Στη συμμαχία των χωρών που θέλουν να οδηγήσουν τους Ταλιμπάν στη Χάγη για παραβίαση των δικαιωμάτων των γυναικών εντάχθηκε η Αυστραλία

FILE PHOTO: Aπό παλαιότερη διαδήλωση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των γυναικών στο Αφγανιστάν. EPA, STRINGER




Η Αυστραλία συμμετέχει σε διεθνή δικαστική διαδικασία κατά των Ταλιμπάν για την περιφρονητική μεταχείριση των γυναικών στο Αφγανιστάν, η οποία μπορεί να καταλήξει στο να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ.

«Οι Ταλιμπάν έχουν δείξει την περιφρόνησή τους για τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις θεμελιώδεις ελευθερίες των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών», δήλωσε χθες, Τετάρτη, η Πένι Γουόνγκ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

«Με μεγάλη υπερηφάνεια συνασπίζομαι με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, του Καναδά και της Ολλανδίας για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Γερμανία ώστε να λογοδοτήσουν οι Ταλιμπάν βάσει του διεθνούς δικαίου για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γερμανία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι κίνησαν νομική διαδικασία, η οποία θα μπορούσε να καταλήξει σε δίκη στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στην Ολλανδία.

Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου νομική διαδικασία, σημείωσε η Γουόνγκ αναφερόμενη στην κίνηση αυτή, της οποίας ηγήθηκε η Γερμανία.

Οι τέσσερις χώρες προτίθενται να προβάλουν το γεγονός ότι το Αφγανιστάν δεν σέβεται τη Σύμβαση για την εξάλειψη όλων των μορφών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών, την οποία έχει συνυπογράψει η χώρα, σημείωσε η Γουόνγκ, καλώντας ταυτοχρόνως την κυβέρνηση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν να μετάσχει στις διαπραγματεύσεις που προβλέπονται από τη σύμβαση.

Πάνω από 20 χώρες κοινοποίησαν στη Νέα Υόρκη δήλωση με την οποία υποστηρίζουν την προσφυγή στην οποία σκοπεύουν να προχωρήσουν οι τέσσερις χώρες για «κατάφωρη και συστηματική παραβίαση» από το Αφγανιστάν της Σύμβασης αυτής.

Στην περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων, η Σύμβαση προβλέπει ότι κάθε πλευρά μπορεί να ζητήσει διαιτησία.

Αν οι ενδιαφερόμενες χώρες δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν για την οργάνωση της διαιτησίας σε διάστημα έξι μηνών, οποιοδήποτε μέρος μπορεί να προσφύγει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές, μολονότι το δικαστήριο δεν διαθέτει καμία εξουσία για να επιβάλλει στα κράτη να εκτελούν τις αποφάσεις τους.

Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν εφαρμόσει μια αυστηρή εκδοχή του ισλαμικού νόμου μετά την επιστροφή τους στην εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο του 2021, ύστερα από την απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα.

«Ένας σκίουρος έχει περισσότερα δικαιώματα από ένα κορίτσι στο Αφγανιστάν σήμερα καθώς οι Ταλιμπάν έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες και τα κορίτσια την πρόσβαση στα δημόσια πάρκα», κατήγγειλε τη Δευτέρα η ηθοποιός Μέριλ Στριπ στη διάρκεια συζήτησης που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Σίδνεϊ, Αυστραλία

Στην Ελλάδα του εξαήμερου ακούγεται ανέκδοτο: Διαδηλώσεις στην Ισπανία με αίτημα τη μείωση των ωρών εργασίας

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: