Στο σκοτάδι άφησε ο Μπίμπι τον Μπάιντεν… Και οι ΗΠΑ “τρέχουν” για να σταματήσουν τον περιφερειακό πόλεμο… Παπαχελάς-Ιγνατίου στo δελτίο του Σκάι με την Σία Κοσιώνη (video)

Ο αναλυτής του Σκάι στην Ουάσιγκτον και αρθρογράφος και ανταποκριτής της Hellas Journal στο Λευκό Οίκο, Μιχάλης Ιγνατίου με την παρουσιάστρια ειδήσεων, Σία Κοσιώνη. Φωτογραφία από το κανάλι Σκάι




Να ξεκαθαρίσουμε πρώτα απ’ όλα αν γνώριζαν και τι γνώριζαν οι Αμερικανοί, διότι μπορεί να επηρεαστούν σοβαρότατα οι σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με το Ισραήλ, με αφορμή τη διπλή επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Η κατάσταση των αμερικανο-ισραηλινών σχέσεων είναι ήδη στα όρια. Πλέον υπάρχει και η απουσία εμπιστοσύνης.

Η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε για τα ισραηλινά σχέδια, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ δεν έπιασαν τα μηνύματα. Αυτή είναι η αλήθεια, δεν πρόκειται για δικαιολογίες των Αμερικανών αξιωματούχων.

Συνέβη δε και το εξής: Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ συνεργάζεται σε καθημερινή βάση με τον Λόιντ Όστιν. Μερικές φορές συνμιλούν και δύο φορές την ημέρα. Το ίδιο και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

Ο κ. Γκάλαντ τηλεφώνησε στον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, μερικά λεπτά πριν την εκδήλωση της πρώτης επίθεσης και τον ενημέρωσε για μία επιχείρηση μέσα στο Λίβανο, που ξεκινά σε λίγο.

Ο κ. Λόιντ ρώτησε επίμονα για το είδος της επιχείρησης και ο Ισραηλινός ομόλογός του αρνήθηκε να συνεχίσει τη συνομιλία. Αυτό είναι ένα γεγονός.

Ήδη, ο κ. Όστιν ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψη του στο Τελ Αβίβ.

Στις ενημερώσεις τους οι αξιωματούχοι ανησυχούν «για το μετά, των επιθέσεων», για να το θέσω όπως το άκουσα.

Το υποθετικό ερώτημα -που δεν είναι πλέον υποθετικό διότι το Ισραήλ συνηθίζει να δρα μόνο του- είναι τι θα ακολουθήσει τις τολμηρές και εντυπωσιακές επιχειρήσεις των Ισραηλινών; Διότι ο πήχης ανέβηκε τόσο ψηλά, που η επόμενη κίνηση που αναμένουν οι ψυχραιμότεροι των αξιωματούχων, είναι η δολοφονία του Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ. Και θυμίζουν τη δολοφονία του αρχηγού της Χαμάς, μέσα στις εγκαταστάσεις των Φρουρών της Επανάστασης, στην Τεχεράνη.

Μερικοί δε, δεν θέτουν το ερώτημα ΑΝ θα συμβεί. Αλλά ΠΟΤΕ θα συμβεί; Και επίσης οι αξιωματούχοι αναρωτήθηκαν αν υπάρχει έστω ένας άνθρωπος στον κόσμο που μπορεί να επηρεάσει αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή τον “Μπίμπι”, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Η απάντηση είναι αρνητική. Κανένας.

Στην Ουάσιγκτον τρομοκρατούνται με τη σκέψη και μόνο ότι θα οδηγηθούν σε ένα περιφερειακό πόλεμο, εν μέσω προεδρικών εκλογών, ένα πόλεμο που δεν τον επιθυμούν, διότι πιθανότατα θα αναμειχθούν δύο δυνάμεις που έχουν πυρηνικά, το Ισραήλ και το Ιράν.

ΣΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΒΙΝΤΕΟ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΠΑΠΑΧΕΛΑ

Επίσης ένα άλλο ερώτημα, είναι τι θα πράξει στην περίπτωση περιφερειακού πολέμου, η Τουρκία, μία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που διαθέτει αμερικανικά όπλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σκέφτεται διάφορους τρόπους για να παρέμβει, αν και θα έλεγα πως η επιρροή του σε όλους τους παίκτες, και στο Ισραήλ, έχει μειωθεί δραματικά.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αν φτάσουμε στον περιφερειακό πόλεμο και εάν λάβει μέρος και το Ιράν, η Ουάσιγκτον είναι αναγκασμένη να υποστηρίξει το Ισραήλ, διότι αυτό περιλαμβάνεται στη στρατηγική τους συμφωνία. Γίνεται ρητή αναφορά στο Ιράν.

Με άλλα λόγια, ο περιφερειακός πόλεμος, ακόμα και αν προκληθεί από το Ισραήλ, θα θεωρηθεί αμυντική ενέργεια, ενώ οι βομβιστικές επιθέσεις στον Λίβανο, χαρακτηρίζονται επιθετικές ενέργειες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Η Κυπριακή Δημοκρατία απέρριψε το αίτημα του Τούρκου προπονητή του Παναθηναϊκού: Τζάμπα παλικάρι ο τύπος, σφραγίστηκε το διαβατήριο του Αταμάν, γι’ αυτό και η οργή του…

* Ο Μιχάλης Ιγνατίου είναι διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και συγγραφέας. Είναι ο ιδρυτής της ιστοσελίδας Hellas Journal

  • Αν και ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας, το κείμενο μπορεί να δημοσιευθεί με παραπομπή στη Hellas Journal στην αρχή και στο τέλος του κειμένου.
  • E-mail: [email protected]

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ και τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

Η «εποχή του νέου είδους πολέμου» ξεκίνησε… Γνώριζαν οι Αμερικάνοι ή το έμαθαν στον …”αέρα”; Η ανάλυση του Μιχάλη Ιγνατίου στο δελτίο ειδήσεων του Omega (video)

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: