Τελικά, τι θα απελευθερώσουμε με τον οδυνηρό συμβιβασμό, κύριε Πρόεδρε; «Δίκαιη λύση», απελευθέρωση και άλλες ιστορίες της κατακαημένης Κύπρου…

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΑΛΕΚΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ, Φιλελεύθερος

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται, αλλά αξίζει να σημειωθεί ξανά για να μπουν τα πράγματα σε ένα πλαίσιο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ήταν καλεσμένος στο πρώτο επεισόδιο της εκπομπής «Tsouroullis Uncensored» και μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το Κυπριακό.

Δεν είπε τίποτα καινούργιο, όπως συνηθίζεται από τις ηγεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, μόνο αόριστα σχόλια για την κατάσταση των πραγμάτων, μια… αυτοεπιβράβευση για την παρουσία του Χακάν Φιντάν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υποσχέσεις για καινούργια ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και άλλα παρόμοια.

Ερωτηθείς από τον Χρύσανθο Τσουρούλλη για τον όρο απελευθέρωση και για το αν φοβάται να τον χρησιμοποιεί, ο Πρόεδρος απάντησε ευρύτερα για τη λύση του Κυπριακού:

«Δεν φοβάμαι να μιλώ για απελευθέρωση και πάντα λέω για απελευθέρωση. Όμως την ίδια στιγμή, δεν μιλώ για δίκαιη λύση. Όταν μου ετοιμάζουν προσχέδια ομιλιών και μου έχουν μέσα τον όρο «δίκαιη λύση του Κυπριακού», σβήνω τη λέξη «δίκαιη». Γιατί δεν μπορεί να είναι δίκαιη. Νιώθω ότι κοροϊδεύω τον κόσμο όταν του λέω ότι θα είναι δίκαιη η λύση».

Ίσως να έχει και δίκαιο που σβήνει το επίθετο «δίκαιη» από τα προσχέδια των ομιλιών του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά γιατί διατηρεί τον όρο «απελευθέρωση»; Αυτό μας προξενεί εντύπωση, αν και τούτες τις μέρες μάλλον δεν ενδιαφέρει αυτή η συζήτηση.

Μα πρέπει να γίνει, όχι από εμάς σε αυτό εδώ το αρθρίδιο, μήπως και καταλάβουν οι ταγοί του τόπου πως μπορεί ο όρος «δίκαιη λύση» στην οργουελιανή Κύπρο να είναι αόριστος και να… επιτρέπει στον κ. Χριστοδουλίδη να τον απορρίπτει για να προωθεί κάποιου είδους τιμιότητα, μα ο όρος «απελευθέρωση» είναι σαφέστατος και δεν σηκώνει λαϊκισμούς, κομματικά περιεχόμενα, άδικες και μη βιώσιμες λύσεις, αποδοχές τετελεσμένων, υποχωρήσεις, διπλωματίες της κακιάς ώρας και αερολογήματα.

Και είναι όρος που δεν χρησιμοποιεί μόνο ο Πρόεδρος αλλά και οι κομματάρχες, ασχέτως αν τον συνοδεύουν με χίλια δυο πρόσθετα για να μην τους κατηγορήσουν για… αδιαλλαξία. Είναι όρος που του άλλαξαν τα φώτα, τόσο ο Πρόεδρος όσο και όλα τα κόμματα, για να συνδεθεί με τη διχοτομική Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και κούφιες υποσχέσεις για μια «βιώσιμη λύση» με την Τουρκία κυρίαρχη στον βορρά και συγκυρίαρχη στον νότο.

Όρος που δεν περιέχει την Κερύνεια, προφανώς, αλλά επιμένουν να τον χρησιμοποιούν και να το παίζουν ατρόμητοι μπροστά σε έναν λαό που παρακολουθεί τις εξελίξεις μουδιασμένος -κάποιοι ικανοποιούνται κιόλας όταν οι ηγέτες μιλούν για απελευθέρωση, έστω και αν εννοούν τη νομιμοποίηση της αδικίας.

Μα αυτά συμβαίνουν όταν δεν υπάρχει κόστος για όσα λέγονται και δεν λέγονται. Καθώς από τη συνέντευξη του Χριστοδουλίδη θα μείνει η αναφορά στην απελευθέρωση και η… δήθεν ειλικρίνεια απέναντι στον λαό και κανείς δεν θα τον ρωτήσει πώς θα απελευθερωθεί η Κύπρος στη βάση της δημιουργίας ενός απαρτχάιντ, με τόσους περιορισμούς στη διακίνηση, στη διαμονή, στην περιουσία, με τόσες δυσλειτουργίες στο κράτος, με τη νομιμοποίηση της τουρκικής παρουσίας στον τόπο μας.

Κανείς δεν θα τον ρωτήσει τι εννοεί με τον όρο απελευθέρωση όταν γνωρίζει πως η λύση δεν θα είναι δίκαιη και γιατί αυτό δεν είναι κοροϊδία. Τι εννοεί με τον όρο απελευθέρωση όταν κάθε πρωί εκφράζει ετοιμότητα για να συζητήσει μια διζωνική διχοτόμηση και να καθίσει στο τραπέζι με ένα κάθαρμα που επιμένει να μιλά για λύση δύο κρατών και να απαιτεί τη νομιμοποίηση της τουρκικής κατοχής.

Τελικά, τι θα απελευθερώσουμε με τον οδυνηρό συμβιβασμό, κύριε Πρόεδρε;

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΕΔΩ, ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ – ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΕΔΩ

Δεν αντέχει την αλήθεια ο Αταμάν: Θα είναι αφελής να θεωρούσε ότι ερχόμενος στην Κύπρο, θα γινόταν… μοντάζ για να εξαφανιστεί η κατοχική σημαία από τον Πενταδάκτυλο

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: