Στο Baa2 αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα της Κύπρου ο Moody’s, θετικές οι προοπτικές: Συνεχής βελτίωση της φερεγγυότητας της Τράπεζας

FILE PHOTO: Το λογότυπο του οίκου Moody’s στα γραφεία της Νέας Υόρκης. EPA, ANDREW GOMBERT




Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελληνική Τράπεζας στο Baa2, από Baa3, λόγω και της εξαγορά 56% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από την Eurobank S.A., προχώρησε την Τετάρτη ο οίκος Moody’s, θέτοντας ταυτόχρονα σε θετικές τις προοπτικές της τράπεζας.

Η αναβάθμιση την Τετάρτη της Ελληνικής Τράπεζας, η οποία ολοκληρώνει την αξιολόγηση της τράπεζας που ξεκίνησε στις 18 Ιουνίου 2024, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, αποτυπώνει τη συνεχή βελτίωση της φερεγγυότητας της Τράπεζας, η οποία στηρίζει την χρηματοοικονομική ισχύ της.

Αναφέρει επίσης ότι η δράση του αυτή ενσωματώνει επίσης την άποψή του ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της τράπεζας και το συνολικό franchise της θα παραμείνουν ισχυρά μετά την εξαγορά του 56% του μετοχικού κεφαλαίου της από την Eurobank S.A.

Σημειώνει ότι οι θετικές προοπτικές της Ελληνικής Τράπεζας ευθυγραμμίζονται με τις θετικές προοπτικές της μητρικής Eurobank.

Συγκεκριμένα, ο Moody’s αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα ενίσχυσε περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της και σημειώνει πως τον Ιούνιο του 2024, η Τράπεζα ανακοίνωσε πολύ υψηλό δείκτη κεφαλαικής επάρκειας CET1 ύψους 26,6%, από 20,8% τον Ιούνιο του 2023, κατά την τελευταία αναβάθμισή της.

«Αναμένουμε ότι τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να αυξάνονται υποστηριζόμενα από τη βελτιωμένη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου και τη συγκρατημένη αύξηση των δανείων της, ενώ οι κίνδυνοι για το κεφάλαιο έχουν σταδιακά υποχωρήσει», υπογραμμίζει.

Αναφέρει επίσης ότι η κερδοφορία της τράπεζας συνέχισε να ενισχύεται εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, με αναφερόμενο καθαρό εισόδημα προς ενσώματα πάγια περιουσιακά στοιχεία ύψους 2,2% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, έναντι 1,6% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Παρόλο που η κερδοφορία θα μειωθεί από τα πρόσφατα υψηλά επίπεδα, σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων ομαλοποιημένων επιτοκίων, ο οίκος αναμένει ότι η τράπεζα θα διατηρήσει σταθερή κερδοφορία υποστηριζόμενη από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τις ασφάλειες.

Ταυτόχρονα, αναφέρει ότι οι πρόσφατες πρωτοβουλίες μείωσης του κόστους και τα πρόσθετα μέτρα αποτελεσματικής αντιμετώπισης του κόστους στα επόμενα δύο χρόνια, θα αντισταθμίσουν τις αυξημένες δαπάνες προσωπικού μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της τράπεζας και της συντεχνίας των εργαζομένων.

Τέλος, ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι η Ελληνική Τράπεζα πέρασε την περίοδο του υψηλότερου πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων, χωρίς αντίκτυπο στην ποιότητα του ενεργητικού της.

Ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο Moody’s, ο δείκτης προβληματικών δανείων μειώθηκε στο 2,4% τον Ιούνιο του 2024, έναντι 3,3% τον Ιούνιο του 2023, εξαιρουμένων των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων που είναι κατά 90% εγγυημένα από το κράτος.

Σε σχέση με την εξαγορά της Eurobank, ο Moody’s αναφέρει πως αυτή “έχει μακροπρόθεσμα οφέλη” και σημειώνει ότι η αναβάθμιση ενσωματώνει επίσης τον αντίκτυπο της εξαγοράς του 56% του μετοχικού κεφαλαίου από την Eurobank.

“Η Ελληνική Τράπεζα βραχυπρόθεσμα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωριστά από την Eurobank Cyprus Ltd, την υφιστάμενη κυπριακή θυγατρική της Eurobank”, αναφέρει και προσθέτει πως αν και δεν αναμένει ουσιαστικές αλλαγές στο πεδίο δραστηριοτήτων της Ελληνικής Τράπεζας, η εξαγορά από την Eurobank πιθανόν να προσφέρει μια πιο “σαφή και εστιασμένη στρατηγική κατεύθυνση και μακροπρόθεσμα οφέλη, όπως πρόσβαση σε τεχνογνωσία από τον όμιλο Eurobank και μεγαλύτερη ενσωμάτωση με αυτόν”.

“Αυτό θα ωφελήσει την Ελληνική Τράπεζα σε τομείς όπως η εταιρική και ιδιωτική τραπεζική και η διαχείριση περιουσίας”, υπογραμμίζει.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΗΦ
Κύπρος Λευκωσία 

Η Fed μειώνει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες στο 4,75-5% για πρώτη φορά από 2020: Εκτιμά ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί γρηγορότερα-Αναμένεται νέα μείωση εντός του 2024

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: