Στοχευμένο πλήγμα του Ισραήλ στη Βηρυτό: Νεκρός «παγκόσμιος τρομοκράτης», ανώτατος διοικητής επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ και 10 ακόμη διοικητές * Δεκάδες τραυματίες [videos]

epa11615799 Ambulances carry injured people after a targeted Israeli strike in Beirut, Lebanon, 20 September 2024. The Israeli Defense Forces (IDF) on 20 September released a statement saying it “conducted a targeted strike in Beirut”. EPA/WAEL HAMZEH




Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι δυνάμεις του εξαπέλυσαν ένα «στοχευμένο πλήγμα» στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από αεροπορικό βομβαρδισμό σχεδόν δέκα ανώτεροι διοικητές της Χεζμπολάχ  μαζί με τον Ιμπραχίμ Ακίλ, τον επικεφαλής της δύναμης αλ-Ραντουάν, μιας επίλεκτης μονάδας της Χεζμπολάχ.

«Μαχητικά αεροσκάφη της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας εξαπέλυσαν ένα στοχευμένο πλήγμα (στη) Βηρυτό, εξοντώνοντας τον Ιμπραχίμ Ακίλ, επικεφαλής της μονάδας επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ, διοικητή της μονάδας Ραντουάν», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σημειώνοντας ότι το θανατηφόρο αυτό πλήγμα είχε στόχο «να προστατεύσει τους πολίτες του Ισραήλ».

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου σε προσωρινό απολογισμό του για τη σημερινή ισραηλινή επιδρομή στα νότια προάστια της λιβανικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και 59 τραυματίστηκαν από αυτή την ισραηλινή επιδρομή.

Αρχικά οι ισραηλινές δυνάμεις, ανακοινώνοντας το πλήγμα, δεν είχαν διευκρινίσει ποιο ήταν το ανώτερο στέλεχος της Χεζμπολάχ που ήταν ο στόχος της ισραηλινής επίθεσης, ούτε αν αυτός σκοτώθηκε. Ωστόσο, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραρν το όνομα Ιμπραήμ Ακίλ.

Οι Times of Israel ανέφεραν ότι ο Ακίλ σκοτώθηκε από τον βομβαρδισμό. Την είδηση για τον θάνατο του Ακίλ επιβεβαίωσαν  αργότερα πηγές, προσκείμενες στη Χεζμπολάχ,και τελικά και ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι ο Ακίλ, ότι σκοτώθηκε μαζί με μέλη της επίλεκτης μονάδας του την ώρα που είχαν συνάντηση.

Οι Times of Israel έγραψαν :

«Πηγή κοντά στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου λέει ότι το ισραηλινό χτύπημα στη γειτονιά Dahiyeh της Βηρυτού σκότωσε τον Ιμπραήμ Ακίλ, έναν ανώτερο διοικητή στην επίλεκτη μονάδα Radwan της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ.

«Η ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε τον διοικητή της δύναμης Radwan Ιμπραήμ Ακίλ,  τον δεύτερο στη διοίκηση των ενόπλων δυνάμεών της μετά τον Φουάντ Σουκρ, », ο οποίος σκοτώθηκε από ισραηλινό χτύπημα τον Ιούλιο, επίσης στο νότιο προπύργιο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, λέει η πηγή που ζήτησε ανωνυμία» 

Ο Ιμπραήμ Ακίλ, γνωστός και ως Tahsin, βρισκόταν στη δεύτερη θέση στη στρατιωτική ιεραρχία της Χεζμπολάχ.

“Υπηρετεί στο ανώτατο στρατιωτικό όργανο της Χεζμπολάχ, το Συμβούλιο Τζιχάντ”, αναφέρεται  σε ανακοινωθέν αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών το οποίο προσέφερε ανταμοιβή για πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην τοποθεσία ή τη σύλληψη του .

Ο Ακίλ βρισκόταν στη λίστα των ΗΠΑ με τους καταζητούμενους τρομοκράτες, καθώς είχε διατελέσει σημαντικό ρόλο στη βομβιστική επίθεση του 1983, εναντίον Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, ενώ ήταν στην ομάδα που είχε πάρει Αμερικανούς και Γερμανούς ομήρους στον Λίβανο, τη δεκαετία του 1980.

 

«Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε στοχευμένο πλήγμα στη Βηρυτό», ανακοίνωσε ο Ισραηλινός στρατός, χωρίς να διευκρινιστεί η φύση αυτού του πλήγματος ή τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν.

  • Το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jadeed μετέδωσε εικόνες από κατεστραμμένα αυτοκίνητα, απορρίμματα στους δρόμους μετά την ισραηλινή επιδρομή.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού κοντά στο τέμενος Αλ-Καέμ», τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με πλάνα από ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση του Reuters, ένα πυκνό σύννεφο καπνού φάνηκε να υψώνεται πάνω από την πρωτεύουσα του Λιβάνου, ενώ κάτοικοι στα νότια προάστια της πόλης ανέφεραν ότι άκουσαν μια δυνατή έκρηξη.

Πηγές ασφαλείας του Λιβάνου ανέφεραν στο Reuters ότι ο βομβαρδισμός σημειώθηκε κοντά σε εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ.

Σημειώνεται πως λίγη ώρα πριν το ισραηλινό πλήγμα στην Βηρυτό, η Χεζμπολάχ είχε εξαπολύσει αντίποινα για τις πολύνεκρες εκρήξεις σε βομβητές και γουόκι τόκι της οργάνωσης, με εκτόξευση 150 ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ.

Αναβάλει το ταξίδι στις ΗΠΑ ο Νετανιάχου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα αναβάλει κατά μία ημέρα την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.

Η αναβολή αυτή οφείλεται στην κατάσταση ασφαλείας που επικρατεί στο βόρειο Ισραήλ [στα σύνορα με τον Λίβανο], δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος του ισραηλινού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο Νετανιάχου «ανέβαλε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ κατά μία ημέρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στο βόρειο Ισραήλ», όπου ο στρατός βρίσκεται απέναντι σε επανειλημμένες επιθέσεις με ρουκέτες από τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, τόνισε ο αξιωματούχος.

«Επί του παρόντος, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναχωρήσει από το Ισραήλ την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου αντί για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε.

 

Με πληροφορίες από The Times of Israel/Reuters-AFP

 

Η Χεζμπολάχ ξεκίνησε αντίποινα κατά του Ισραήλ: 150 ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο – Ισραηλινή αντεπίθεση στη Βηρυτό, στόχος υψηλόβαθμο στέλεχος

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: