Σιωπηρό και διαβαθμισμένο θετικό νεύμα για το C-UAS «Κένταυρος» της ΕΑΒ: Από τα kill marks στην Ερυθρά Θάλασσα στις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ που πλέει στην Ερυθρά θάλασσα φέρει το anti-drone της ΕΑΒ “Κένταυρος”. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμοστεί στην φρεγάτα ΣΠΕΤΣΑΙ καθώς είναι αδύνατη η τόσο σύντομη ανάπτυξη άλλου C-UAS, έως τον κατάπλου της ΜΕΚΟ από την καυτή περιοχή. Πηγή εικόνων: EURONAVAL ASPIDES




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΙΔΕΡΗ // HELLAS JOURNAL

Την ώρα που το πρόγραμμα αναβάθμισης των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ παραμένει στον αέρα, περνώντας από τα επιτελεία στο πολιτικό επίπεδο για λήψη αποφάσεων,  δείχνει να είναι αποφασισμένο βήμα η ενίσχυση των τεσσάρων νεότερων μονάδων του στόλου με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου «Κένταυρος» της ΕΑΒ.

Από τις «εξετάσεις» που έδωσε το anti-drone σύστημα στην Ερυθρά Θάλασσα και παρά το γεγονός ότι δεν πρόκειται για μια ναυτική έκδοση, ύστερα από εισηγήσεις των επιτελείων, το υπουργείο κρίνει θετικά την ανάπτυξη ισάριθμων «Κενταύρων» για τις ΜΕΚΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το έργο υλοποίησης των «Κενταύρων» περνά μέσω του Ελληνικού Κέντρου Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) ώστε να χαρακτηριστεί αναπτυξιακό πρόγραμμα, για πολλούς ακόμη και δημοσιονομικούς λόγους.

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν ότι οι νέοι «Κένταυροι» θα έχουν τουλάχιστον ακόμη δυο συστήματα προσαρμοσμένα ώστε ν’ αυξηθούν σημαντικά οι δυνατότητες τους, είτε αυτές αφορούν την επιτήρηση, είτε το soft kill αποτέλεσμα, που είναι το επιθυμητό.

Το κόστος ανάπτυξης και ολοκλήρωσης ενός «Κενταύρου» αγγίζει τα 1,3 εκ. ευρώ, ενώ η τιμή του είναι εφικτό να μειωθεί ακόμη και αισθητά, αν υπάρξει μεγαλύτερη παραγγελία η οποία πέραν του πολεμικού ναυτικού, θ’ αφορά και τον στρατό ξηράς που έχει ήδη κάνει δοκιμές.

Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι το συγκεκριμένο κόστος για ένα made in Greece anti-drone σύστημα , μπορεί ο καθένας να το συγκρίνει με άλλα της παγκόσμιας αγοράς για να διαπιστώσει ότι ο ελληνικός, δοκιμασμένος στο πεδίο «Κένταυρος» είναι περίπου πέντε φορές πιο οικονομικός σε σχέση με άλλα που διατίθενται από εταιρείες του εξωτερικού.

Να υπενθυμίσουμε ότι η Hellasjopurnal κατέγραφε μέσα στο καλοκαίρι ότι ο «Κένταυρος», όπως και το σύστημα επιτήρησης στρατιωτικών εγκαταστάσεων ή και συνόρων «Τηλέμαχος», είχαν παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό, ο οποίος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη τους.

Η φρεγάτα ΨΑΡΑ με τον Κένταυρο έχει καταφέρει την κατάρριψη Μη Επανδρωμένων εναέριων απειλών.
Πηγή: EURONAVAL ASPIDES

Τα διαπιστευτήρια του C-UAS…

Οι ικανότητες του «Κενταύρου» ήταν γνωστές στο ελληνικό επιτελείο καθώς στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων είχαν δοκιμάσει την επίγεια έκδοση του anti-drone συστήματος καθώς κι άλλων συστημάτων που σχετίζονται με τον ηλεκτρονικό πόλεμο και τον θόλο που αναπτύσσει σιωπηρά η Ελλάδα.

Η ένταξη του επιτυχημένου C-UAS στις φρεγάτες κλάσης «ΥΔΡΑ» και οι καταρρίψεις Μη Επανδρωμένων εναέριων απειλών στην Ερυθρά θάλασσα, ανέβασαν τις «μετοχές» του συστήματος.

Πριν από την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» και τα ελληνικά kill marks, το anti-drone σύστημα είχε ξεπεράσει τις 200 δοκιμές στο έδαφος αλλά και σε θαλάσσιο περιβάλλον. Για να διαπιστώσουν την αξία του οι Αξιωματικοί δοκιμών, είχαν χρησιμοποιήσει διαφορετικούς τύπους Μη Επανδρωμένων κι όχι μόνο, με τον «Κένταυρο» να περνά τις εξετάσεις, φέρνοντας αποτελέσματα.

Η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τα UAV’s των ανταρτών της Υεμένης είναι σημαντική, διότι υπάρχει πλέον συγκρίσιμη απειλή με εκείνη των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών που χρησιμοποιούν οι «ταραξίες» γείτονες μας.

 

Αυτό είναι καταγεγραμμένο από σύστημα φρεγάτας ένα UAV των ανταρτών της Υεμένης. Παρόμοια ήταν τα Μη Επανδρωμένα που καταρρίφθηκαν από το anti-drone “Κένταυρος” της ΕΑΒ.
Πηγή: EURONAVAL ASPIDES

Σύσκεψη για τον «Κένταυρο» και όχι μόνο…

Τόσο από την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, όσο κι από το υπουργείο Εθνικής άμυνας, επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα «Κένταυρος» έχει πολλά διαβαθμισμένα βήματα για τα οποία υπάρχουν δεσμεύσεις που πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα απ’ όλους τους εμπλεκόμενους.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει η σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, υπό τον πολιτικό του προϊστάμενο Νίκο Δένδια και την συμμετοχή μελών του ΔΣ της Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

Αρμόδιες πηγές την χαρακτήρισαν «συντονιστική» ώστε μέσα απ’ αυτήν να αποφασιστεί το πλάνο της λεγόμενης επόμενης μέρας, δηλαδή το αναπτυξιακό μοντέλο που θ’ ακολουθήσει η εταιρεία, αλλά και με ποιους ενδεχομένως τρόπους θ’ απαλλαγεί από «τραύματα» του παρελθόντος.

«Στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» συζητήσαμε επίσης για τα ερευνητικά προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΕΑΒ, καθώς και για τον νέο ρόλο που διαδραματίζει πλέον η εταιρεία στο αμυντικό οικοσύστημα που δημιουργεί το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την Ανάπτυξη της Καινοτομίας και της Τεχνολογίας, σε συνεργασία με το ΕΛΚΑΚ που ιδρύθηκε πρόσφατα.» , αναφέρει με ιδιαίτερο νόημα μεταξύ άλλων ο υπουργός στην ανάρτησή του στο Χ.

Η απόδοση στην πολεμική αεροπορία C-130 που ήταν στην ΕΑΒ, η fast track κίνηση των τεχνικών της Αεροπορικής Βιομηχανίας στην Ανδραβίδα για να «επουλώσουν» το τραύμα σε CL-215 εν μέσω πυρκαγιών, τα σε λίγες ημέρες συνολικά 27 F-16 Viper, ο «Κένταυρος», ο «Τηλέμαχος» που κι εκεί υπάρχουν εξελικτικές παρεμβάσεις, είναι ορισμένα θετικά σημεία από το έργο της εταιρείας, η οποία επιχειρεί ν’ ανασυνταχτεί.

 

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΜΕΣ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ

 

 

Περιμένει απάντηση η Πολεμική Αεροπορία για τα KC-135 R: Δείχνει ενδιαφέρον όμως και για άλλα Air Refueling – αυτά που σε έναν χρόνο θα τα αντικαταστήσει η USAF

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: