Στο Ευρωκοινοβούλιο το ψήφισμα, γενικής αποδοχής, του ΕΛΚ που ζητεί για τον πρόεδρο της Βενεζουέλας διεθνές ένταλμα σύλληψης και κυρώσεις

FILE PHOTO Presidential opposition candidate Edmundo Gonzalez Urrutia takes part in a political event with supporters in Caracas, Venezuela, 13 June 2024 (reissued 08 September 2024). EPA/Miguel Gutierrez




Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), κατέθεσε ψήφισμα με το οποίο καλεί τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Εντμούντο Γκονζάλες Ουρούτια ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας και να κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιανουάριο του 2025.

Η ομάδα του ΕΛΚ, με επικεφαλής τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ, κατέθεσε το ψήφισμα, το οποίο διάβασε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων την Παρασκευή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της πρέπει «να ζητήσουν διεθνές ένταλμα σύλληψης κατά του Νικολάς Μαδούρο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για όλες τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διέπραξε», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν στοχευμένες κυρώσεις κατά του Μαδούρο και του στενού του κύκλου, των οικογενειών τους και όλων των υπευθύνων για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βενεζουέλα, πρόσθεσε το ΕΛΚ.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να συζητήσει την κρίση στη Βενεζουέλα την Τρίτη, με βάση την πρωτοβουλία του ΕΛΚ, στην οποία φαίνεται να συμφωνούν οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), η ομάδα «Πατριώτες για την Ευρώπη» και το Renew Europe. Την Πέμπτη αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία το εν λόγω ψήφισμα για τη Βενεζουέλα.

Οι εντάσεις μεταξύ της Ισπανίας και της Βενεζουέλας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους μετά την έγκριση από το ισπανικό κοινοβούλιο, με εξαίρεση το PSOE και το Sumar, τις κύριες αριστερές δυνάμεις της κυβέρνησης, μιας μη δεσμευτικής πρότασης την Τετάρτη, η οποία καλεί τη Μαδρίτη να αναγνωρίσει επίσημα τη νίκη Γκονζάλες.

Η Ισπανίδα υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες (PSOE/S&D) χαρακτήρισε το καθεστώς Μαδούρο «δικτατορία» την Πέμπτη, ενώ ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, χαρακτήρισε την Κυριακή το καθεστώς του Μαδούρο στη Βενεζουέλα «δικτατορικό» και «αυταρχικό».

Mε πληροφορίες από euractiv.gr 

«Ασυνήθιστη» κατάσταση λένε οι συνήγοροι της Ζιζέλ: 2η εβδομάδα αναβολής στην κατάθεση του «τέρατος της Αβινιόν» που νάρκωνε και πρόσφερε προς βιασμό τη γυναίκα του

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: