Αντιμεταναστευτική ρητορική και στις ΗΠΑ από Τραμπ: Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευτικό και η Ολλανδία που ζητά εξαίρεση από το νέο σύμφωνο για το άσυλο

FILE PHOTO: Αφρικανοί μετανάστες στη Γαλλία. Photo via AΠΕ-ΜΠΕ Patrick KOVARIK




Μετά τη Γερμανία και η Ολλανδία προχωράει σε μέτρα για τον περιορισμό μετανάστευσης και θα ζητήσει εξαίρεση από το νέο σύμφωνο για το άσυλο.

Η ακροδεξιά Ολλανδική κυβέρνηση θέλει να κηρύξει εθνική κρίση λόγω του μεταναστευτικού για να παρακάμψει τη Βουλή και να περιορίσει τις αιτήσεις για άσυλο και την είσοδο συγγενών των μεταναστών στην Ολλανδία.

Αρκεί να αποδείξει με στοιχεία ότι η Ολλανδία είναι σε κρίση. Αν το πετύχει, αυτό σημαίνει ότι οι μετανάστες για να μείνουν στην Ευρώπη θα στραφούν για άσυλο και θα επιβαρύνουν τις γειτονικές χώρες με κίνδυνο η ΕΕ να βρεθεί ενώπιον μιας νέας κρίσης για το μεταναστευτικό.

Δεν έχει τόσο σημασία αν θα εξαιρεθεί ή όχι από το νέο ευρωπαϊκό σύμφωνο ασύλου, γιατί όπως αναφέρει και η Κομισιόν εξαιρέσεις δεν προβλέπονται.

Τα κράτη μέλη ή αποζημιώνουν με 20.000 για κάθε μετανάστη που αποκλείουν ή δέχονται την ευρωπαΪκή οικονομική στήριξη για να τους δεχθούν.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Frontex σημαντικά μειωμένες ήταν το 2024 οι ροές μεταναστών στην Ευρώπη. Αναφέρεται κατά μέσο όρο πτώση της τάξης του 39% για τους πρώτους 8 μήνες του έτους σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρσι. Βλέπουμε και τον χάρτη με τις 6 καθιερωμένες διαδρομές που χρησιμοποιούν οι μετανάστες για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφεται στη διαδρομή μέσω των δυτικών Βαλκανίων, 77% (εισήλθαν δηλαδή 14.669 μετανάστες) και η δεύτερη μεγαλύτερη στην πιο ενεργή διαδρομή, αυτή μέσω της κεντρικής Μεσογείου: που φτάνει το 64% (41.250)

Πρώτη σε ποσοστά αύξησης στις μεταναστευτικές ροές είναι η Βορειοανατολική Ευρώπη.

Πρόκειται για την είσοδο μέσω της Πολωνίας, η οποία έχει αυξηθεί κατά 193% (11.270 μετανάστες).

Δεύτερη σε αύξηση είναι η διαδρομή μέσω της Δυτικής Αφρικής, 123% (25.539).

Και Τρίτη σε αύξηση είναι η διαδρομή μέσω Αν. Μεσογείου, 39%. Πρόκειται για 37.163 μετανάστες κυρίως από Συρία, Αφγανιστάν και Αίγυπτο που περνούν στην Ευρώπη από την Τουρκία μέσω των ελληνικών νησιών χρησιμοποιώντας όπως επισημαίνει η Frontex ταχύπλοα που είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τα φουσκωτά.

Αντιμεταναστευτική ρητορική από τον Τραμπ

Το μεταναστευτικό κυριαρχεί και στην προεκλογική δραστηριότητα στις ΗΠΑ. Ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίζει την επιθετική ρητορική του κατά των Αϊτινών μεταναστών, ενώ βάζει στο στόχαστρό του, και μετανάστες απο τη Βενεζουέλα.

«Θα κάνουμε μαζικές απελάσεις από το Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο. Μαζικές απελάσεις. Θα διώξουμε αυτούς τους ανθρώπους από εκεί» ανέφερε ο ίδιος.

Σε ομιλία του στο Λας Βέγκας, ο Τραμπ έβαλε στο στόχαστρο και μία πόλη του Κολοράντο, υιοθετώντας τους αβάσιμους ισχυρισμούς ακροδεξιών κύκλων ότι τη λυμαίνονται συμμορίες από τη Βενεζουέλα.

«Είμαι οργισμένος με τις συμμορίες από τη Βενεζουέλα, που έχουν καταλάβει την Αουρόρα, στο Κολοράντο. Οι Βενεζουελάνοι έχουν μεγάλα καλάσνικοφ. Πού τα βρήκαν βρήκαν αυτά τα όπλα; Οι στρατιώτες μας δεν έχουν τέτοια όπλα.

Νεαρές Αμερικανές βιάζονται και δολοφονούνται από άγριους αλλοδαπούς εγκληματίες, που έρχονται στη χώρα μας πολύ εύκολα και παράνομα» είπε.

Με πάνω από 15.000 Αϊτινούς μετανάστες να έχουν εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στο Σπρίνγκφιλντ του Οχάιο, οι δηλώσεις του Τραμπ προκαλούν χάος και αναστάτωση στην τοπική κοινωνία. Για δεύτερη μέρα, εκκενώθηκαν σχολεία ύστερα από απειλές για βόμβα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τον Τραμπ να σταματήσει να υποδαυλίζει την ένταση.

«Μία κοινότητα δέχεται επίθεση στη χώρα μας αυτή τη στιγμή. Είναι απλώς άδικο. Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτό στην Αμερική. Αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει (ο Τραμπ) να σταματήσει αυτό που κάνει».

Στο μεταξύ, από την Πενσυλβάνια, μία από τις Πολιτείες – «κλειδιά» για το εκλογικό αποτέλεσμα, η υποψήφια για την προεδρία στις ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις εξακολουθώντας να κεφαλοποιεί την καλή της εμφάνιση στο ντιμπέιτ, κατηγόρησε τον αντίπαλο της για έλλειψη συγκεκριμένου προγράμματος.

«Ηταν το ίδιο παλιό σόου. Το ίδιο κουραστικό τροπάριο, που έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια χωρίς κανένα σχέδιο, κανένα σχέδιο για το πώς θα ανταποκριθεί στις ανάγκες του αμερικανικού λαού» είπε η ίδια.

ΠΗΓΗ: ertnews.gr

Βάζουν φωτιά στο μεταναστευτικό οι εισαγγελείς του Παλέρμο: Ζητούν εξαετή φυλάκιση του Ματέο Σαλβίνι για την υπόθεση «Open Arms», τον στηρίζει η Μελόνι

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: