Στην Τουρκία οι αριθμοί τείνουν προς βελτίωση αλλά οι πολίτες πένονται και η ύφεση καραδοκεί: Φήμες για νέα αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών

epa11578367 People take pictures as they stand near the Bosphorus during the sunset in Istanbul, Turkey, 01 September 2024. EPA/ERDEM SAHIN




Tη βελτίωση της τουρκικής οικονομίας -εν αντιθέσει με την κατάρρευση που ανέμεναν πολλοί οικονομολόγοι- επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας Les Echos στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας ότι ναι μεν η πολιτική του Μεχμέτ Σίμσεκ, ως υπουργού Οικονομικών που διόρισε ο Ερντογάν το 2023 ήταν «πικρή τους Τούρκους», αλλά απέφερε αποτελέσματα.

Στο κείμενο που υπογράφει ο Guillaume de CALIGNON γίνεται αναφορά στην ετήσια έκθεση του FMI για την τουρκική οικονομία, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα και χαιρετίζει την τουρκική ανάπτυξη, υπολογίζοντας τη σε 3,4% και πληθωρισμό 43% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, προτείνοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη λιτότητα. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, μια τέτοια οικονομική πολιτική θα είχε πάνω απ’ όλα ως αποτέλεσμα την ώθηση της χώρας σε ύφεση.

Είναι επίσης απίθανο το εκλογικό σώμα του Erdogan να δεχθεί νέα μέτρα λιτότητας, εκτιμά ο δ/φος, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του οικονομολόγου Timothy Garton Ash, σε ανάρτηση του στο διαδίκτυο, «ορισμένοι υποστηρίζουν, ότι το πρόγραμμα είναι ήδη πολύ σκληρό, ότι η λίρα είναι υπερτιμημένη και ότι αυτό επιβάλλει υπερβολικό φόρο σε βασικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι εξαγωγείς και αυτά που εξαρτώνται από πιστώσεις, όπως οι κατασκευές».

Υπογραμμίζεται επίσης το βαρύ τίμημα που πληρώνουν τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού, με τον Deniz Unal, οικονομολόγο στο Κέντρο Προοπτικών Μελετών και Διεθνών Πληροφοριών (Cepii), να αναφέρει ως προς αυτό: «Με τον πληθωρισμό αρχίζουν να πέφτουν τα πραγματικά εισοδήματα των χαμηλότερων μισθωτών και συνταξιούχων. Μια πραγματική λαϊκή δυσαρέσκεια αναπτύσσεται στην Τουρκία, εξ ου και οι φήμες για αντικατάσταση του Simsek τις τελευταίες εβδομάδες.»

Αναφερόμενος στο αίτημα της Τουρκίας να γίνει μέλος της ομάδας BRICS, ο δ/φος κρίνει ότι είναι μία μεγάλη διαφοροποίηση για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, τη στιγμή που τα μέλη της ομάδας BRICS βλέπουν τους εαυτούς τους ως εναλλακτική λύση στη Δύση και στη δημοκρατία, αλλά αυτό δεν εκπλήσσει όσους γνωρίζουν τη χώρα. Επισημαίνοντας τους δεσμούς που διατηρεί ο Πρόεδρος Erdogan με την Κίνα και τη Ρωσία, «αυταρχικά καθεστώτα που αντιτίθενται άμεσα στις αξίες της φιλελεύθερης δημοκρατίας», εκτιμά ότι με την κίνησή της αυτή η Τουρκία συνεχίζει να παίζει το ρόλο της γέφυρας μεταξύ πολιτισμών, μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

Les Echos [L’économie turque en phase délicate d’atterrissage]

Με βραδύ ρυθμό εισρέουν στην πραγματική οικονομία τα κεφάλαια από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας: Τι ισχύει για την Ελλάδα

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: