Τα κυπριακά κόμματα χρωστούν στο κράτος πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ: Ούτε η Βουλή, ούτε το υπουργειο Οικονομικών προσπάθησαν να ανακτήσουν τα ποσά… (video)

Η πρόεδρος του ΔΗΣΥ, κ. Αννίτα Δημητρίου. Φωτογραφία από την ιστοσελίδα του ΔΗΣΥ




Πάνω από διόμιση εκατομμύρια ευρώ τα οποία έλαβαν ως κρατική χορηγία σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, χρωστούν κοινοβουλευτικά κόμματα στο κράτος,.

Τα παραπάνω αναφέρει έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας η οποία καταδεικνύει πως τα τελευταία χρόνια ούτε η Βουλή, ούτε το υπουργείο Οικονομικών, έκαναν οτιδήποτε για ανάκτηση των ποσών αυτών.

Σύμφωνα με την συνάδελφο Ραφαέλλα Σταυρινού του Omega, το χρονικό διάστημα που παρήλθε, αναλώθηκε στην ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, με ζητούμενο το ποιος έχει την ευθύνη να προχωρήσει στην ανάκτηση της χορηγίας και επανακατανομή.

Ειδικότερα – όπως αναφέρεται στην έκθεση – τον Φεβρουάριο του 2021, τρεις μήνες δηλαδή πριν από τις βουλευτικές εκλογές, κατανεμήθηκε ολόκληρο το ποσό της κρατικής χορηγίας για το έτος προς τα κοινοβουλευτικά κόμματα με βάση τα ποσοστά που έλαβαν στις βουλευτικές του 2016, με αποτέλεσμα τα νέα πολιτικά κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή να μην λάβουν οποιαδήποτε χορηγία, ενώ κόμματα που έλαβαν κρατική χορηγία για όλο το 2021, δεν πέτυχαν την είσοδο τους στη Βουλή ή είχαν μείωση ποσοστών.

Έτσι, με βάση επαναϋπολογισμό της χορηγίας στον οποίο προέβη το Υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι ποσό ύψους €577 χιλιάδων ευρώ πρέπει να ανακτηθεί από πολιτικά κόμματα και να ανακατανεμηθεί σε άλλα.

Συγκεκριμένα, η Συμμαχία Πολιτών χρωστάει 277 χιλιάδες ευρώ, το Κίνημα Αλληλεγγύη 251 χιλιάδες, το ΔΗΚΟ 47. Το ΑΚΕΛ κλήθηκε να επιστρέψει 1.558 χιλιάδες το οποίο και έπραξε.

Τα υπόλοιπα 2 εκατομμύρια αφορούν αδαπάνητη έκτακτη κρατική χρηματοδότηση σε σχέση με τις Προεδρικές Εκλογές του 2018, την οποία όπως αναφέρει η Ελεγκτική, πρέπει να επιστρέψουν 8 κόμματα και συγκεκριμένα ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Αλληλεγγύη, Κίνημα Οικολόγων και ΕΛΑΜ.

  • Αναλυτικά για το κάθε κόμμα:

– ΔΗΣΥ: €813.222

– ΔΗΚΟ: €383.955

– ΑΚΕΛ: €206.402

– ΕΔΕΚ: €163.757

– Συμμαχία Πολιτών: €159.253

– Κίνημα Αλληλεγγύη: €138.849

– Κίνημα Οικολόγων: €127.455

– ΕΛΑΜ: €98.307

Η Υπηρεσία ζητά όπως το κράτος διεκδικήσει το λαβείν του χωρίς άλλη καθυστέρηση.

«Ήταν έντονη, είχε διάρκεια»: Ισχυρή σεισμική δόνηση πολλών Ρίχτερ στην Κύπρο, ιδιαίτερα αισθητή στην Πάφο και στην επαρχία Λεμεσού, βγήκαν οι άνθρωποι στους δρόμους

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: