Συνεχίζονται οι προσπάθειες του ΟΗΕ για Τριμερή: Αναζητείται ημερομηνία εντός του δευτέρου μισού του Οκτωβρίου, ζητούμενο η αλλαγή στάσης της Τουρκίας

FILE PHOTO: O Πρόεδρος της Κύπρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Antonio Guterres και την Ursula von der Leyen. ΕPA, OLIVIER HOSLET




Ηνωμένα Έθνη και διεθνής παράγοντας άρχισαν να κινούνται έντονα στο παρασκήνιο προκειμένου να πετύχουν τη σύγκληση μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου μια τριμερή συνάντηση για το Κυπριακό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Ανδρέα Πιμπίσιη στον «Φιλελεύθερο» οι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Νέα Υόρκη το αμέσως επόμενο διάστημα, σε διμερές επίπεδο, μεταξύ του του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Ερσίν Τατάρ, καθώς και άλλους εμπλεκόμενους, θεωρούνται ως προπαρασκευαστικού χαρακτήρα.

Στόχος των Ηνωμένων Εθνών – με τη συνδρομή και τρίτων – είναι να επιτευχθεί μια συμφωνία ώστε μέσα στο δεύτερο μισό του Οκτωβρίου να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση των τριών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί θα μπορέσουν να καρποφορήσουν οι προσπάθειες που έχουν αναληφθεί προκειμένου να πειστεί o Ερσίν Τατάρ να πάει σε μια τριμερή συνάντηση.

Κλειδί αυτής της προσπάθειας η Τουρκία από την οποία ζητείται να παρέμβει κατά τρόπο αποφασιστικό προκειμένου ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων να πάει σε μια τριμερή συνάντηση με Αντόνιο Γκουτέρες και Νίκο Χριστοδουλίδη.

Τόσο σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας όσο και σε επίπεδο ξένων χωρών που παρακολουθούν από κοντά τις προσπάθειες στο Κυπριακό, φαίνεται να επενδύουν στο ρόλο που μπορεί να παίξει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας για μια τριμερή συνάντηση.

Από τη Βρετανία όπου πραγματοποιεί επίσκεψη ο Ερσίν Τατάρ αναφέρθηκε στο ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στις 22 Σεπτεμβρίου και τη συνάντηση που θα έχει λίγες ημέρες μετά με τον ΓΓ ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Δήλωσε πως κατά τη συνάντηση του με τον Α. Γκουτέρες θα του μεταφέρει τη θέση ότι δεν θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για «απευθείας πτήσεις, απευθείας εμπόριο και απευθείας διεθνείς επαφές,  προκειμένου να επιβεβαιωθεί η κυριαρχία του τουρκοκυπριακού ‘λαού’».

Η διαδικτυακή εφημερίδα «Οζγκιούρ Γκαζέτ» αναφερόμενη στο ταξίδι Τατάρ στη Βρετανία έγραψε (πηγή ΓΤΠ) πως αυτό αποσκοπούσε στο «να συγκεντρώσει υποστηρικτές για το σενάριο των ‘δύο κρατών’». Επίσης έγραψε ότι το τουρκοκυπριακό πρακτορείο ΤΑΚ λογόκρινε τη συνομιλία του Τατάρ με Βρετανό δημοσιογράφο στη διάρκεια συνέντευξής του σε ραδιοφωνική εκπομπή. Έδωσε δύο παραδείγματα τοποθετήσεων του Βρετανού δημοσιογράφου που κόπηκαν από το ΤΑΚ.

Στην πρώτη περίπτωση αφορούσε απάντηση στα 3Α του Τατάρ με τον Βρετανό δημοσιογράφο να του υποδεικνύει πως αυτά «δεν θα πραγματοποιηθούν ποτέ όσο δεν αναγνωρίζεστε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Η.Ε.». Και η δεύτερη περίπτωση, απαντώντας στην αξίωση Τατάρ για ικανοποίηση των αιτημάτων από τη Βρετανία, του είπε πως «η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να είναι πραγματικά τρελή για να εκπληρώσει τα αιτήματα σας».

Σύμφωνα με τον Τατάρ η Βρετανία όπως και άλλες χώρες είχαν υποσχεθεί στους Τουρκοκύπριους άρση των «εμπάργκο» ότι μετά το σχέδιο Ανάν. Ενώ υποστήριξε ακόμα ότι δεν υπήρξε ποτέ καμιά απόφαση από τον ΟΗΕ για «εμπάργκο».

ΠΗΓΗ: philenews.com

Συνεδριάζει σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο υπό τον Χριστοδουλίδη ενόψει της μετάβασής του στη Νέα Υόρκη: Στην ατζέντα οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό

 

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: