ΣΥΡΙΖΑ τέλος: «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς» το νέο όνομα που προτείνει ο Κασσελάκης * Σαρωτικές αλλαγές και «ασυμβίβαστο βουλευτών»

FILE PHOTO: Ο Στέφανος Κασσελάκης στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. ΑΠΕ – ΜΠΕ




Σειρά προτάσεων εν όψει του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές στο καταστατικό του κόμματος, με κυρίαρχη την αλλαγή ονόματος, κατέθεσε  ο Στέφανος Κασσελάκης στην Επιτροπή Καταστατικού, η οποία συνεδριάζει απόψε υπό την προεδρία του.

Πρόεδρος του κόμματος ανακοίνωσε σαρωτικές αλλαγές που, σύμφωνα με την ΕΡΤ προβλέπουν:

Πρώτον, αλλαγή του ονόματος του κόμματος. Δεύτερον, ασυμβίβαστο. Οι βουλευτές δεν θα είναι στα κομματικά όργανα, θα έχουν δυνατότητα εκλογής για τρεις θητείες. Αν θέλει κάποιος να εκλεγεί για μια ακόμα θητεία θα πρέπει να αλλάξει εκλογική περιφέρεια. Επίσης, τα μέλη θα αποφασίζουν για την γραμμή του κόμματος και για τα ψηφοδέλτια, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βουλευτές και ευρωβουλευτές θα συμμετέχουν μόνο στο εθνικό συμβούλιο.

Κατά άλλες πληροφορίες που επικαλείται o skai.gr, o κ.Κασσελάκης πρότεινε ως νέο όνομα το «Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς”.




Σημειώνεται ότι σήμερα ο ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Με σχετική επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς ανέφερα ότι ο κ. Πολάκης επανεντάσσεται στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από εισήγηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TRT του Βόλου, έχει δηλώσει ότι η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο «έχει την εξουσιοδότηση από τον εαυτό της, από την ίδια την Κεντρική Επιτροπή πριν από μερικές εβδομάδες, να προχωρήσει σε μια εισήγηση καταστατικών αλλαγών προς το επικείμενο Συνέδριο, το οποίο το έχει η ίδια εξουσιοδοτήσει, και πάλι, και οργανώσει».

Και πρόσθεσε: «δεν πρόκειται να αποκλίνω από τον σκοπό τον οποίο έχουμε, ο οποίος είναι να φτιάξουμε ένα υπερσύγχρονο κόμμα που να δίνει τη φωνή και την κυρίαρχη εξουσία στα μέλη του κόμματος».

Ερωτηθείς αν θα ξαναγίνουν εσωκομματικές εκλογές, είπε: «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Εχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα, τις όποιες αλλαγές είχαμε ανακοινώσει ότι θα εφαρμόζαμε ως πλαίσιο στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου, μάλιστα, δεν είναι δηλαδή έκπληξη αυτό. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».

Αποφασισμένος να ξεπεράσει τον σκόπελο της Κεντρικής Επιτροπής και να προχωρήσει στο καταστατικό συνέδριο εμφανίζεται ο Στέφανος Κασσελάκης, που μιλώντας στο ΤRT, ανέφερε ότι: «Ο καθένας μέσα στα όργανα μπορεί καταστατικά να προχωρήσει σε ό,τι θεωρεί δόκιμο. Έχω τριετή θητεία. Πιστεύω ότι έχω την εντολή της βάσης να προχωρήσω στις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται το κόμμα. Και προφανώς όταν υπάρχουν αλλαγές, υπάρχουν και τριβές. Είναι απολύτως θεμιτό».

Παραίτηση και εσωκομματικές κάλπες

Παραίτηση ωστόσο και προσφυγή σε νέες εσωκομματικές εκλογές, προκειμένου να αποφευχθεί διαδικασία κατάθεσης πρότασης μομφής ζητούν από τον πρόεδρο στελέχη του κόμματος, επιρρίπτοντάς του παράλληλα την ευθύνη για το διχαστικό κλίμα που επικρατεί.

Υπεύθυνο για την εσωστρέφεια θεωρεί τον Στέφανο Κασσελάκη και ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, που σε δηλώσεις του στο OPEN, τόνισε: «Θεωρώ ότι δεν έπρεπε να προστεθεί ακόμα ένα μεγάλο πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και μια σελίδα εσωστρέφειας».

Ο Διονύσης Καλαματιανός, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως: «Η ηγεσία μπορεί να πάρει την απόφαση να αποφανθούν τα μέλη και να απευθυνθεί στη Δημοκρατία».

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μπάρκας, μιλώντας στο ΣKAI, επισήμανε πως: «Ο διάλογος και η ανάλυση των γεγονότων μπορούν να μας πάνε ένα βήμα παρακάτω και όχι το να βγάζουμε τα μαχαίρια και να σφάζουμε ο ένας τον άλλον».




Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος, η οποία καλείται να αποφασίσει για το μέλλον του Χρήστου Σπίρτζη. Σε τυχόν απόφαση αποπομπής του κ. Σπίρτζη η ομάδα των «87» δηλώνει «ετοιμοπόλεμη».

Θέσεις και κινήσεις που δεν θυμίζουν σε τίποτα τον ΣΥΡΙΖΑ και έχουν ως αποτέλεσμα την στήριξη του Κυριάκου Μητσοτάκη καταλογίζει στον Στέφανο Κασσελάκη ο Χρήστος Σπίρτζης, που σε δηλώσεις του στο Mega, επισήμανε πως: «Αντί να κάνουμε αντιπολίτευση δημιουργείται εσωστρέφεια για να εξυπηρετηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τα συμφέροντα που στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν αγαπάει τον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης πρέπει να φύγει».




Την Πέμπτη συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ στην οποία μετέχει ο Παύλος Πολάκης μετά την επανένταξή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος.

Αίτημα αναβολής της συνεδρίασης της Κ.Ε.

Λίγες ημέρες πριν τη συγκέντρωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου, με αφορμή την έναρξη της ΔΕΘ, συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με επιστολή τους προς το Στέφανο Κασσελάκη, τα μέλη της Πολιτικής Γραμματεία και της Κεντρικής Επιτροπής, ζητούν την αναβολή της συνεδρίασης που έχει οριστεί για το ίδιο χρονικό διάστημα. Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκεται η πρόταση για συμμετοχή στις εκδηλώσεις των συνδικάτων. Όπως τονίζουν «είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει κομματική διαδικασία πάνω σε μια ετήσια προγραμματισμένη κινηματική διαδικασία των εργαζομένων».

Με πληροφορίες από ertnews.gr/skai.gr

Διφορούμενη δήλωση Πολάκη για την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να τον ξανακάνει βουλευτή του: Δεν είμαι κανένα παιδάκι να με διαγράφουν και να με επαναφέρουν χωρίς ενημέρωση

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: