είναι η κατάλληλη ώρα οι ηγέτες να σπεύσουν να διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων να ζουν σε ειρήνη και ασφάλεια».

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πού κατασκευάζονταν οι βομβητές που εξερράγησαν στον Λίβανο, σκοτώνοντας δώδεκα ανθρώπους και τραυματίζοντας χιλιάδες άλλους; Οι δύο εταιρείες από την Ταϊβάν και την Ουγγαρία που στοχοποιήθηκαν αρχικά, αρνούνται κάθε ευθύνη.

Την επομένη της άνευ προηγουμένου επίθεσης με στόχο το σύστημα τηλεειδοποίησης που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ, τα ίχνη οδηγούσαν στην Ταϊβάν. Όμως ο όμιλος Gold Apollo, η μάρκα του οποίου αναγράφεται στις συσκευές, αρνείται ότι τις κατασκεύασε και υπέδειξε ως υπεύθυνη μια συνεργαζόμενη εταιρεία, την ουγγρική BAC.

«Με βάση μια συμφωνία συνεργασίας, δίνουμε την άδεια στην BAC να χρησιμοποιεί το εμπορικό μας σήμα για την πώληση προϊόντων σε ορισμένες περιοχές, όμως η κατασκευή των προϊόντων είναι αποκλειστική ευθύνη της BAC», που εδρεύει στη Βουδαπέστη, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Gold Apollo.

Λίγες ώρες αργότερα, το μυστήριο αντί να διαλευκανθεί βάθυνε περισσότερο, αφού οι ουγγρικές αρχές διέψευσαν την ταϊβανέζικη εταιρεία. Η BAC «είναι εμπορικός εταίρος» και δεν διαθέτει εργοστάσιο κατασκευής στην Ουγγαρία, ανέφερε ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβακς. «Οι εν λόγω συσκευές δεν βρέθηκαν ποτέ στο ουγγρικό έδαφος», τόνισε.

Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, Κριστιάνα Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο, όταν ρωτήθηκε από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, διέψευσε ότι είχε οποιονδήποτε ρόλο στην κατασκευή των βομβητών, επιβεβαιώνοντας μόνο τη συνεργασία της με τη Gold Apollo. «Δεν κατασκευάζω μπίπερ. Είμαι απλώς μεσάζοντας. Κάνετε λάθος», είπε μιλώντας τηλεφωνικά στο δίκτυο.

Η εταιρεία BAC Consulting ιδρύθηκε το 2022 και έχει την έδρα της στη Βουδαπέστη, σε ένα διώροφο κτίριο στα προάστια της ουγγρικής πρωτεύουσας. Ανήκει σε μια εταιρεία που παρέχει διευθύνσεις ιστοσελίδων (URL), σύμφωνα με μια γυναίκα που βρισκόταν στον χώρο σήμερα το πρωί.

Η Μπάρσονι-Αρτσιντιάκονο εμφανίζεται ως η μοναδική εργαζόμενη της BAC, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του AFP. Σε αυτά τα έγγραφα ωστόσο γίνεται λόγος για ετήσιο κύκλο εργασιών 210 εκατομμυρίων φιορινιών (530.000 ευρώ) και έσοδα 45.000 ευρώ.

Στον ιστότοπό της, που πλέον δεν είναι προσβάσιμος, η BAC ανέφερε ότι δραστηριοποιείται «σε διεθνές επίπεδο» ως «παράγων αλλαγής, με ένα δίκτυο συμβούλων».

Η πρόεδρος-διευθύνουσα σύμβουλος δηλώνει «σύμβουλος επί στρατηγικής για διεθνείς οργανισμούς».

  • Η Χεζμπολάχ παρέλαβε πριν από 5 μήνες 5.000 βομβητές παγιδευμένους με εκρηκτικά, λέει απόστρατος ταξίαρχος του λιβανικού στρατού

Μια παρτίδα 5.000 βομβητών, που είχε εισαχθεί πριν από πέντε μήνες από τη Χεζμπολάχ, είναι «σχεδόν σίγουρο» ότι είχε παγιδευθεί με εκρηκτικά πριν φθάσει στο Λίβανο, δήλωσε σήμερα απόστρατος ταξίαρχος του λιβανικού στρατού.

Οι συσκευές αυτές «είχαν παγιδευθεί με αρκετά γραμμάρια εκρηκτικών που δύσκολα εντοπίζονται και είχαν τοποθετηθεί στην μπαταρία με τρόπο που να εξασφαλίζει ότι δεν θα μπορούσαν να εντοπισθούν από αισθητήρες ή από οποιαδήποτε εργαλεία εντοπισμού εκρηκτικών», δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ο Μουνίρ Σεχάντα, πρώην συντονιστής της κυβέρνησης με την ειρηνευτική αποστολή του ΟΗΕ UNIFIL.

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο τύπος των εκρηκτικών δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, καθώς εργαστήρια εξακολουθούν να εργάζονται πάνω σ’ αυτό, όμως πρόκειται για «εξελιγμένα εκρηκτικά, φτιαγμένα από σύγχρονα υλικά που δεν μπορούν να εντοπισθούν από αισθητήρες».

«Οι μπαταρίες λιθίου, αν πιάσουν φωτιά ή εκραγούν, δεν προκαλούν τέτοια ζημιά», δήλωσε ο Σεχάντα.

«Από βίντεο φαίνεται ότι οι εκρήξεις ήταν ισχυρές, ενώ μια μπαταρία λιθίου προκαλεί μόνο μια μικρή φλόγα και μια πολύ μικρή έκρηξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τόπο ή τη χώρα όπου παγιδεύθηκαν οι συσκευές, ο Σεχάντα δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να το συζητήσουμε αυτό, όμως η παγίδευσή τους θα μπορούσε να έχει γίνει στη διάρκεια της φάσης της κατασκευής ή σε άλλα στάδια».

Ο ίδιος δήλωσε ότι ο Γενικός Γραμματέας της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία σήμερα σχετικά με τις εκρήξεις, το πώς παγιδεύθηκαν οι συσκευές και το πώς θα απαντήσει η οργάνωσή του στις εκρήξεις.

  • Οι κάτοικοι στο βόρειο Ισραήλ θα επιστρέψουν στα σπίτια τους, δηλώνει ο Νετανιάχου

Το Ισραήλ θα διασφαλίσει ότι δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί που απομακρύνθηκαν αναγκαστικά από τις βόρειες συνοριακές περιοχές με το Λίβανο θα μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σήμερα.

«Το έχω ξαναπεί, θα δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες στο βόρειο Ισραήλ να επιστρέψουν σπίτια τους με ασφάλεια και αυτό ακριβώς θα κάνουμε», είπε σε μια σύντομη βιντεοσκοπημένη δήλωση, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Εξελίξεις και δηλώσεις Ισραηλινών τις τελευταίες μέρες και ώρες υποδεικνύουν ότι το Ισραήλ ρίχνει το στρατιωτικό κέντρο βάρους στα σύνορα με το Λίβανο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Βηρυτός, Lebanon
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ιερουσαλήμ, Israel
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP
Γενεύη, United Nations

Αναπροσαρμόζει την πολεμική στρατηγική του το Ισραήλ και στρέφεται κυρίως κατά της Χεζμπολάχ: Το «κέντρο βάρους» πλέον στα βόρεια προαναγγέλλουν Νετανιάχου-Γκάλαντ

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: